Poissa pirtistä

Palaanpa vielä pirttipäivään.

Pikagalluppiini vastasi 18 henkilöä, joista kaikki ilmoittivat tietävänsä, mitä se tarkoittaa. Ja kahdeksan vielä kirjasi vastauksensakin.  (kiitos kaikille osallistuneille!)

Juuri noin sen minäkin ymmärrän. Minä opin pirttipäivä-sanan ja sen merkityksen yhdeltä keminmaalaiselta isännältä, kun olin häntä haastattelemassa … Juttu on täällä.  Se, miksi  nyt asiasta kyselin, oli se, että halusin tietää, onko sana yleisesti tunnettu. Ja sen tiedon taas tarvitsin, kun lähettelin kuvia kuvatoimistoon ja hakusanoitin niitä. Siellä ollaan kovin tarkkoja noiden hakusanojen(kin) suhteen, niin halusin varmistaa, että pirttipäivä on yleisesti tunnettu juttu.

Toissapäivänä Tankavaaraan reissulla otin muutamia kuvia, jotka minusta kuvasivat hyvin sitä, mitä on pirttipäivä. Tässä yksi niistä.

Pirttipäivänä ei hiihdetä

Tänäänkään ei ole hiihdetty, vaikka ei ole kyllä ole ollut pirttipäiväkään.

Lauha (- 15 C), tyyni, hyvin hiljainen ja kaunis päivä on ollut, joten ulkoiluhommiksihan se taas meni. Pehtoorilla ihan hommiakin, minulla lähinnä kulkemista ja kuvaamista. Mikä ei ketään yllättäne. Taivas on ollut valkoinen, maa on ollut valkoinen, puut ovat olleet valkoisia…

 …  yhtenä päivänä (Kaunispään Huipun vessassa 🙂 ) hoksasin peilistä, että minähän olen kuin kävelevä Canonin markkinointi -maskotti. Mustaa, valkoista ja ohut punainen raita – ja tavallisesti kaulassa (nyt jalustalla, kädessä kaukolaukaisin 😉 ) vielä kamera, jonka nauha on musta-valko-punainen. Niinpä oli kostuumista tänään otettava kuvakin.

Sapuskan teko oli luonnollisesti minun hommiani, ja kyllä sellainen rääppiäis/kaappien tyhjennys -safka syntyi. Ja nyt on jaettava vinkkejä. Ensinnäkin Lidl. Mehän käymme tänne tullessa yleensä Sodankylän Pohjantähti K-kaupassa ja ohessa olevassa Alkossa, mutta kun nyt ei ollut Alkoon asiaan, menimmekin Lidliin. (BTW: maailman pohjoisin ”Liiteli”)

Ja siellä on nyt menossa Ranskan viikot. Brioche-leipä! Ihan turhaa vehnää ja sokeria, – ja niin hyvää! Olen sitä viikon aikana nauttinut kahvileipänä. Ihan vain sellaisenaan. Parempaa kuin Marie-keksit kahvin kanssa. Ja yhtenä päivänä tein meille jälkkäriksi tuollaiset kuin kuvassa. Voitelin Creme Bonjourin uutuudella Lakka. Ja päälle vielä hilloja pakasteesta. Tuorejuustosta on varmasti moneksi, mm. täytekakkuihin! Ja vaikka paahtoleivälle?

Lidlissä on myös valmis ”kuivamuona” risotto: champagne-tryffeli-risotto. Tänään tein sitten sellaisen. Lisätään vain vesi, ja toki paistoin päälle koristeeksi ja mauksi pakkasessa olleita herkkutatteja toissakesältä. Ja olipas hyvää. Voin suositella. Lisäsin vettä vain litran (ohjeessa oli 1,2 litraa).

Ja pakastealtaasta löytyi macaronseja. Tulee kuviin joku päivä…

Nyt kun näitä ruokavinkkejä rupesin jakamaan, niin kun/ehkä nyt helmikuussa paistat blinejä (kyllä kannattaa) niin tiedoksi, että kaupoissa on  Arlan ”kirkastettua voita”. Ehdottomasti blinit ja moni muukin kannattaa paistaa kirkastetussa voissa eli gheessä. Ei räisky eikä pala. Paistoin kerran kalaakin siinä, mutta ei ole ”oikean” voin veroista. Mutta mm. blinien ja lettujen paistoon perfect.

Ja nyt on kyllä todettava, kuten Apsu monta kertaa viime vuoden puolella ”en hanua”. En millään haluaisi huomenna kotia kohti lähteä, mutta kun …

Joten nyt vähän pakkailemaan ja mökkiä ”alasajamaan”, jotta olemme huomenna ajoissa liikenteessä ja ajoissa kotona. Kun kerran on lähdettävä, niin lähdetään ajoissa.

6 kommenttia artikkeliin ”Poissa pirtistä”

 1. Pirttipäivä on niin kuvaava sana, että sen ymmärtää vaikka täällä se on yleensä tupapalvelua.

 2. Tässä ohje, mitä kokeilin ja hyväksi totesin. Käy nopeana hyvin iltapalaksi mökillä:
  Pikablinit uunissa. 24 kpl. 2rkl voita, 4dl piimää,1 kanamuna, 3dl tattarijauhoja, 1dl vehnäjauhoja, 1/2tl ruokasoodaa, suolaa, voita paistamiseen.
  Sulata voi. Sekoita kulhossa piimä, muna, voi. Yhdistä toisessa kulhossa jauhot, sooda ja suola, lisää ne vähitellen piimäseokseen. Lämmitä uuni 180-200 asteeseen. Laita voi nokare jokaisen muffinssivuoan pohjalle. Nostele ruokalusikallinen taikinaa kuhunkin vuokaan, laita uuniin ja paista n. 15 min.

 3. Olet ihana maskotti kuvassa on kuin tupsukorvatkin. Leipä varmaan vastaa meikäläisten challaa, ihanaa voilla ja hunajalla, ja eteenkin ensin paahdettuna. Ja mikä ettei hilloa. Tai kuten sinulla. Heh, luin yllä olevaa naapurin ohjetta…Nuolaise ruokalusikallinen…taitaa olla jo nälkä.

  • Maskotti joutuu vähän rievaamaan vaatetusta kun ollaan lähdössä maalikyliin. Oulussa on plusmiinut nolla ja sataa vedensekaista räntää. Ei oikein innosta täältä talven ihmemaasta sinne siirtyä ja vaihtaa vinkkelit nastakenkiin. Eikä muutenkaan.

   Challasta en ole kuullutkaan, mutta hyvinkin voi olla samankaltainen. Tuosta voi muuten tulla mitä mainioimmat köyhät ritarit. Pitäisikähän ens viikonloppuna kokeilla?

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.