Saamenmaan suvessa

Aamulla ensimmäisen kerran herätessä näin auringonsäteiden heijastuvan tuvan punaiseen ryijyyn: ollaan mökillä, on loma! Nukumme kahdeksaan. Juhannussaunan pesu ensimmäinen projekti, jonka jälkeen niitä on riittänyt. Ulkona on ollut ilo olla. Lämmin, melko tyven, tosin pilvessä ison osan päivästä, mutta sääskiä paljon vähemmän kuin Oulussa. Siitäkös olemme olleet iloisia!
 
Toissapäivän postauksessani oli kuva noitarummusta. … Lupasin sen symboleista vähän tietoa: noitarummun kuviot ovat kahdessa tai kolmessa eri kentässä; tuossa meidän mökin seinällä roikkuvassa on keskellä selkeästi viiva,  joka jakaa ”maailman kahtia”. Yläpuolella on jumalat, siellä on kuu (siis se kumpu jossa kolme ristiä, voi tarkoittaa myös seitapaikkaa), siellä on ”tuonpuoleiseen” liittyviä symboleita. Rummun keskellä todellakin on aurinko (kuten Koivu arvelikin, Railatertullakin ajatus oikea, symboli vain väärä). Aurinko on luonnonkansojen uskomusmaailmassa (eikö meidän city-ihmistenkin?) keskeisellä sijalla. Saamen lipussakin on aurinko ja kuu (lipun keskellä oleva ympyrä kuvaa aurinkoa (punainen) ja kuuta (sininen).
 
Knallipäinen olento auringon oikealla puolella on shamaani, parantaja, sen alapuolella poroaita, vene symboloi kauppa- ja muita yhteyksiä. jne. Noitarumpu ei ole ole shamaanin tai noidan väline, jollei sitä ole vihitty tarkoitukseensa (meidän rumpua ei ole). Onpa 1700-luvulta löydetty rumpuja joissa on kristillisiä symboleita. Pakanalliset ja kristilliset muodot ovat monessa muussakin yhteydessä suloisesti sekaisin, niin noitarummuissakin.
 
Lihku mátkái!  (onnea matkaan, nuoret!) Ajakaa varovaisesti, täällä läpi yön paistavan auringon alla teitä ootellaan.
 

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.