Kuutamo

Yöllä tuntui että kuu tulee sisälle, niin kirkkaasti se paistoi. Valvoin pitkiä pätkiä, ja sitten nukuinkin ponniin! Minä joka en tarvitse herätyskelloa, jolla kuitenkin se yleensä aina on varmuuden vuoksi herättämässä, nukuin puoliseitsemään niin että humahti. Salille meneminen sai jäädä.

Tuota aamun alempana olevaa ”sininen ja valkoinen” -valokuvatorstain otosta lähdin sitten kuvailemaan. Kuutamo oli aamullakin hieno ja reippaasti päätin kävellä töihin. Olihan reipas päätös! Ja kannatti.  Pakkanen oli kuurannut muutoin mustan maan. Kuu valaisi. Poskissa nipisteli kylmä. Vain lumennarskunta kenkien alta puuttui. Väsymys häipyi ja mietin mukavia.

Töissä hoppupäivä, seminaarilaisilla paniikki, minulla lukemista ja häslinkiä, mutta sen verran ehdin, että klikkailin yliopiston kirjaston joulurunokalenteriin: ja siellähän olikin sisaren runo. Pieni mukava joulusalaisuus-runo! Jotkut osaa!

____________________________________________________

Joulukalenterikuva n:o 3
JOULUKUUN LUMETON KUUTAMO

3

4 kommenttia artikkeliin ”Kuutamo”

 1. Ponni – Pommi?

  Rva puolisoni nukkuu ponniin*, minä pommiin. Was bedeutet das?

  ”Kirjoittaja on todennäköisesti oppinut nukkua ponniin -ilmauksen Oulun läänissä. Sillä alueella sitä murrearkiston tietojen mukaan lähinnä käytetään merkityksessä ’’nukkua yli määräajan’’ eli arkikielessä ”’nukkua rokuliin’”.Ponniin nukkuminen esiintyy melko suppealla murrealueella.” (Taru Kolehmainen, Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, HS 5.11.2002)

  ”Auto voi mennä ponniin eli suistua tieltä jyrkässä kaarteessa. Juna menee ponniin, kun se joutuu väärälle raiteelle…Joissain murretiedoissa sen (ponni) mainitaan merkitsevän vetistä kuoppaa tai leveää ja syvää kohtaa purossa. Näistä merkityksistä on hyvin vaikea johtaa polkua ponniin nukkumiseen tai ponniin menemiseen.” (Taru Kolehmainen, op.cit)

  Tuomas Dahlroos (Utain 12/2005): ”Ponni on yhtä kuin rasvamonttu. Sellainen löytyy autokorjaamoilta ja katsastusasemilta. Mallisuoritus Ponniin ajattamisesta löytyy Matti Ijäksen elokuvasta Katsastus.”

  Ponni ja Pommi; siinäpä olisi alan dosenteille tutkittavaa!

  *tätä tapahtuu perin harvoin

  PS Nukkuuko arvoisa äitinne ponniin?

  Vastaa
 2. Koivu, kuten hypoteesisi varmasti olikin: arvoisa äitini, murmeli siis, nukkuu poMMiin. Oulun murrealue ei ole tässä sotkenut karjalais-kirjakielistä kieltä. Paitsi ettei ole paljon moista koskaan harrastanut, siis yli ajan nukkumista….

  Vastaa
 3. keski-pohjalaisena nukun pommiin, vaikka toinen puoli juuristani on oululaislähtöistä. Ponnin olen kuullut myös Rovaniemellä asuessani.

  Vastaa

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.