Hajahuomioita Japanin arkielämästä (vol. I)

Viikonpäivät ja kello alkavat löytää oikeat sijansa. Arkiset rutiinit asettavat elämän taas tavalliseen muotoonsa, ihmetysten määrä on pudonnut tavanomaiselle tasolle.

Muutamia kohtaamisia jo tänään, ja niissä tietysti tullut kerrattua Japanin kokemuksia, kerrottua asioita, joita sieltä jäi mieleen, jotka hämmästyttivät tai vahvistivat ennakkokäsityksiä. Niinkuin nyt sekin, että Japanissa on ihan mahdottoman siistiä. Me näimme yhteensä kolme roskaa kaduilla tai metroissa. Kolme. Tässä niistä yksi. Piti kuvata se, erikoisuuksiahan sitä aina kuvataan.

[Tässäkin postauksessa kaikki kuvat suurenevat klikkaamalla.]

arkea-9

Graffiteja ei ollut missään, ja yhtäkään sellaista julkistakaan vessaa, johon ei olisi halunnut mennä, ei tullut vastaan. Jopa huoltoasemilla vessat olivat siistejä, ei papereita lattialla ja niissä oli aina käsienpesualtaalla saippuaa. Kaltaiseni vessassa ramppaaja arvostaa sellaista hyvin paljon. Mutta merkillisimpiä olivat robottivessat! Lämmitettävät istuimet, suihkut, musiikki!!, automaattinen huuhtelu. Ja naisten vessojen kopperoiden nurkassa pikkulapsille ”turvaistuin”.

arkea-11 arkea-13

arkea-12

Autot kiilsivät. Aina, ihan sama satoiko vai ei. Linja-autoissa renkaiden pultitkin kiilsivät.

arkea

Vaikka japanilainen design, muoti ja taide ovat aika pelkistettyjä, on kaikenmoinen ”layout”, liikkeiden mainokset ja julkisivut hyvin kylläisiä, täysiä, räiskyviä, räikeitä.

arkea-3

Vanhaa oli jäljellä hyvin vähän. Tai ainakaan meidän kohteissa ei paljon toisen maailmansotaa edeltävää rakennuskantaa näkynyt. (Alla Tokion vanha rautatieaseman alan katto.)

arkea-6

Muumit elävät ja voivat hyvin. Esim. Keion tavaratalojen jouluikkunoissa oli muumitalo. Ja kun olimme perjantai-iltana Hamamatsussa onsenissa (kylpylässä) paikalliset naiset kyselivät, mistä olemme, ja oppaamme kertoi meidän olevan Suomesta, jolloin paikalliset totesivat heti: Moomin!

arkea-2

Vesijohtovesi oli turvallista juotavaa, mutta pahanmakuista. Se teki ihosta mahtavan pehmeän, mutta hiuksista melkoista höttöä.

arkea-7

Ilmansaasteita ei tuntunut edes olevan, Tokiossakin oli helpompi hengittää kuin vaikka Helsingissä.

arkea-10

Japanin kuvien perkaaminen jatkuu huomennakin, joten Arkea vol. II seuraa…

6 kommenttia artikkeliin ”Hajahuomioita Japanin arkielämästä (vol. I)”

 1. Nyt komppaan-olimme Norjan Altassa viime kesänä lomareissulla.Huomioita sieltä;ei ensimäistäkään sotkukirjoitusta missään seinissä-alikuluissa-silloissa-ei oikeasti yhtään missään.Ne puistonpenkit,jotka olivat keskustassa levähtämistä varten olivat siistit ja niissä voi oikeasti istahtaa ja levähtää.Roskat olivat roskiksissa ja kaupunki ihan älyttömän siisti.Miten ne muut maat tekevät tämän?Miksi Suomessa kaikki paikat sotketaan ihan älyttömillä tavoilla?Kuka tietää,miten sen voisi lopettaa tai miten opettaa täälläkin ihmiset tavoille?Mikä meitä suomalaisia vaivaa?

  Vastaa
  • Kati, kyllähän Norjakin on paljon siistimpi kuin Suomi. Toisaalta eihän täälläkään niin siivotonta ole kuin esim. Espanjassa, Venäjällä, Meksikossa. Kyllä siisteys varmasti on sidoksissa johonkin niinkin epämääräiseen kuin kansanluonteeseen ja myös varallisuuteen.

   Vastaa
 2. Melkoinen ”roska”! Muistutti pahvilaatikon järeää niittiä, nitomanastaa.

  Oulumme ei ole ehkä yhtä siisti, mutta onhan se sentään ”Capital of Northern Scandinavia.”

  Skandinavian! Mainosmiehet kiireesti mantsan jatkokurssille.

  PASKA KAUPUNNI?

  Vastaa

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.