Mökkiviinejä ja -ruokaa

Mökkielämässä ollaan taas Saariselän Alkon aika suppean valikoiman varassa, ja aika perusteellisesti sen vakiovalikoimiin ollaan vuosien varrella perehdytty, mutta löytyipä sieltä mukava uutuus. Ainakin meille uutuus: 35 South Organic, Cabernet-Carmenère-Merlot 2013. Olipas kyllä hyvä mökkiviini.  Maistui broilernyyttien [ohje tuolla alempana] seurana oikein hyvin, ja loput ihan vaan nautiskellen.  Alkon luonnehdinta menee näin: ”Täyteläinen, keskitanniininen, mustaherukkainen, mustikkainen, hennon paprikainen, mausteinen”. Minusta se oli vähän jopa makea, paljon marjaisuutta, lämpöä, – oikein hyvä, vaikka periaatteessa chileläisiä en liiallisen helppouden takia suosikaan. Tässä Cabernet taisi olla se ryhtiä ja luonnetta tuova rypäle.

Sitten eilen oli lohinyyttejä [senkin ohje tuolla alempana] ja niille avasimme mökin ”kellarissa” olleen alsacelaisen: Adam Pinot Gris. Vuosikerta oli 2013, nyt näyttää olevan myynnissä viime vuoden viini, liekö se yhtä hyvää kuin oli tuo meillä jemmassa ollut…

Huolimatta siitä, että se on kuivaa, se on hyvin hedelmäistä, ja siinä oli ”bodyä” niin, että maku kesti oikein hyvin mausteisen kalaruoan. Ja tarjosi kuvattavaksi kauniit heijasteet lasissa, mitä ei ehkä voi pitää perusteena viinin valinnalle, mutta näin valokuvausharrastajan näkökulmasta se on merkittävä lisäplussa. 🙂

407077

Ja tässä viiniostos, jota emme suosittele.

LaSelva Privo 2014. Se on Toscanasta IGT-viini ja kun hintakin oli vielä yli 13 euroa, oli lupa odottaa hyvää viiniä.

Mutta eipä maistunut minulle, – Pehtoori sanoi, ettei se nyt niin kovin pahaa ole, antoi päivän temperoituakin, mutta eipä se kyllä siitä kohentunut. Päinvastoin.
http://www.alko.fi/tuotteet/407077

Kerro jos olet eri mieltä…

 

Tänään iltapäivällä, työleirin viimeisen ahkeran päivän kääntyessä iltaan ja urakoiden ollessa lopuillaan ja kun perjantai tuntuu olevan ansaittu, avasimme tällaisen, joka sekin Saariselän Alkosta sattui mukaan ihan sattumalta, – huolimatta siitä, että pullon koristelu on minusta melkein enemmän luotaantyöntävä kuin houkuttava… Mutta tunnistin nimen: Perlage, ja kun pinkistä karkkimaisesta ulkoasusta huolimatta skumppa kuitenkin on kuiva, sen ostin. Aika jännä, että se on tehty Merlot- ja Sangiovese -rypäleistä, siis on rosee. Eikä se kympin kuohuvaksi (spumante, ei prosecco) ole ollenkaan huono. Jälleen ”ulkoviinillisiä” seikkoja: se sopii ihan erinomaisen hyvin noiden mansikkavaahtokarkkien seuraan. 😀 Ei ehkä mökkimiljööseen, mutta jonnekin parveke/patiopartyihin ihan perfetto!

Tässä vielä pari uutta ruokakokeilua. Uusimmassa Viini-lehdessä oli Kira Weckmanin grilliruokaohjeita, joista yksi tuntui sopivan meidän ensimmäisen lomaviikon koekeittiöön erinomaisen hyvin.

Broileria Saltimbocca

Neljälle (tai kahdelle kahdeksi päiväksi 😉 )

3 kpl broilerin rintafileitä
suolaa
pippuria
Pestoa
Parmankinkkua
cocktail-tikkuja

Halkaise broilerfileet, mausta suolalla ja pippurilla, levitä fileille pestoa, kääri rullalle ja rullan ympärille (tai jo sisäpuolelle, minä laitoin vuorotellen) prosciuttoviipale. Leikkaa rullafile kahteen osaan. Kiinnitä rullat cocktail-tikulla. Rullia tulee näin yhteensä 12 kpl. Paista grillissä neljä minuuttia puoleltaan, ja anna tovi makuuntua ennen nauttimista. 

Nämä olivat hyviä myös kylmänä, joten niitä voinee tarjota myös buffet-pöydässä tai piknik-eväänä.

Eilen nautimme kalaruokaa aasialaisittain, siltä osin kuin paikallisen lähikaupaun valikoimista löytyi aineksia. Ohje on uudesta Mökin keittokirja -opuksesta, mutta oli siis sovellettava. Sovella oma versiosi. Mukavaa mökkiruokaa on tämä.

Lohinyytit

Lohifilettä noin 200 g/annos
Porkkanoita (Kuukkelissa ei ollut, käytin bataattia)
Punainen paprika
Sokeriherneitä (Kuukkelissa ei ollut, ei korvaavaa… )
Pala purjoa (5 cm ? / annos)
Inkivääriä (suunnilleen pari ruokalusikalllista taisi siivuja olla)
Kookosmaitoa (1 dl/annos)
Lime
Kalakastiketta (ei ollut, käytin suolaa)

Suikaloi kasvikset. Poista lohesta ruodot, nahka ja ruskea rasva.
Revi foliosta kaksi isoa palasta per nyytti. Asettele foliot päällekkäin ja niiden päälle leivin/voipaperi.
Jaa kasvikset leivinpaperille, mausta kalakastikkeella tai suolalla. Aseta lohipalat kasvisten päälle. Ja suolaa.
Kaada päälle kookosmaito. Sulje leivinpaperi narulla ja sitten kääri nyytti folioon.

Paahda paketteja keskikuumalla grillillä, kunnes ne alkavat höyrytä (meillä meni vähän vajaa puoli tuntia).

Tarjoa basmatiriisin tai nuudeleiden kanssa. Ja Adam´in Pinot Grisin kanssa.

 

~~~~~~~~~~

Tänään ei pulahdus puroon tuntunut hyvältä, vaikka vesi on vähän lämmennyt alkuviikosta. Vähän. Arvaus/arvonta Hangasojan veden lämpötilasta on vielä avoinna. Käyhän osallistumassa… KLIKS  Nyt osallistujia vasta kahdeksan, joten mahdollisuuksia voittoonkin on ihan hyvin vielä.

3 kommenttia artikkeliin ”Mökkiviinejä ja -ruokaa”

 1. Moi,tiesithän,että jokainen Alko tilaa ihan mitä vain tuotetta,myös tilausvalikoimista,jokaiseen myymälään.Sinne vain nettiin tekemään tilausta mökkiviineistä ja noutamaan Saariselän Alkosta.Toimii ja Alkohan palvelee…Ei tarvitse tyytyä kesän suppeaan valikoimaan.

  Vastaa
 2. Hei, Myötäeläjä. Kiitos muistutuksesta, – on tuo ollut tiedossa, ja muistaakseni kerran käytimmekin kun meille tuli tänne isompi vierasjoukko, jolle halusimme tarjota ihan tiettyjä viinejä.

  Joskus tuodaan Oulusta tullessamme jotain spesiaaleja, mutta kaikkinensa kyllä tuo pikku-Alkon tarjonta meille passaa. Välillä voisi olla hyvä ettei olisi sitäkään. 🙂

  Tosin lomalla on mukava ruokia juhlistaa hyvällä viinillä.

  Vastaa
 3. Sain tänään lounaalla lasiini Adamin Pinot Gris’tä vuodelta 2014 ja oikein hyvää oli. En pysty tietysti vertaamaan, kun vieressä ei ollut 2013 vuosikertaa. 🙂

  Tilausvalikoiman viinejä tilatessani olen muuten joskus törmännyt siihen, että viiniä pitää tilata tietty vähimmäismäärä. Vakiovalikoiman tuotteitahan saa tilattua vaikka yhdenkin pullon.

  Vastaa

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.