Talven selkä taittuu myrskyssä

Heikkinä taittuu talven selkä, ja alkavat härkäviikot. Härkäviikot eivät suinkaan tarkoita pihviaterioihin siirtymistä, kuten Pehtoori on joskus koettanut esittää. Sanonta liittyy siihen, että pitkin pyhien, joulun, vuodenvaihteen ja loppiaisen jälkeen oli aika palata työntekoon, oli otettava vetojuhtina käytetyt härät toimeen ja oli ryhdyttävä puun tai jäänajoon.

Näitä pitkiä, arkipyhättömiä, työntäyteisiä viikkoja loppiaisesta pääsiäiseen kutsutaan myös selkäviikoiksi. Ne ovat vielä talvea, vaikka ”pahimman yli” mennään juuri nyt – talven selän taittuessa tässä tammikuun puolivälin tienoilla eli Heikistä Paavaliin (25.1.)

Vanhan kansan sääkalenterin mukaan Heikki ja Paavali ovat yleensä parina: jos Heikkinä on leutoa, niin Paavalina paukkuu pakkanen tai toisinpäin. Ja sitten vielä, jollei Paavalina pauku, ei kesällä helli helle. Tämänpäiväinen reilusti plussalla ollut keli ennustelee siis helteistä kesää. Joskin myrsky on mitä melkoisin, vieläkin. Puuskissa lienee yli 20 m/s. Päivällä ajelin ompelijalle viimeiseen sovitukseen (minun 20-luku pukuni valmistuu kuin valmistuukin lauantaille), tuntui, ettei auto tahdo Silloilla pysyä.

Mutta valoa jo on!

Aamulenkillä kävelin kauppaan, ja toin ison kasan maa-artisokkia kotiin. Niihin liittyy se minun luova ideani, josta tiistaina kirjoitin, enkä maltakaan odottaa sen julkistamista ensi viikkoon, vaan huomenna jo avaan. Olen kovasti kehitellyt asiaa, – ja kovasti olen jo innostunut.

Tässä vihje!

6 kommenttia artikkeliin ”Talven selkä taittuu myrskyssä”

 1. Idyllisen näköinen rakennus. Eipä ole tainnut koskaan tulla poikettua tuolla, niin mielenkiintoisia paikkoja kuin kirkot, ainakin valokuvaajan silmin ovatkin. Muhoksen kirkossakin tuli poikettua ensimmäistä kertaa vasta toissakesänä, vaikka meillä on ollut mökki vajaan kymmenen kilometrin päässä siitä jo 45 vuoden ajan!!

  Vastaa
  • Jarin, Turkansaari kaikkinensa on hyvin kuvauksellinen kohde. Ja mukava päivä. Ainakin kerran kesässä olen siellä viime vuosina käynyt. Suosittelen.

   Vastaa
 2. Voi miten kaunis uusi kuva!
  Meillä täällä ihania reposia vaikka kuinka,mutta ei taitoa/konetta/kameraa,millä kuvaisi ja laittaisi jakoon…
  Somas Beaiavvi!
  Buerre Idja!

  Vastaa
  • Kiitos, Kati. Kyllähän siellä ”ylimaissa” varmasti tähän aikaan vuodesta taivaalla leimuaa. Taitaa jäädä tänäkin talvena minultakin kuvailematta…

   Kauniita päiviä, hyvää yötä – käänsinkö oikein?

   Vastaa

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.