Matkoista, menneistä, aikeista, pitemmistä ja lyhemmistä.

Tuli Finnairilta sähköpostia että Plussa-pisteitä on vanhenemassa! Seuraavan kolmen kuukauden aikana on yli 50000 pistettä käytettävä tai ne menevät haaskioon, hukkaan, turhaan, tuhoutuvat, ovat hyödyttömiä. Siispä äkkiä Finnairin sivuille katsomaan mihin asti 50 000 pisteellä pääsee. Pääsee vaikka Roomaan ja takaisin, muutaman kympin kun laittaa lisää. Ja itsenäisyyspäivän aikoihin vois lähteä joulutorille Wieniin, Müncheniin tai Prahaan? Vois, mutta noissa palkintolennoissa on aina sellainen tyhmä juttu, että kun lähtee Oulusta joutuu olemaan mennessä tai tullessa yön Helsingissä. Ja sehän vie matka-aikaa ja maksaa. Ei hyvä. Ja enkös minä pikkuisen reilu viikko sitten sanonut, etten halua vähään aikaan lentää mihinkään… Mutta ehkä sittenkin haluan. Syyslomalla Ateenaan, Madeiralle, Venetsiaan, Roomaan? Ei Kanarialle, – tai jos patikoimaan. Manner-Espanjaan? Santiago de Compostela? Gibraltar? Tai jos ensi viikolla tai seuraavalla lennähdettäisiin Tukholmaan, eiku sittenkin Köpikseen?

taivas rajana

Toisaalta tarkoitushan olikin lähteä vain mökille – mutta kun se nyt siirtyi hamaan tulevaan (en ole ollut siellä kohta kolmeen kuukauteen, joten ikävä on iso!) niin aateltiin vähän lähteä huomenna pikku tripille Haaparantaan, Kukkolankoskelle ja Korpikylään (Butiken på landet), mutta kun se kuitenkin huomiseksi lupasi tännekin aurinkoa ja hellettä, niin ei viitsi autoon lähteä istumaan. Jos mennäänkin joku toinen päivä?

Tai Kuopioon viinimessuille ja Kolille patikoimaan ja kuvaamaan kansallismaisemaa?

Sitten tässä reissuja miettiessäni ajattelin, että haluaisin tänä kesänäkin tehdä sellaisen ”rengasmatkan” kuin viime kesänä, vuorotteluni viimeisellä viikolla tein. Ja jolta tein sitten sen kesäkuvakisankin. En vain oikein tiedä mihin menisin, mitä kiinnostavia kohteita Oulusta päiväseltään ajellessa olisi? Antakaapa vinkkiä. Missä olisi kaunis näköala, erityinen ruokapaikka, ainutlaatuinen kotiseutumuseo, luontokuvauskohde vailla vertaa, merkittävä taistelutanner, viehättävä kylänraitti? Jokainen ehdotuksen tehnyt saa jo kaksi etupistettä tulevaan kisaan. Kerro mökkitienoosi, mummulasi, kotipaikkasi kohde, jonne satunnaisen matkailijan kannattaisi joku heinäkuun arkipäivä ajella!

10 Comments

 1. Hei Reija ja kiitos aktiivisuudesta blogin ylläpitäjänä. Olen seurannut tiiviisti Meksikon matkaanne ja sen jälkitunnelmia. Näin se on, tiedän kokemuksesta, että mitä pidempi reissu ja poissa tutuista ympyröistä, sen kovemmilla kierroksilla mieli käy, onneksi vain jonkin aikaa. Mielestäni päiväreissulla Oulusta tavoittaa hienosti Manamasalon, Paltaniemen kuvakirkon ja paluukaarroksella Hepokönkään putouksen Puolangassa. Tuo putous on aika hulppea Suomen olosuhteisiin, tosin parhaimmillaan runsaan veden aikaan. Olen skeptikko, ainakin omasta mielestäni. Sen vuoksi muistelen lapsuudessani kuulemaani (nyt kohta 65 v.) radiokuunnelmaa, jossa miehelle luvattiin se maa-alue, jonka ehtii auringon nousun ja laskun välisenä aikana kiertää. Huonostihan siinä kävi; ahneus iski ja lopussa viimeisillä voimilla olisi pitänyt vielä kiivetä kukkulalle, jota aurinko vielä valaisi. Näin se on matkailussakin; vähän matkustanut tuntee nähneensä todella paljon ja paljon matkustaneeseen iskee halu nähdä vielä enemmän. Hyviä matkoja teille ja matkakertomuksia odotellen.

