Eilen viiskymppiset (opiskelijoiden ainejärjestö Tiima täytti 50 v., – palaan aiheeseen vielä) ja tänään viisikymppiset. Tänään juhlittiin Miniän (ja vielä tai siis jo Juniorin) 25-vuotissynttäreitä eli yhteensä viiskymppiset nuorilla. Olin luvannut tehdä juhlapäivällisen, ja kun sisarenikin oli luvannut tulla syömään, innostuin värkkäämään oikein pitkän kaavan safkan.Palmusunnuntaina jo nautimme pääsiäisruoista, kun emme kerran yhdessä pääse niitä ensi viikonloppuna syömään.

Menu oli tämmöinen, joka ei ihan toteutunut: jätin mango-suklaamunat tekemättä, kun päivänsankari toi leipomaansa kolmen suklaan juustokakkua… 😉

Porkkana-juustokeitto ja savulammaslastuja
Saaristolaisleipää

*  * *
Lammasta kahdella tavalla
Uunibataattia
Tsatsikia
Feta-salaattia

*  * *
Lemon posset
Mango-suklaamunat
Hedelmä-suklaa-Pavlova

Porkkana-juustokeiton
perusidean löysin Valion sivulta, mutta vähän muokkailin.

1 l vettä
1 kasvisfondi
8  /700 g) porkkanaa
1 (250 g) purjo
1 (100 g) sipuli
2 – 4 valkosipulinkynttä
1 pussi (150 g) Koskenlaskija (voimakas)-murua
½ tl mustapippuria myllystä
½ tl suolaa
½ tl muskottia

Kuumenna vesi kiehuvaksi, ja lisää fondi sekä paloitellut kasvikset. Keitä kannen alla hiljalleen kypsäksi. Lisää juustomuru ja soseuta sauvasekoittimella. Kuumenna sekoittaen ja mausta.On trendikästä tarjoilla keitto niin, että että ”sattumat” on valmiina lautasella, johon kuuma sosekeitto sitten kaadetaan.

Noh, minäkin olin kovin trendikäs tänään.

Lautaselle vähän kevätsipulisilppua, savulammassuikaleita ja sitruunapala (vaihtoehtoisesti sitruunan mehun voi lisätä suoraan keittoon, ei paljoa, pari ruokalusikallista riittää raikastamaan keiton maun.)

Alkuperäisohjeessa on mukana yksi punainen chilipalko, sellaisenkin version aion varmasti tehdä, mutta hyvää oli ilman sitäkin. Tämän kanssa saaristoleipää ja voita, sekä suolakiteitä. Ja lisää savulammaslastuja.Pääruoan lammas oli sekä ulko- että sisäfileitä (uusseelantilaisia). Ulkofileet maustoin aamusella, sisäfileet vain suolasin ja pippuroin suoraan pannulla.

Sulata ulkofileet maltillisesti, kuivaat fileet, ripottele pinnalle hienoa merisuolaa ja pippuria myllystä sekä minttua. Hiero ne oliiviöljyn kanssa fileiden pintaan. Laita fileet jääkaappiin. Ota hyvissä ajoin ennen paistamista huoneenlämpöön, paista voi-oliiviöljyseoksessa fileisiin pinta. Kääri sitten folioon ja laita 150-asteiseen uuniin noin vartiksi (paistimittariin 58 astetta, jolloin liha jää vähän punaiseksi.)Feta-salaatin lisäksi tarjolla oli bataattiviipaleita (uunissa noin 25 min., pinnalla suolaa, kastanjahunajaa ja oliiviöljyä) sekä tsatsikia, jossa siinäkin pari ruokalusikallista sitruunaa.Kun nyt on tämä sitruuna(kuvaus)vaihe menossa, oli meillä yksi jälkkäreistä lemon posset. Taas kerran, mutta se nyt vaan on helppoa ja hyvää.

Olipa täyttä tavaraa, ja ah niin hyvää, mutta ei liian makeaa tämä J:n tekemä kakku.

Ja se oli paljon kauniimman näköinen kuin minun pavlova-läsäykseni. Mutta ei siinäkään maussa mitään vikaa. Marenkipohjan ja hedelmien välissä on kermavaahtoa, johon lisäsin puoli rasiallista uutta Valio suklaa-tuorejuustoa. Vaikutti oikein käyttökelpoiselta tuotteelta. Ja nuo mansikat. Olivat liki mandariinin kokoisia, maksoivat liki 50 senttiä kappale, mutta olivat ne paitsi kovin näyttäviä, myös ihan mukava raikastava lisä jälkkäripöydän antimiin.

Istuimme ruokapöydässä pitkän tovin, ei minullakaan kiire pois, ei tekemään töitä, eikä mitään muutakaan. Ettonet olisin voinut ottaa, mutta jätän väliin, josko tulisi sitten yö paremmin nukutuksi.Kohta kymmenkuinen Aapeli ”askarteli” lautasliinoista ihan omia virpomavitsoja. 🙂

2 Comments

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.