Otsikkokuva kertonee iltapäivän säästä olennaisen: oli aurinkoista. Ei niin lämmintä kuin kuva Toppilansalmesta ja Normandian maihinnousuunkin osallistuneen* hinaaja M/S Alpon kuvasta saattaisi päätellä. 

Päivä humahti ulkoillessa, pyykin pesussa ja kortti- ja kalenterikaupan parissa. Kaksi jälkimmäistä hyvä saada hoidelluksi ”alta pois” ennen reissuun lähtöä. 

Ja sitten lupasin kirjoitella lihapulla-ohjeen. 

Hirvenlihapullat

n. ½ kg hirven jauhelihaa
puoli pakettia ( 50 g) suomalaista pekonia (Atria)
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä silputtuna
1 dl korppujauhoja
1 dl kermaa
1 dl vettä tai kasvisten keitinlientä
2 munaa
1 1/2 tl suolaa
1 tl timjamia
½ tl valkopippuria
½ tl paprikaa

Kuullota sipulit ja lisää pieneksi silputtu pekoni, ja ruskista se. Jäähdytä seos.

Sekoita jäähtynyt sipuli-pekoni jauhelihan, kermassa turvotettujen korppujauhojen ja mausteiden kanssa. LIsää lopuksin kananmunat.

Muotoile taikinasta lihapullia, laita leivinpaperin päälle ja paista uunissa (225 C) kypsiksi, noin 20 – 25 minuuttia.

Pitkästä aikaa jääkaapissamme on Öljypuun chilimajoneesia. Se on hyvää. Ei liian chilistä, ei liian rasvaista, ja sopii oikein hyvin esimerkiksi hirvenlihapullien oheen. Laitoin ehdolle myös creme fraichia, jota oli perjantain tortilla-ruoan jälkeen avattuna. Kuten myös silputtua paprikaa, – ja niistä tein öljyssä paistamisen, suolaamisen ja pippuroinnoin sekä kermatilkkasen avulla jonkinlaisen muhennoksen. Hyvin sopi oheen sekin. Lisäksi vielä puikulamuusia. Helppoa ja hyvää.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

* Dunkirkin katkeran tappion jälkeen 1941 Sir Winston Churchill päätti, ettei katastrofi tule toistumaan, ja käynnisti seuraavassa yrityksessä, eli tulevassa Normandian maihinnousussa (Operaatio Ukko-Ylijumala/ Operation Overlord) käytettävien kahden keinotekoisen siirrettävän sataman suunnittelu- ja valmistelutyön (Operaatio Mulperipuu / Operation Mulberry).
Sataman siirtoa ja pystytystyötä varten tarvittiin yhteensä n. 150 hinaajaa siirtämään tarvittavat elementit Englannin kanaalin yli Ranskan rannikolle. Amerikkalaiset tekisivät puolet hinaajista ja englantilaiset toisen puolen. Näin sai alkunsa kunniakas Yhdysvaltain Armeijan pikkuhinaaja ST-335. Aluksen valmistus alkoi syksyllä 1942 ja maailman kautta aikojen kauneimmaksi laiva-alan lehdessä äänestetyn laivaprofiilin omaava – Walt Disneyn piirrettyjen pohjalta lempinimet “ Mikki Hiiri-” tai ”Aku Ankka -hinaaja” – saanut pikkuhinaaja valmistui United Boat Service Corporationin New Yorkin  Bronxin City Islandin telakalta keväällä 1943 tullakseen siirretyksi suuren Liberty-luokan rahtilaivan kannella toisen vastaavan hinaajan kanssa Eurooppaan, Englantiin.

Jokainen kommentti on ilo!

You might also enjoy:

Discover more from Tuulestatemmattua

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading