Terveisiä Rantapellon koekeittiöstä

On kertynyt muutamia kesäruokapöytiin sopivia uusia kokeiluja, joten kokoanpa ne tähän.

~~~~~~~~~~~~~~

Lohikakkuset
(joita olen tehnyt usein ennenkin, ja ohjeenkin julkaissut, mutta hieman tuunasin sitä, joten laitanpa uudelleen)

Pohjaan
150 g voita
3½ dl vehnäjauhoja
½ dl vettä
1 dl emmental-raastetta

Täytteeseen
250 g lämminsavulohta
½ sipulia ja tilliä

Päälle
1 prk pippuri- & sitruunaruokakermaa
1 kananmuna

Nypi pohjan ainekset sekaisin, ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi. Leivo taikinasta pötkö ja paloittele 12 osaan, jotka pyörittelet palloiksi. Painele taikina silikonisiin muffinsivuokiin tai italialaisiin leivosvuokiin (leivontatarvikehyllyssä on).

Murustele lohi, sekoita se tillin ja sipulihakkeluksen kanssa ja täytä muffinsivuoat. Sekoita kerma ja muna keskenään ja kaada vuokiin. Uuniin n. 200 astetta ja 15–20 minuuttia.

Kuvassa on haukimurekepihvien ohessa; tein näitä Aapelin synttäreille tupla-annoksen, josta pari säästin että saatiin iltasella osana ruokaa nauttia. NÄitä voi tarjota iltateellä, kesäillassa valkoviinin kera, alkupalana salaattipedillä, lakkiaispöydän suolaisena… Ihan luottoleipomus on minulla tämä.

3

Haukimurekepihvejä
en ollut koskaan ennen tehnyt, mutta perjantaisen kauppatorin aamukuvauksen jälkeen kävin hallissa, ja Pekurin kalatiskissä oli jauhettua  haukea. No minä kauppiaalta (joka on Pehtoorin veljen vaimo eli olemme ”miniäksiä”) kyselemään ohjetta miten moista työstän. – Kananmunaa ja mitä muuta?

Uskoin kun kerrottiin, että parempaa tulee ilman kananmunaa, ”laita smetanaa, ja mitä sattuu kaapista löytymään…” No laitoin purkillisen smetanaa, ruokalusikallisen ruohosipuli Creme Bonjouria, puolikkaan sitruunan mehun, paljon silputtua tilliä ja hienoa merisuolaa ihan reilusti (ainakin teelusikallinen). Paistoin voissa lettupannussa, ja kun rupesin näyttämään, että kalapihveistä ei tule oikein kiinteitä, lisäsin pinnalle vähän juustoraastetta. Hyviä olivat, oikein hyviä (kuva lauantaina postauksessa).

Eilen hiiligrillattujen (aika onnistuneesti marinoituneiden) lampaanfileiden oheen tein bulgurista lisukkeen, johon vegeosaston lisäsi Italian lipuksi… 😉 Parsan välttelijät ja raakaa sipulia karsastavat saattoivat valita, mistä kohtaa ottaa.

3-3

Bulgurista lisuke
Tämä vähän karun näköinen lisuke valmistuu keittämällä bulguri paketin ohjeen mukaan, joskin keitinliemeen yksi kanafondinappi. Kun bulguri on keitetty sen sekaan lisätään ruokalusikallinen voita tai kunnon loraus oliiviöljyä, ehkä vähän sitruunamehua, (raakaa) paloiteltua paprikaa, silputtua makeaa sipulia ja kevyesti ryöpättyä parsaa. Tämä on haaleana ja kylmänäkin hyvää, jos jää niin seuraavana päivänä evässalaatin joukkoon loput. Fetakuutiot sopivat myös hyvin, erityisesti hiiligrillattujen herkkujen ollessa kyseessä. Keep it simple!

Ja sitten vielä jälkkäriä. Eilen vihdoin keksin, mitä tehdä mansikka-vaahtokarkkimassalla (muuta kuin syödä lusikalla suoraan purkista ja tuntea itsensä sokeriseksi ja huonoksi ihmiseksi… ).

3-2Rahka-mansikka-vaahtokarkki -jälkkäri

1 prk mangorahkaa
1 prk vispikermaa
tuontimansikoita, joiden päälle on ripoteltu vähän sokeria edellisenä iltana
2 tl vaniljasokeria
1/3 prk Stuff Marshmallows-vaahtokarkkimassaa

Pilko mansikat lasin pohjalle, vispaa kerma, sekoita joukkoon rahka, vaniljasokeri ja viimeiseksi Stuff.
Tee aamupäivällä, anna makuuntua jääkaapissa iltapäivän lopulle, nauti pois. Ei ollut edes sietämättömän makeaa, hyvää kylläkin.

 

 

Huomenna ihan uudenlaisten herkkujen parissa,  – ruokakirjeenvaihtajanne on lähdössä pikkureissulle. Sellainen kesälomafiilis tässä jo viikonlopun ollutkin…

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.