Pääsiäispöytään (2018, vol. II)

Pääsiäispöytään pari kakkuohjetta oli eilisessä postauksessani, tänään sitten viinisuosituksia. Ja linkkejä edellisten vuosien pääsiäisherkkuihin…

Klikkailehan tuosta resepteihin ja vinkkeihin:

Fenkolikeittoa, viinejä
Karitsaa ja stout-kastiketta
Porkkanakeittoa, karitsanfilettä, lemon possetia…
Parin vuoden takaisia, edelleen toimivia, viinivinkkejä
Kaikkien aikojen suosituin reseptipostaukseni: kevyt pasha
Colomba – italialaisten pääsiäispulla vailla vertaa

Ja sitten se ”Pieni pääsiäisruokakirjanen” josta tiedän monen ammentaneen vinkkejä omaan pääsiäispöytään: mämmin tuunaamista ja karitsaa sekä lammasta. Tietysti.

Ja entäs pääsiäismunien historia? Muistattekos, miksi me niitä keittelemme ja syömme juuri pääsiäisenä. Pääsiäismunien (myös Fazerin Mignonin ja muiden suklaamunien) lyhyt historia täällä: KLIKS

Kansanperinteen mukaan palmusunnuntain aurinko ja seesteinen sää tietävät hyvää kesää. Miksipä emme siihen uskoisi? Ja sen mukaan Ouluun on tulossa mitä mainioin suvi! Aurinko paistoi tänään sisälle asti, mikä näkynee kuvissanikin!

Pääsiäisviinisuositukseni, per favor!

Vaikka riesling alkaa meillä olla nyt vähän ”pois muodista” tai siis että on monta vuotta nautittu juhla- ja äyriäis- ja kalaviininä Alsacen, Rheingaun ja uuden maailman rieslingejä, niin nyt on havaittavissa pientä kyllästymistä, mutta kyllä pääsiäiseksikin oli silti yksi hyväksi maistettu uutuus-riesling hankittava. Tällä kertaa Pfalzista: Riesling von Kalstein ei tuo minun mielestäni mitään ihan erityistä uutta Alkossa myytäviin keskihintaisiin rieslingeihin, mutta onpahan hyvä luokkansa edustaja. Miksipä siis ei sitä pääsiäisen alkupaloille tai kuhalle? Saattaisipa sopia jopa parsan kumppaniksi,… saattaisi.

Kuohuva on juhlassa, myös pääsiäisenä hyväksi. Luottotuottaja Espanjan Kataloniasta: Freixenet. Sillä ja siellä on hyväksi maistettuja ollut vuosien varrella,  ja nyt on tullut Alkoon uutuutena Xperiencia. Puolikuiva skumppa, joka ei ehkä ruokapöydässä ole paras mahdollinen valinta, mutta vaikka pääsiäisaamun brunssille sopii, ja vaikka marjajälkkäreille ja onhan pian jo vappukin!! Jo eilen mainostin tuota Lindaueria. Olenhan täällä vuosikausia jouluksi ja juhannukseksi, kotiin ja mökille suositellut Lindauerin peruskuohuviiniä, nyt myynnissä oleva euron, pari kalliimpi Special Reserve on vielä parempi. Sataprosenttinen chardonnay, jossa on makua ja luonnetta. Siinä on voimaa niin, että sopii vaikka ruokaviiniksi. Minun mielestäni siis. Kokeilehan.

Eilen ennen kuin lähdimme viinikerhomme maistiaisiin Karjasillan ”vinoteekkiin” avasimme ja nautimme lasilliset vuoden luomuviiniksi valitun Valdifalco Morellino di Scansanon. Jos viini on Italiasta ja siinä on kolme lempipunaviinirypälettäni (sangiovese, cabernet sauvignon ja syrah) niin ei voi odottaa muuta kuin mieluisaa makukokemusta. Kuten Pehtoori sanoi: ”onpa miellyttävän makuinen”. Juuri niin. Ei mitään suuria tunteita, eikä kätkettyjä vivahteita, vaan yksinkertaisesti hyvä, lempeä punaviini.

Edellistä vähän halvempi, vielä vähän helpompi, paljon hilloisempi, tutun talon viime vuonna Alkon valikoimiin tullut kalifornialainen sekoiteviini, joka meille on maistunut yhtä lailla mökillä takkatulen ääressä kuin kotona lauantain possupadan keralla. Ei ehkä lammas- tai karitsaviini mutta mausteisen pääsiäisbroilerin tai -ankan seuraan sopinee oikeinkin hyvin.

Kohti pääsiäistä, ystävät!

2 kommenttia artikkeliin ”Pääsiäispöytään (2018, vol. II)”

  1. Käytiin jo rouvan kanssa eilen valitsemassa pääsiäispöydän viinit. Pääosin punaista, mutta valkkariksi taisi tulla juuri Riesling.

  2. Punaista ja syrah (shiraz) se taitaa useimmilla pääsiäisenä viininä olla, jos sitä ylipäätään on. Näistähän voi olla sitten vinkkejä vaikka teidän vappupöytään? 🙂

Vastaa käyttäjälle Jarin Peruuta vastaus

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.