 2. Tervehdys Reija ja hyvää kesän jatkoa!
  Pyysit vihjeitä päivämatkan päässä olevista kohteista. Kuinka hyvin tunnet Ranuan? Ei ole kovin pitkän ajomatkan päässä Oulusta. – Siellähän on ainakin pappilamuseo, Saukkojärven koulu- ja kotiseutumuseo, tietysti eläinpuisto (+ myymälä). Lapin sodan taistelupaikka muistomerkkeineen on ihan kunnan pohjoisosassa. Matkaa voisi jatkaa sitten vaikka Kemijokivarteen ja sieltä Posiolle…

 3. Huomenta, Antti! Ja kiitokset pitkästä kommentista ja rengasmatkan reittisuunnitelmasta. Ei ollenkaan huonolta kuulosta: Paltaniemen kuvakirkossa käynnistä ei ole pitkää aikaa, heh, ei vuosikymmentäkään, mutta tuo Manamansalo olisi mukava, siellä oltiin joskus perheen kanssa kun olin pieni ja sitten kerran nuorempana leirintäalueella yksi juhannus (Huoh. ;)) ja Hepoköngäs varsinkin kuulostaisi hienolta. Lepolandia-blogin Pasi http://lepoland.blogspot.fi/2013/05/aitienpaivan-kuohuvat.html
  oli perheineen käynyt Maaningan Korkeakosken vesiputouksella ja silloin aatttelin että olisi kiva. Viime vuonna käytiin Ravadasköngäs Lemmenjoen varressa katsomassa ja se oli kyllä vaikuttava.

  Kyllähän se aina olisi halu nähdä enemmän, hämmästellä ja kummastella, ihailla ja ihmetellä, mutta täytyy tosiaan varoa ettei ahneus iske. Tuo ehdottomasi reitti ei kyllä menisi ahnehtimiseksi… Harkitaan. Ja kaksi pistettä jo valmiina kesäkisaa varten.;)

  Aurinkoista kesää ja oloa – mukava kun olet aktiivinen lukija 🙂 .

 4. Marketta! Huomenta ja kiitos sinullekin. Ranua olisi ainakin hyvä kuvauskohde! En ole uutta jääkarhuakaan nähnyt, siitä on hyvin kauan kun olen viimeksi käynyt. Saukkojärven kotiseutu- ja koulumuseolla käynnistä on vielä kauemmin: olin siellä nuorena maisterina eräänä helteisenä kesäsunnuntaina pitämässä kansakoulun 100-vuotisjuhlissa juhlapuhetta. Jospa museossa saisi kuvata, saisin ensi kevään ”Arjen historia” -luennolle uusia kuvia. Hyvä, hyvä.

  Ja tosiaankin tulomatkalla voisi poiketa Posiolla … siellä saattaisi kahvit saada. 😉

  Sinullakin kaksi pistettä jemmassa; kuukauden sisään tulee kesäkesa.

  Mukavaa kesän jatkoa sinullekin!

 5. Meidän kulmilta löytyisi mm. aikanaan Suomen kauneimmaksi valittu Iitin kirkonkylä, mutta Oulusta käsin tänne Kymenlaaksoon ei oikein päiväseltään ajele, joten panokseni näiden vinkkien suhteen on aika hyödytön… 🙂

  Noihin Finnairin palkintolentoihinhan liittyy sellainenkin tyhmä juttu, että (ainakin ennen) niistä piti kuitenkin maksaa verojen osuus, joka on loppujen lopuksi aika suuri. Minä säästin pisteitä jossain vaiheessa ajatuksena korottaa jokin kaukolento businessluokkaan, mutta silloin seuraava kaukolento olikin Lufthansalla ja pisteitä uhkasi vanhentua. Nyt olen melkein aina kun 10 000 on tullut täyteen, tehnyt upgraden seuraavalle Euroopan-lennolleni, vaikka niillä nyt on melkein sama miten matkustaa. Toisaalta esim. Heathrown ruuhkassa oli mukava edetä Fast track -kaistoja ja odotella lentoa mukavassa loungessa.

 6. Kiitokset Satu vinkistä, mutta kuten itse totesit, Iittiin on turhan pitkä matka. Ehkäpä tässä joku kesä taas ajelemme Kymenlaaksoon, ehkä vihdoin matkalla Karjalaan, Koivistolle, kuten muutama kesä sitten yritimme.
  https://www.satokangas.fi/blogi/?s=karhulan+hovi

  Minustakin tuo upgradaaminen on parasta mitä noilla pistellä voi tehdä: kun tulimme pari vuotta sitten Kiinasta niin olihan se juhlavaa. Ja samoin viisi vuotta sitten Kiinaan mennessä. Juuri noilla pitkillä lennoilla ne ovat ylivertaisen hyviä, sillä pääset oikeasti nukkumaan… Kuinka mielelläni olisinkaan nyt Meksikon lennoilla käyttänyt pisteitä business-luokkaan pääsemiseksi, mutta kun lentoyhtiö oli British Airways! Olenkin tässä vakavasti harkinnut KAIKKIEN pisteitteni käyttämistä kännykän vaihtoon!

 7. Pasi, Kuopioon tietenkin? Tietystipä tietenkin. Kiitos kutsusta. Ja kaksi pistettä tienattu kesäkisaan!

  Fotomaraton kyllä kiinnostaisi. Ja Kuopio. Ja jos tulisin, haluaisin kyllä Päivänsäteenne nähdä livenä ja K:n kanssa kahvitella vaikka kauppahallissa (liekö siellä kahvilaa?), mutta kun Kuopiokin on kaukana, eikä tuo ajankohta oikein ole sovelias. 🙁

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.