Mökille!

Tänään mökkipihaan tullessamme oli meitä vastassa tällainen. Porokin hehkuvan ruskan väreissä? Vai jo joulun punaiseksi somistautunut? – Ei sentään. Poro ”keloo” sarviaan hangaten niitä puihin poistaen niistä nahkan, minkä jälkeen sarvet ovat tämän näköiset. Tämäkin oli jäsen ”rykimäpartiossa”, joka kulki pihapiirissä syöden marjoja (juolukkaa, mustikoita ja ehkä myös puolukoita, joita on nyt kyllä aika paljon).

Olimme Hangasojan huomassa jo yhden aikaan. Lähdimme kotoa pikkuisen ennen kahdeksaa, ja Rovaniemelle asti maantiellä liki dystotopiakuvaston näköistä: ei liikennettä, hieno, uusi, nyt ihan pikkuista vaille valmis Oulu – Kemi -väli oli lähes autoton. Musta, tummanpuhuva asfaltti kulki keltaisena, oranssina ja punaisena hehkuvien metsätaipaleiden ja piennarten välissä.

Matka taittui rauhallisesti, mutta joutuisasti.

Vaikka auringonpaiste ei saanut maisemaa ihan liekkeihin, oli mahdottoman hienoa. Ja Rovaniemen jälkeen, maiseman muuttuessa jo vähän kumpuilevaksi, Ounasjoen peilityynen pinnan peilatessa rantojen kelta-oranssit kaistaleet kaksinkertaisina, aloin olla varma, että saisimme kuin saisimmekin kokea taas kerran Lapin ruska-ajassa hienoja hetkiä.

Viimeistään tässä vaiheessa olimme yhtä mieltä, ettei ole taidettu aiemmin nähdä näin hienoa ruskaa. Semminkin kun nyt on yhtäaikaa sekä maa- että puuruska loistossaan. Metsän ”pohja”, pientareet ja kaukana siintävien tuntureiden rinteet punaisena. Ei vain laikkuja, vaan laajoja alueita ja pitkiä nauhoja tien sivussa.

Kunhan (valtavan suuri) tavaramäärä (mattopyykiltä matot, pesuri, kotona käytetty iso lakanapyykki, ruokaa, suodattimia, kenkiä, sänkypeitto, ja kaikki muu tavallisempi) oli saatu purettua ja paikoilleen, siirryin pihapiiriin. Ja olin syvältä asti hyvin tyytyväinen, että sain sittenkin lähdetyksi. Vaikka irtaantumien vähän pahalle tuntuikin ja lähtö arvelutti, huoletti, niin mökille tulo tuntui vain hyvältä, levolliselta, armolliselta. Lopulta, niin paljon tätä toivoneena, sain vakuutettua itselleni, että en voi Oulussa kuitenkaan suunnilleenkaan mitään tehdä, ihan hyvin voin viikon olla pois, ja että pääsen suht nopeasti takaisin jos tarve vaatii.

Ehkä juuri tämän viime metreille asti epävarmana olleen möksälle lähdön takia nyt tuntuu ihan erityisen hyvälle ja kiitolliselle, että on tämä paikka ja että tänne päästiin. Että on ehkä hienoin ruska ikinä!

8 kommenttia artikkeliin ”Mökille!”

 1. Meillä taas vuoron vaihto. Kuukkelit pitävät muuten koiranmakkarasta, tuore lohikin kelpaa. Ruska onkin kyllä todella upea. Minä palailen sinne taas ensikuun loppupuolella.

  Vastaa
  • No kylläpä mennään ristiin, mutta seuraavalla reissulla EHKÄ yhtäaikaa. Meillä toive tulla viimeistään 13.11. Mutta ehkä jo viikkoa ennen. Silloin on Lapin keittiömestareiden herkkupöytä, jonne on jo varattuna paikatkin!

   Kuukkeli on kyllä kaikkiruokainen. Pitivät erityisesti minun pienistä parmesanjuustortyynyistä! Poromarkkaran palan ovat vieneet Pehtoorilta kädestä.

   Vastaa
 2. Kiitos upeista ruskakuvista! Mekin pääsimme vihdoin elokuun lopussa Lappiin, mutta silloinhan vielä ei ollut ruskaa. Reissu oli silti onnistunut, polku vei Luirolle saakka saunomaan. Seuraavan kerran pääsiäisenä, liput on jo hankittu.

  Vastaa
  • Onpas mukava että koronarajoitusten höllennys jo mahdollisti teillekin matkan Hangasojan varrelle. Ja Luirolle asti? – Me ei koskaan ole sinne asti kuljettu. Huomiseksi kyllä suunniteltu uusi ”huiputus” – joten ruskakuvia lienee tulossa paljon lisää. Mukava kuulla että kuvat ilahduttavat!

   Pääsiäisenä mekin lienemme täällä, ehkäpä ”lähes naapureiden” kanssa silloin kohdataan! 🙂

   Vastaa
 3. Nyt on kyllä ollut värikästä luonnossa!Ihanaa,kun tulitte tuntureille nauttimaan näistä hetkistä.
  Maailman kauneimpia paikkoja nyt,Suomen Lappi!

  Vastaa
 4. Ihanaa tämä on meistäkin. 🙂
  Kyllä nyt on kaunista, nytkin.
  Mitenkäs, sinun ”natiivin” mielestä? Onko nyt poikkeuksellisen leiskuva ja värikäs ruska? Vai tuntuuko vain siltä?

  Vastaa
 5. Nyt on kyllä upeaa,varsinkin maaruska,se ei joka vuosi ole samaa.Saa tavallinen tallaajakin kulkea punaisella matolla!

  Vastaa

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.