Hyvinvointia edistämässä

Metlan tutkimuksissa on selvitetty, että jo viisi minuuttia metsässä riittää kohentamaan mielialaa. Metsän terveysvaikutusten koetaan tulevan kuin itsestään, koska siellä liikkuminen tuntuu monista vaivattomalta. Myös metsän äänet ja tuoksut vaikuttavat hyvinvointiin. 

Metsän kokonaisvaltaisesti hyvää vaikutuksesta kerrotaan mm. Ylen sivuilla olevassa artikkelissa.

Onhan tämä tullut empiirisesti testattua ja todeksi omakohtaisesti havaittua monta kertaa. Henkilökohtaisesti voisin vaihtaa metsä-sanan paikalle merenrannan tai tunturit.

Aamusella oli sateen uhka ilmeinen, sitä paitsi pyöräteillä jo tuuli kovasti, joten tuntui hyvälle ajatukselle laittaa kumpparit jalkaan, sadetakki päälle ja lähteä metsään eikä maanteille. Otin puukon ja pajukorin mukaan: josko joulun suolasienisalaattiin kävisin rouskuja hakemassa.

Kodin lähimetsä ei ole erityisen kaunis metsä. Siellä ei ole mäntykankaita, ei sammalikkoja saatikka komeita koivikkoja. Se on sekametsää, ”vitikkua”, pajuja ja heinää, tiheitä pieniä kuusia, tänään isoilla poluilla nilkkoihin asti vettä ja pienet polunpätkät heikosti erottuvia kaiken ryteikön keskellä. Mutta silti. Jo parinkymmenen minuutin jälkeen metsäretki oli hyvä juttu. Pian ison korin pohja hyvinkin peittyi haaparouskuista, vähän syvemmälle metsään, kuivempaa kohti mennessäni löytyi myös  kangasrouskuja. Tunnin tarpomisen aikana tuntui, kuinka kostea metsä teki kasvoille hyvää, hengitys syveni, hartialinja laskeutui alas, ja ajatuksissa vain se, missä olisi vielä vähän sieniä…

Kotiin tullessa hyvä mieli ja puoli korillista sieniä. Samaan aikaan alkoikin sade, jota on sitten riittänyt lähes koko päiväksi.

Puoleltapäivin minulla oli toinen rentoutumisretriitti. Vuorossa oli jotain ihan ennenkokematonta: rentoutuskellunta! Ajattelin kokeilla, olisiko se sekä mielelle että mahalle hyväksi. Pehtoori kun on ykskantaan todennut, että jatkuva vatsakipuni on ”ressimaha”, joten siispä rentoutusta kehiin!

Oulufloatsin sivulla luvataan näin:

Rentouskellunnan taustalla on ajatus, että keho pääsee täysin rentoutuneeseen tilaan. Kelluntatankissa ulkoiset aistiärsykkeet karsitaan minimiin, huoneet on äänieristettyjä ja tankin saa halutessaan täysin pimeäksi, lisäksi tankissa on kehonlämpöiseen veteen liuotettuna 400kg Epsom suolaa. Koska suola kelluttaa, ei kehoon tule mitään painetta, jolloin kehontuntemus hämärtyy. Voit rentoutua kokonaisvaltaisesti ja antaa kehon sulautua veteen ja ilmaan.

Olipa metka – ja rentouttava – kokemus! Minulla tosin kesti ainakin vartin, että sain olkapäät ja hartiat rennoiksi, vähän kuin ”kannattelin”, vaikka ei todellakaan olisi tarvinnut. Oli huikea kellua ”paksussa” vedessä. Aika pitkään meni, että sain päässä pyörivät ajatukset, tekemiset, pohdinnat sammutetuksi, mutta sitten olikin epätodellinen olo. Tuntui, että ainakin kädet ja jalat ”liudentuivat” jonnekin. Eteerinen fiilis.

Kellunnan jälkeen ei ollut ”lötky”-olo kuten esim. kylpylän altaissa lillumisen jälkeen, vaan jotenkin kummasti ”ilmava”, iho pehmeä, hartiat laskeutuneet, askel rauhallinen, eikä ollut malttamatonta tarvetta ryhtyä millekään. Palveluun kuuluvat myös monenlaiset, hellivät luonnonkosmetiikka-tuotteet: samppoot, hoitoaineet, hiusseerumi ja monet kosteusvoiteet sekä pieni hetki erikoiskahvia, – teetä tai kaakaota nauttien.

Ei mitään ihmeparannusta, mutta tekipä hyvää. Niin hyvää, että ostin kolmen kerran ”sarjalipun”, jolloin kertakäynnin hinnaksi jää 40 €. Aion siis käydä vielä ainakin kaksi kertaa. Ensi kerralla varaan ajan iltapäivän lopulle: aamulla ja vielä keskipäivällä olen niin tekemisen tarpeinen, että se varmasti hidastaa kunnolliseen rentouden tilaan pääsemistä. Lisäksi aion kokeilla jotakin tarjolla olevista suggestiokelluntaäänitteistä.

Nämä tämmöiset eivät ole mulle mitenkään tavallisia juttuja, mutta tämä teki hyvää!

2 kommenttia artikkeliin ”Hyvinvointia edistämässä”

  1. Metsä on syksyllä paras rentoutumispaikka ja jos vielä löytöjätekee niin mikäpä sen mukavampaa Mukavia metsäretkiä ! -Pia

    Vastaa
    • Kyllä, juuri syksyllä metsässä on parasta. Kaupungissa tahtoo vain kovin harvoin tulla sinne lähdetyksi. Sienet ovat hyvä lisähoukutin. 🙂

      Vastaa

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.