Ei lampaita, ei Nukku-Mattia

Laske lampaita! – sanoi äiti pienelle pojalleen, joka valitti, ettei saa unta.

Laskin jo! Mutta ku ne ei liiku mihinkään! – vastasi poika. 

Lampaiden laskemisesta oli jokunen viikko sitten puhetta radiossa – vai olikohan se joku lehtijuttu, jonka luin. Any way, jutussa kerrottiin, että oli tutkittukin, millaisia lampaita ja millaisessa maastossa ihmiset mielessään näkevät lampaiden olevan. En ollut aiemmin ajatellutkaan, että voisi olla muunkinlaisia tapoja kuin mitä minulla on iät ajat ollut. Siis, että joillakin lampaat saattavat liikkua öisessä maisemassa tai että ne voivat olla oikeita lampaita, ei piirrettyjä, ja että jotkut näkevät lammashaassa myös mustia lampaita tai Norjan tunturimaimassa lammaskatraita!

Suurimmalla osalla laskettavat lampaat ovat kuin (Disney) piirretyssä, ja ne hyppivät aidan yli aurinkoisena kesäpäivänä vihreällä niityllä. Vähän niin kuin tässä rentous-youtubessa, jossa pehmeä miesääni vielä hoitaa laskemisenkin. KLIKS

Aika lailla tuollaisena minäkin ne laskettavat lampaat ”näen”. Tosin aika harvoin lasken lampaita. Syvähengitys on parempi keino: viisi kertaa hengitys sisään vatsan pohjasta asti, sitten hengityksen pidättäminen laskien viiteen ja uloshengitys hitaasti laskien kahdeksaan.

Tai sitten sellainen 4 – 7 -8 -hengitysrytmi:

Hengitä ensin suun kautta ulos.
Hengitä nenän kautta sisään neljään laskien.
Pidätä hengitystäsi seitsemään laskien.
Hengitä suun kautta ulos laskien kahdeksaan.

Tämä kuuluu toistaa neljä kertaa, sitten kannattaa levähtää hetki, jollei uni siis ole vielä tullut, 🙂  ja sitten taas uudelleen tätä tietoista hengittämistä.

Minä kyllä luotan enemmän melatoniiniin; 1,9 g pitkävaikutteinen Melarest on aika hyvä ottaa jo nukkumaan mennessä erityisesti silloin, kun arvelee unen loppuvan kesken kaiken, kahden tai neljän aikoihin yöllä. Nukahtaminen ei ole yleensä ole ongelma, mutta ne suden hetket!

 

Tänä aamuna uni loppui kello 4:24. Juuri noihin aikoihin on usein joku kriittinen hetki, jolloin Nukku-Matti minut hylkää. Niin tänäänkin. Ei auttanut lampaat, ei hengitykset, ei mielikuvaharjoitukset. Eikä tuohon aikaan enää mitään melatoniinia voi napsia. Sillä seurauksella, että olin sitten ensimmäisenä ja yksin ladulla. Latukoneen jälkeen ei ollut kukaan muu vielä ehtinyt…

Sain siitä varmaankin enemmän voimaa päivään kuin olisin edes unesta saanut. Oli niin hienoa.

Millaisia lampaita muilla on? Millaisia nukahtamiskeinoja?

6 kommenttia artikkeliin ”Ei lampaita, ei Nukku-Mattia”

 1. Onpas tuttu kellonaika. Minä luen hetken ja sitten saatan jopa nukahtaa. Joskus mutta vain joskus, jopa nautin tuosta sudenhetkestä. Varsinkin kevättalvella Hangasojalla, kun aurinko on nousemassa ja huolet kohtuullisia.

  Vastaa
  • Lukeminen ei taitaisi minulla onnistua unikeinona: en malttaisi lopettaa. 🙂

   Ja Hangasojalla? Sehän se on, että siellä ei näitä aamuyön valvomisia juuri ole. Niin lasten ollessa pieniä ja työvuosina kuin nyt myöhemminkin se on juuri paikka jossa nukutaan hyvin, pitkään, kaikki univelat pois. 🙂

   Vastaa
 2. Viiden pisteen vihje. Seuraavalla lääkärikäynneillä pyydä resepti. Orion Melatoniini 3mmg, 180tbl /n.38€ ja kuulemma YA:lla melkein puolet tästä halvempaa. Minä olen käyttänyt ja hyvin on nukuttanut melkein aina. Kiitos muuten blinipannarin ohjeesta.

  Vastaa
 3. Minullakin on melatoniinia, ja muutamille suuren aikaeron kaukomatkoille olen ottanut ensimmäisiksi öiksi Imovanea mukaan. Kotioloissa mietin erilaisia aakkoslistoja. Esim. a:lla, b:llä, c:llä jne. alkavia kirjailijoita, maita, kaupunkeja, rypälelajikkeita, urheilulajeja ja mitä nyt keksinkin. Toimii aika hyvin enkä aina pääse aakkosia loppuun.

  Vastaa
  • AIkaeroreissuilla ja niiden jälkeen melatoniini on ollut kyllä hyväksi.

   Aakkoslistat! Olenpa ihan unohtanut nuo. Joskus kokeillut niitäkin ja kyllä niillä saa ainakin epäsuotuisat ajatausketjut katkaistua. Ja sellainenkin keino on, että ajattelee vain yhtä sanaa toistuvasti. Mielessään toistaa mielessään jotakin tyhjänpäivästä sanaa kerta toisensa jälkeen. Joillekin tämä on hyvä keino. Ei toimi mulla. 🙂

   Vastaa

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.