Mikä tämä on?

Tärähtänyt Venus!

Olen tässä illan mittaan ollut pihalla kuvailemassa tähtiä. Tai siis planeettoja. Läntisellä taivaalla on kaksi kirkasta planeettaa, joista kirkkaampi (tällä hetkellä oikealla puolella) on Venus. Se lähestyy koko ajan Jupiteria ja ohittaa sen kuulemma piakkoin yläpuolelta.

Mistäkö tiedän, mistäkö hoksasin? Lepolandian majakka -blogin Pasi oli käynyt eilen niitä kuvaamassa ja kertoi näitä ja paljon muuta mielenkiintoista (käy katsomassa Lepolandiasta lisää tietoa).

Yksi suora lainaus Pasin tekstistä: ” … ne näkyvät harvoin taivaalla noin lähekkäin. Vaikka Venus näyttää kirkkaammalta, niin Jupiter on oikeasti lähes 12 kertaa suurempi.”  Kannattaa siis katsella läntiselle taivaalle… ainakin täällä Oulussa on siihen passeli kelikin.

Sain Venuksesta ja Jupiterista tärähtämättömiäkin kuvia (kiitos vaan P:lle neuvoista) mutta huomenna on vielä mentävä yrittämään…

Kuvat suurenevat klikkaamalla  

 

Näitä kuvia ottaessa ja planeettoja miettiessä tuli mieleen  takauma kansakouluajoilta…

Jos avasi tilin Yhdyspankkiin pääsi Maapallo-kerhon jäseneksi. Meidän koulua vastapäätä (nyt siinä on ”Kymppärin” vieressä apteekki) avattiin uusi Yhdyspankin konttori 60-luvun lopulla. Pankin täti kävi koululla innostamassa ”koulusäästämiseen” ja kannusti liittymään maapallokerhoon. Minähän liityin.

Maapallokerhon jäsenyys taas merkitsi, että aina kun sai tietyn summan kerätyksi säästölippaaseen (= maapalloon, minulla oli vihreä, veljellä sininen) ja kävi sen summan laittamassa säästötililleen (vihreä, muovikantinen pankkikirja), sai yhden keräilykortin. Ne olivat kiiltävälle pahville painettuja kortteja, joita varten sai pienen kansion.

Keräilysarjoja oli muistaakseni  kaksi: toisessa oli karttakortit maapallon maista tärkeimpine tietoineen ja toisessa planeetat ja niiden tiedot. Minä keräsin niitä planeettoja. Taisin jopa saada kaikki kymmenen korttia kootuksi. Missähän ne on? Ei tallessa ainakaan. Muistaako joku muu näitä? Oisko kellään tallessa? Kuvia?

 

5 Comments

 1. Kiitos linkeistä blogiini ja mukava että kirjoitukseni inspiroi sinua yrittämään jotain uudella valokuvausrintamalla. Hyviä kuvia heti ensikerralla Reija, seuraavalla kerralla varmasti parempia.

  Sinulla on erilainen näkemys tuohon näkymään kuin minulla oli. 🙂 Minulla puihin heijastui lumesta vähän pihalamppujen valoa, joten puut olivat aavistuksen kirkkaampia kuin taivas. Sinulla taas puut ovat taivasta tummempia, toimii kyllä hyvin myös noin päin.

  Täällä Kuopiossa oli tänä iltana melko myrskyistä, tuuli olisi varmasti heiluttanut kameraa jalustalla, joten en lähtenyt itse kuvaamaan. Puiden oksatkin olisivat heiluneet ja kadonneet pitkän valotuksen myötä kuvasta. Teillä päin ei ilmeisesti ole ollut näin kovia tuulia, koska puiden oksat erottuvat kuvissa noin terävinä.

  Toivottavasti sää huomenna tätä päivää parempi ja pääset yrittämään uudelleen. Jään odottamaan suurella mielenkiinnolla tuloksia.

  t:Pasi

 2. Pasi, no nyt tuli paineita 🙂 Mutta kannustusta myös, joten jos vain sää suo niin illalla ”uusin arvoin” pihalle. Tai luulen että lähden jonnekin avarammille tienoille, jotta saisin minäkin niitä katuvaloja tms. auttamaan perspektiivin luomisessa ja valotuksessa (vrt. sinun kuvasi ja ne minun mökkipihalla ottamani revontulikuvat).

 3. Älä ota paineita. 😉

  Eko oli käynyt lisäämässä hyvän vinkin uusimman juttuni kommenteihin: http://lepoland.blogspot.com/2012/03/kuvanvakain-pilaa-kuvat.html

  Kuvaatko suoraan jpg:ksi? Minä olen ottanut nuo omat planeettakuvani rawina. Jos kuvankäsittely on edes vähän tuttua puuhaa, niin suosittelen kokeilemaan kuvaamista rawina. Tällaisessa erikoisemmassa valokuvauksen lajissa siitä on hyötyä.

  Jos kuvaat rawin sijaan suoraan jpg:ksi ja haluat tuollaisia minun kuvani tyylisen planeettakuvan, niin kannattaa ehkä valita hieman lyhyempi valotusaika, vaikkapa 3s, koska jpg ei mahdollista niin rajua jälkikäsittelyä kuin raw.

 4. Pasi, kävinkin katsomassa uusimman postauksesi ja Ekon kommentin siihen. Opin koko ajan.

  Kuvaan yleensä enimmäkseen jpg:ksi. Jonkin verran rawiksi. Kuvankäsittely on tuttua ja parhaillaan olen kahdella kurssilla joissa opetetaan lisää. Mutta eipä eilen tullut pieneen mieleenkään kokeilla rawina. Lyhemmällä valotusajalla melkein kaikki eilen räpsinkin. Ja vaihtelin isoarvojakin aika lailla.

  Kokeilemalla oppii lisää. Kohta pihalle 🙂

 5. Kyllä, kokeilemalla yrityksen ja erehdyksen kautta oppii. Toivotan jälleen hyvää salistusonnea planeettajahtiin.

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.