Kaamos ohi, pakkasia pitelee

Virallisesti tänään on kaamos täällä Hangasojan rannalla ohi. Aurinko nousi tänään klo 12:13, ja päivän pituus oli kokonaiset seitsemän minuuttia. Kuukauden aurinko on ollut taivaanrannan alapuolella, mutta taas nousee. Sitä varten mentiin tänäänkin Kaunispäälle (autolla kylläkin), oikein vartoomaan auringon näkemistä, mutta pilvessähän se taivas tänään oli. Lauhtuu nimittäin. Kolmeenkymmeneen pakkasasteeseen ja allekin jo putosi tänään. Eilen illalla meidän terassin mittari meni pohjaan: varmaan joskus lapsuudessa on tullut koettua yhtä kova pakkanen, mutta en kyllä muista.

11-2

Olemme tässä parin viime päivän aikana tehneet empiirisiä havaintoja pakkasesta ja sen kestämisestä. Ainakin meidän mökkipihassa ja -tiellä on ihan sama, onko pakkasta – 32 tai viisi astetta enemmän. Tuntuu, että kaikki yli 30 asteen luvut ovat yhtä kylmiä. Ilma ja maisema on tavattoman teräväpiirteinen, kirkas. Korkeapaine vie kaiken tuhnun ilmasta. Jos vähänkään tuulee (niin kuin tänään Huipulla), niin pakkanen tuntuu todella jäätävältä, eikä massiivinen kerrospukeutuminen auta! Hengittäminen vaikeutuu, kamera toimii hyvin ”metallisesti”, autolla ei tarvitse jarruttaa, kun lopettaa kaasun painamisen, auto pysähtyy. Kovin pitkiä lenkkejä ei olla tehty, mutta ulkoiltu kuitenkin, täällä kurujen kupeessa on hyvä.

On tässä katseltu kun netissä ja somessa on toinen toistaan hienompia pakkaskuvia ja kokeiluja, kuten esimerkiksi tämä: miten saippuakupla jäätyy!,

Ja tämä: miten teevesi jäätyy: Jäätäviä teekuvia!

No mekin sitten leikkimään pihapiirissä. Ja keiteltiin vettä, värjättiin kaarnikkamehulla, laiteltiin valoja, otettiin videota kännyllä ja otettiin still-kuvia kameralla. Voi hyvä tavaton! Ainakin hauskaa oli. Kuvausassistenttini toimessa, olkaapas hyvät! 😀

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Vesi jäätyy

Tässä vaiheessa jo yksi untuvatakki oli litimärkä, toinen jo käytössä, hanskat ja pipo kosteana, joten totesimme, että on paras siirtyä sisätiloihin takkatulen (ja läppärin) ääreen.

Pakkasessa kuvaamiseen, tai ylipäätään siellä liikkumiseen, yksi vinkki: kädenlämmittimet!

11

Molempia saa ainakin Partioaitasta. Kertakäyttöiset ovat noin euron kappale, uudelleenlämmitettäviä on kolme paketissa ja paketti maksaa 7,50 euroa. Itse pidän enemmän noista pienistä, kertakäyttöistä (pieni valk. pussi yläreunassa, Grabber). Sellainen hanskaan niin hyvin tarkenee, ja välillä voi jopa tehdä avokäsin säätöjä, kun hanskassa on taas lämmin. Noita on myös kenkiin ja esim. laskettelumonoihin laitettavia, mutta meillä on molemmilla vinkkelit, joten varpaita ei palele. Näillä pakkasilla myös rillien huurteenesto (saa mm. Instrusta) on kuvaushommissa ollut avuksi.

Pakkasta Kaunispäällä_

 

3 kommenttia artikkeliin ”Kaamos ohi, pakkasia pitelee”

 1. Täsmälleen samaa mieltä: näillä pakkasilla paleleminen ei enää ole pukeutumiskysymys.

  Hauskoja tehtäviä tarkenitte silti tehdä! 🙂 Meillä joki höyryää ihan ilman ihmisen ponnisteluja, sitä olen kuvaillut monesta kulmasta.

  Vastaa
 2. Enpä luule itse montaa kuvaa viitsineeni ottaa noissa keleissä. Toisaalta monesti hienoja (talvi)kuvia saa myös silloin kun ilma lauhtuu ja puihin jää kovan pakkasen luoma lumikuorrutus.

  Vastaa
 3. Kun puuhaa jotain, niin kylmä ei pääse iskemään, ja kun halu ulkoilla ja liikkua kuitenkin on ollut. Ja onhan se niin, että minulla on tämä kova tarve oppia kuvaamaan…. Harjoiteltava on kaikissa olosuhteissa. 😀

  Vastaa

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.