— tänään on se päivä. Kirjan julkistus.

”Kultaa, poroja ja partisaaneja Laanilassa  – Pieni pala Lapin historiaa” on valmis ja julkistettu.  Nähtiinhän se jo heti Kultamuseolle mennessä, että porukkaa on tilaisuuteen tullut PALJON!

Pieni pala Lapin historiaa-4

Kultamuseon auditorio oli täynnä. Tosin on todettava, että auditorio ei ole kovin iso, mutta kuitenkin yhteensä 40 henkeä oli paikalla. Sepä ilahdutti.

Kirjan kirjoittajan kanssa pidimme lyhyet puheenvuorot, ja kyllä, kyllä harrastaja-historioitsija pärjäsi oikein hyvin.

Julkistuksen taustalle laitoin omia ottamiani kuvia … täällä ne kaikki ovat: http://satokangas.kuvat.fi/kuvat/Lappi/ Koettakaapa hullaantua Lappiin. Kommentointikin toivottavaa.

Kultamuseolla kiinnostusta oli, ja tarjottujen kahvien ohessa kirjakauppa kävi aika hyvin.

Pieni pala Lapin historiaa

Ja mikä oli erinomaisen hauskaa: julkistuksessa oli kaksi ”mun” opiskelijaa läsnä! Täällä raukoilla rajoilla ent. historianopiskelijoita. Olipa mukava sekin. Ja sitten se, että läheisiä ennen ´face-to-face´ tapaamattomia Hangasojan mökkiläisiä tavattiin. Historia yhdistää! Olenhan sanonut!!!

Pienestä painoksesta huolimatta kirjoja kuitenkin jäi vielä myyntiinkin, joten… nyt sinulla on mahdollisuus tilata 250-sivuista kirjaa vaatimattomaan 20 euron hintaan. Takakannen esittelytekstissä lukee näin:

Saariselän tuntureiden kupeessa, Laanilassa ja sen lähiympäristössä, on liikkunut ja asunut peuranpyytäjiä, kultakuumeeseen hurahtaneita, valtiomiehiä ja tutkimusmatkailijoita. Taka-Lapin yli ovat kulkeneet vaino- ja sota-ajat, jotka ovat tuoneet kairoille partisaaneja ja vankileirejä.

Elanto on saatu milloin metsästämällä, milloin poronhoidolla, 1800-luvun jälkipuoliskolta lähtien esimerkiksi kaivamalla kultaa tai teitä tekemällä – tai vuorottelemalla noiden kaikkien välillä.

Pieni pala Lapin historiaa on koottu hakemalla tietoja arkistoista, tallentamalla kymmenien ihmisten muistitietoa ja tutkimalla maastoon jääneitä jälkiä menneestä. Lähes sata kuvaa kertovat nekin menneiden aikojen elämänmenosta pohjoisimmassa Suomessa.

Kannesta olen oikeasti ylpeä, kuvat (partisaanihyökkäyksen kohteeksi joutunutta onnikkaa (oik.) lukuunottamatta) olen itse ottanut, muokannut, asemoinut kuvat. Kultahippu on Länsituulen väre, omani, josta olen kertonut täällä.

Postituskulut ovat viisi euroa/kirja. Tilaa kymmenen! Saat 180 eurolla koko paketin ilman postituskuluja! Joululahjat hankittu?  Minulla on kirjoja täällä möksälläkin mukana, joten heti tiistaina lähtee Saariselän postista, jos pistät sähköpostia osoitteeseen reija at satokangas.fi  Kappalehinta on 20 euroa.

*      *     *

Ja kuinka minua ilahduttikaan kun Pehtoori Kultamuseolta lähtiessämme ilmoitti, että hän on varannut meille kirjan julkistuskaronkkaa varten (on mies jo oppinut, että kirjojen julkistamista on juhlittava ;)) paikan läheisestä intiimistä ravintolasta.

Pieni pala Lapin historiaa-5

Mutta kuten näette: kiinnihän se oli.

Pieni pala Lapin historiaa-2

Vetäydyimme Hangasojan varren Myötätuuleen nauttimaan kaksistaan kuohuvaa ja hyvää LappItalialaista-ruokaa.  Nyt on hyvä. Ainakin hetken levollinen olo. Ei tarvitse tehdä mitään. Tämä oli tässä. Hetken.

4 Comments

 1. Hienolta näyttää kirjan kansi, ja uteliaana odotan että pääsen kurkistamaan myös sisältöä! Onhan tilaukseni voimassa? 🙂

  Harmi kun Pehtoorin karonkkavaraus meni mönkään, mutta ehkäpä sitten ensi kerralla? Postauksesi lopetus ”Tämä oli tässä. Hetken.” saa nimittäin epäilemään, etteivät kirjanjulkistamiset tainneet tähän loppua? 😉

 2. Katri H., tilauksesi on voimassa. Tiistaina on postituspäivä.

  Saapa nähdä, olenko jotain vielä joskus julkistamassa. Toivottavasti.

  Nyt on vuorossa intensiivinen keskittyminen opintoihin, jotka ovat olleet tovin aika toissijaisia.

 3. Kunnioitettu kirjailija, toimittaja, valokuvaaja, kuvatoimittaja, journalisti, Hangasojan (rva) Dostojevski ym.:

  Tuotantonne volyymi – aiemmat teokset + tämä uusin toimitteenne – saa arvelemaan, että sen lukemisessa saattaisi jopa europarlamentaarikko P. Väyryseltä viikonvaihde vierähtää. Gratulis! Teillä on totisesti taipumusta ”tarttua toimeen”! Mielihyvin haluaisin hankkia kirjan luettavakseni.

  Kirjallisin terveisin

  Teidän Koivunne

 4. Koivu, my dear! Kiitos kirjallisista terveisistä, – ja tilauksesta. Toimittelen luettavaksesi.

  Tähän ”toimeen tarttuminen” on kestänyt kauan, tai paremminkin niin että tästä toimesta ja toimittamisesen valmiiksi saamisessa meni ihan luokattoman kauan. Mutta pulkassa on. Joten ei muuta kuin kohti uusia haasteita. 😉

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You might also enjoy: