Kalaasit 2012

Ovatko nämä nyt neljännettoista? Taitavat olla.

Useimmiten ne on pidetty elokuussa, aika usein juuri tänä koulujen aloittamisviikonloppuna/synttäriviikonloppuna. Pari kertaa on jouduttu siirtämään  syyskuulle, jotta saataisiin kaikki pöytään … Helsinkiläiset eivät nytkään päässeet 🙁

Menu ei ole mitenkään erityisen kunnianhimoinen, mutta onpahan ihan perinteisen kaavan mukaan italialainen, liki umbrialainen. Helpoimmin voin mokata tuossa mustatryffelikastikkeessa. Kahdelletoista ideaalisti keitetty pasta ja hienosta raaka-aineesta tehtävä kastike ja niiden ajoitus yhtäaikaisesti valmiiksi olisi mukava saada pelittämään. Tässä poppoossa on onneksi hyvin kaikkiruokaista porukkaa, ei gluteenittomia ruokavaliota noudattivia, ei diabeetikkoja, eikä pahasti allergisia, inhokkiruokia on hyvin vähän, vuohenjuusto tai tomaatti ei kaikille sovi, pari vegeä, jotka kuitenkin syövät kalaa, ja meillä on yleensä hyvin kala-kasvíspainotteista tämä sapuska, joten no problem. Sitä paitsi seurueen miehet ovat jo vuosia – kohteliaisuuttaan? – kertoneet että aloittavat pari päivää ennen kalaaseja paaston, jotta jaksavat syödä.

Ruokalajien jälkeen pienet kirjaimet (P, K, J… ) tarkoittavat pariskuntia, ja tarkoittaa sitä, että ko. pari on vuorollaan apuna pöydän raivaamisessa ja seuraavan ruokalajin esillepanossa/tarjoilussa. Viime vuonna keksin tällaisen systeemin ja se sai varauksettoman hyvän vastaanoton, toimi hyvin ja minäkin sain istuskella pöydässä pitkiä pätkiä …

Kuten listasta näkyy tänään on oikeastaan samalla myös Umbrian viinien maistelut, meillä on monia eri viinejä, tuotuja ja tilattuja.

Ison osan tarjottavista on voinut tehdä tai ainakin valmistella jo etukäteen viikolla, joten tänään on ollut kovin vähän tekemistä. Muistan joskus vuosikymmen sitten, jolloin olin vielä aika noviisi tämmöisten illallisten järkkääjänä, saatoin tehdä edellisinä iltana/yönä puolille öin ruokia ja koko kalaaseja edeltävän päivän. Menu oli suunniteltu vähän turhan monimutkaiseksi, ja leivottavaa oli yleensä aika paljon. Ja silloin oli sekin että mutikaiset olivat aika pieniä, vaativat osan huolenpidosta ja ruokkimisesta. Jossain vaiheessa äitini ryhtyi kalaaseja edeltävänä iltana ottamaan lapset Töllilleen (siirtolapuutarhamökki) joten saimme rauhassa järjestellä juhlia. Nyttemmin lapset ovat pari kertaa itse kutsuneet itsensä kalaaseihin; näkemään tuttuja ja syömään… 🙂

No joka tapauksessa nyt ei ole ollut kiire. Niinpä tässä olenkin käytellyt aikaa lenkillä ja saunassa. Lueskellut ja kuvannut. … Ja syönyt. Taas on käymässä niin, että kun istahdamme pöytään, minä olen jo maistellut kaikkea niin paljon, ettei ole enää nälkä.

Tulisivat  jo …

4 kommenttia artikkeliin ”Kalaasit 2012”

  1. Lämpimät kiitokset ihanasta illasta, täyden kympin ruuasta, maistuvista viineistä ja hauskasta seurasta!

    Vastaa

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.