UNOHDETUT KAKUT

Niin suomalaisissa kaupunkilaiskodeissa kuin maallakin leivottiin 1900-luvun alussa nisua ja joskus piimäkakku tai vaikka kahvikakku. Valikoima ei ollut kovin suuri, mutta vähitellen kotien kakkureseptiikkaan tuli uutuuksia.

(Blogissa artikkeli kokonaisena. KLIKS)

 
 

Tipsy-kakku

Yksi ensimmäisistä oli Tipsy-kakku (engl ´hiprakassa oleva kakku´). Englantilais-irlantilainen sokerikakku kostutetaan alkoholilla (esim. portviini) tai appelsiinimehulla ja kakun pinnalle levitetään paksua vaniljakreemiä, johon pistellään manteleita pystyyn. Tipsy-kakun resepti on monissa vanhoissa suomalaisissa keittokirjoissa, sen sijaan toinen vanha, nyttemmin harvoin mainittu, harvoin maistettu kakku on Rex-kakku (tai margareetankakku), joka tuli suomalaisiin keittokirjoihin ja koteihin vasta 1950-luvulla.

 
     
 

REX-kakku

Alun perin ruotsalainen kakku sai nimensä nelikulmaisista Rex-kekseistä, joita kerrostetaan vuokaan kookosrasvasta, munista, suklaasta (tai kaakaojauheesta) ja sokerista tehdyn täytteen kanssa. Kakkua ei paisteta, mikä oli yksi peruste pitää kakkua modernina, uudentyylin kakkuna. Moni muistaa sitä tarjotun erityisesti joulunajan kahvipöydässä. Rex-kakku tunnettiin myös radiokakku-nimellä: suorakaiteen malliseen vuokaan hyydytetty suklainen keksikakku kun monien mielestä muistutti 50-luvun kodeissa ollutta ASA-radiota.

     

 

 

Rex-kakkuun tarvitaan suorakaiteen muotoinen vuoka ja ylläolevat aineet.

Kakkuun sopivat keksit löytyvät Lidlin valikoimista.

Resepti on Ullan unelma -leivontakirjasta.

Leipomani Rex-kakku oikealla on tehty tupla-annoksena.

1 dl tomusokeria
2 kananmunaa
150 g kookosrasvaa
100 g suklaata sulatettuna
150 g neliskulmaisia keksejä

Kostutukseen 1 dl maitoa ja vaniljasokeria.

Vatkaa sokerit ja kananmunat kuohkeaksi.
Sulata kookosrasva ja anna jäähtyä.
Lisää sulatettu suklaa kookosrasvaan.
Sekoita varovasti joukkoon muna-sokerivaahto ja anna seoksen jäähtyä hiukan.
Vuoraa suorakunlmainen n. 8 x 20 cm:n vuoka (minulla isompi) leivinpaperilla ja laita neljä maidossa kostutettua keksiä riviin. Levitä päälle kerros suklaaseosta.

Lado uusi kerros maidossa kostutettuja kekseja ja jatka samaan tapaan, kunnes koko paketti on käytetty.

Peitä kakku lopuksi suklaaseoksella ja nosta kylmään ainakin muutamaksi tunniksi.

 

 
     

 

 

Puhelinkakku

Kolmas unohdettu kakku on puhelinkakku, jonka resepti oli jo 1900-luvun alun keittokirjoissa. On esitetty, että nimi olisi tullut siitä, että sentraalisantrat olisivat tätä mieluusti tauoillaan nauttineet, mutta mitä ilmeisimmin nimi johtuu kakun nopeasta valmistumisesta: sen ehtii yhden puhelinsoiton aikana tehdä. Puhelinkakku on sokerikakku, johon käytetään tavallisten ainesten lisäksi kermaa ja sitruunankuorta.

 

 

Puhelinkakun resepti on mm. vuoden 1946 Kotiruoka-kirjassa

 

 

Ohjeessa kehotetaan käyttämään liuotettua soodaa. Muistakaapa sitten!

 

 

 

Ihannekakku

Sitruunaa laitetaan myös 1970-luvulla kakkujen listalla korkealle nousseeseen Ihanne-kakkuun. Ihanne-kakussa on olennaista kiehuvan veden käyttö ja keveys.

Ihannekakun reseptejä on netissä vaikka kuinka paljon. Tämän on Kotilieden sivulta.

 

     
<