Hyvät ystävät, kalaasit eli keskiaikainen festus on pian!

Otsikkokuvasta huomaatte, että minä olen jo pukuni valinnut. Jos etsitte vielä inspiraatiota omaan keskiaikaiseen vaatetukseen, niin lämpimästi suosittelen perehtymään kuvasatoon viime kesäiseltä Visbyn keskiaikamarkkinamatkaltamme, minkä innoittamana nämä kinkerit ovat nimenomaan keskiaikateemalla.

Erityisesti pukeutumisongelmiin ja asessoreihin eli pukimiin ja muihin tykötarpeisiin
liittyviä vinkkejä löytynee tältä sivulta:

PUKUKOODI 

(Klikkaamalla ensimmäistä kuvaa, se avautuu isommaksi ja voit jatkaa oikean reunan nuolella eteenpäin.)

Kuten huomaatte ei ole tarkoitus sitoutua joko keskiajan ylhäisön tai rahvaan vaateparteen, eivätkä myöskään munkit, nunnat ja ritarit jää kestiystävyytemme ulkopuolelle. Ja jos oikein vaikeaksi käy, niin kyllä 2000-luvun kesävaatteetkin voidaan hyväksyä pukukoodin mukaisiksi.

Illan aktiviteetteja ovat tietysti perinteiseen tapaan runsaahko syöminen ja yleinen ääneen puhuminen, mutta jotain muutakin olemme suunnitelleet.

Siitä kertonevat seuraavat kuvat:

OHJELMANUMEROITA

Menun rakentaminen on vielä hyvin pahasti kesken ja linnan (Festan) keittiössä ei ole montakaan koe-erää vielä valmistettu. Naurisruokaa ja paahdettuja sokerimanteleita on ainakin luvassa, ehkä opettelemme tekemään tikku/karkkiomenoita. Yritystä onnistumiseksi kuitenkin on.

Ja on hyvä muistaa, että FESTUKSEMME on perjantaina, joka oli katolisessa, keskiaikaisessa Suomessakin paastopäivä, joten lihapatojen ääressä emme istune. Jollemme sitten ”naamioi” lihaa joksikin muuksi kuten keskiajalla hyvin usein juhlissa tapana oli. Haarukat? No, katsotaan…

Ja näinkin moderneja menuja on keskiaikamarkkinoilla nähty. Freja Crêpes voisikin olla nimikkoruokani.

Mitä luultavimme Perämeren rannalla keskiajalla juotiin enimmäkseen olutta, joten ehkä meillä on sitäkin tarjolla, mutta enimmäkseen Rheininmaalta ja frankkien valtakunnasta on viinit hankittu, ja käymme hakemassa ne emämaan puolelta Norrbottenista (lue: Haaparannasta).

Petruksella on oma nimikkotinatuoppinsa, …

Koska seurueessamme on kaksikin (pääseehän Kirsti?) henkilöä, jotka ovat yliopistollisen opinnäytteen tehneet keskiajan historiaan liittyen, ei paljon tarvinne ohjeita antaa etukäteen, mutta ehkä kuitenkin nuorillimme (Maria, Mia ja Mikko … (keskiaikaiset nimet?)) on hyvä liittää tähän yksi huoneentaulu…

Ja hyväksi lopuksi: olkaatte lämpimästi tervetulleita
Pyhän Margaretan päivänä,
perjantaina 13. päivä (!) heinäkuuta
viettämään Festusta Rantapeltoon! 

Ja jälki-ilmoittautumiset ovat
mahdollisia vielä tiistaina 10.7.2018.

 

PS. Tulen vielä täydentämään tätä sivustoa, … 🙂