Syksyä ulkona ja sisällä

Jossain välissä tuntui että on hyvä vetäytyä metsäpoluille kulkemaan – on aika jättää myötätuuli, ja ajella etelästä pohjoiseen – kohti kotia.
Oli siis lopulta jätettävä myötätuuli ja ajeltava kohti pyörteistä, kovaa vastatuulta. Mutta sivussa, metsissä oli mukava.
Kuntopolkujen, sivuteiden, pikkukatujen varrella hyvä kulkea, nauttia auringosta ja rauhasta, oli hyvä polkea itsekseen, oli hyvä hetki ja tauko uppoutua kirjan maailmaan.
Sitten: Oulun taidemuseossa on menossa (huomenna ohi) kukkanäyttely. Sinne päätin pyörälenkkini. Tai no viimeinen stoppi oli siellä. Hienoja töitä esillä, nyt on menossa muitakin näyttelyitä, jotka käynen tulevina viikkoina katsomassa… Mutta pikaisen kukkanäyttelyn jälkeen treffit systerin kanssa museon Kaari-kahvilassa (se on siksikin hyvä, että siellä ei tungosta, etäisyydet automaattisia. Hyvä meetinki siellä.
Monen tunnin reissun jälkeen palauduttua kotiin keittiössä tuoksui savukala! Mies oli luvannut ottaa päävastuun tämän päivän sapuskasta, mutta minulla oli lisuke-ehdotus, jonka sitten toteutinkin. Ketunkeittiö-blogista aika päiviä sitten löytämäni ohje pääsi tänään testaukseen, ja äänin 2 – 0 se tulee jäämään meidän keittiön repertuaariin. Helppoa ja hyvää.
Peruna-kananmunapöperö savukalalle (neljälle)
6-8 jauhoista perunaa, keitettynä ja kuorittuna
3 kovaksikeitettyä kananmunaa
pari kevätsipulia tai iso nippu ruohosipulia
kourallinen persiljaa
suolaa, valkopippuria
loraus neitsytoliiviöljyä
Tilsi perunat ja kananmunat haarukalla karkeaksi muusiksi. Silppua kevätsipuli/ruohosipuli ja persilja. Sekoita peruna-munamuusiin sipuli- ja persiljasilppu, suola, valkopippuri ja oliiviöljyä sen verran että perunaseos sopivasti kostuu.
   (alkuperäisresepti Ketunkeittiö)
Hieman mietin tuota ”tilsi”-sanaa. Ymmärsin kyllä, mistä on kyse, mutta pitihän se vielä googlata. Ja urbaani sanakirja kertoo, että ”Tilsiminen on toimi, jossa jotain muussataan haarukalla”. Enpä ollut ennen kuullut/lukenut. Mitähän murretta lienee?
Eilen jo laittelin uuden syyssisustuksen meidän Festaan… Vähän on minulle ”outoja” värejä, mutta oikeastaan sinapinkeltainen/terrakotta on aika kiva. Kuvailen vielä lisää joku päivä….

4 kommenttia artikkeliin ”Syksyä ulkona ja sisällä”

  1. Hyvää perusruokaa, proteiinit ja hiilarit samassa sapuskassa. Oli ihan kelvollista vielä seuraava päivän lounaallakin.

    Vastaa

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.