Vielä pyöräilykelejä ja sadonkorjuuajan sapuskaa

Varhaisissa aamuheräämisissä on se hyvä puoli, että ehtii paljon. Yhdeksän jälkeen olin jo maantiellä tehtyäni yhden sun toisen pikkujutun, keitellyt ja nauttinut puuron, silitellyt pyykit, silmäillyt aamu-uutiset, hoidellut pankkiasioita.

Suht viileässä, mutta kauniissa ja lähes tuulettomassa kelissä ajelin Madekoskelle. Ja sen ainakin parikymmntä kertaa kun kuluneiden kolmen kesän aikana olen Madekosken sillan ylittänyt, olen pitänyt juoma- ja kuvaustauon sillalla, enkä ole hoksannut, että sillan kupeesta laskeutuu tie alas sillan viereen, jossa on veneenlaskupaikka.

Siinä on mukava suojainen rantakaistele, jossa oli oikein hyvä istahtaa, avata juomapullo ja nauttia Elovena-välipalakeksipatukka. Katsella sillasta heijastuvia juovia joenpintaa …

Puolenpäivän jälkeen olin jo kaupungissa, sieltä äidin luo ja iltapäivällä kotiuduttuani oli aika verestää LappItalia-muistoja. Tänään vuorossa kesäkurpitsapiirakka. Tätä tein Esikoisen teinivuosina aika usein, hänelle kun kasvis- ja vuohenjuustoruoat ovat maistuneet oikeastaan ´aina´. Tähän reseptiin ja tyttäreen liittyvän tarinan, ”kadonneen reseptin metsästyksen”, olenkin kertonut jo aiemmin.

Vähän kuin pizzaa, vielä enemmän kuin tarte flambeeta, mutta vieläkin kevyempää ja oikein hyvää. Alkuperäisessä ohjeessa on grahamjauhoja, ja niitähän minulla ei tietenkään ollut, joten laitoin ruisjauhoja. Ehkä parempikin siten.

Kesäkurpitsapiirakka

Pohja

2 dl vehnäjauhoja
3/4 dl graham- tai ruisjauhoja
1 ps kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 + 2 rkl öljyä
1 valkosipulin kynsi 

1,5 dl vettä

Täyte

1 kesäkurpitsa
2 sipulia
kananmunan valkuainen
150–200 g vuohenjuustoa
runsaasti tuoretta rucolaa
basilikaa
suolaa ja pippuria

Sekoita kuivahiiva jauhoihin, lisää reilusti kädenlämpöinen vesi, suola ja öljy ja vaivaa taikinaksi. Kohota liinan alla parikymmentä minuuttia. Kauli taikina ohueksi leivinpellin kokoiseksi pohjaksi. Murskaa valkosipuli öljyyn ja voitele sillä pinta.

Leikkaa kesäkurpitsa juustohöylällä ohuiksi siivuiksi. Siivuta myös sipuli. Kääntele sipulit ja kesäkurpitsat kananmunan valkuaisessa ja levitä piiraan päälle. Paista piirasta uuniin keskitasolla 225 asteessa noin 12 minuuttia.

Lisää lämpimän piiraan päälle vuohenjuusto, rucolaa, basilikaa ja (Himalajan)suolaa sekä rouhittua mustapippuria.

 

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.