Pääsiäisviinejä

Talven aikana olen (kai?) jakanut tavallista vähemmän viinivinkkejä, mikä ei suinkaan johdu siitä, että säännöllisen ansiotulon loputtua olisi säästösyistä viikonlopun viininjuontia vähennetty. Valitettavasti ei. Viinikuluissa on kyllä hieman säästetty, mutta se ei ole seurasta laadusta tinkimisessä, ”kyykkyviinejä” tulee edelleen ostettua aika harvoin.

Talven viinit on tullut pääsääntöisesti hankituksi Haaparannan Systembolagetista, jossa hyvän passito-viinin saa seitsemällä eurolla ja esimerkiksi Tommasin Amaronen noin 25 % halvemmalla kuin Alkosta. Niinpä olen kerran kuussa kouluviikonloppuisin käynyt meidän yhdeksän pullon viinikassin kanssa ”säästämässä”. Mutta hiihtolomaviikolla ja tänä viikonloppuna sekä pääsiäisenä ollaan taas Suomesta saatavien viinien varassa, joten nyt tässä muutamia kokemuksia jaettavaksi.

Aloitetaanpa kuohuvalla. Tämä on sama viini, jota suosittelin jo 2013 jouluviineissä. Mikä parasta, se on nyt ”halpuutettu” (ennen about 18 euroa, nyt alle 15 €) ja uusi pullo on todella tyylikäs ja juhlaan sopiva. Nyt hinta-laatusuhde on kohdillaan. Astoria Prosecco, per favor.

Valkoviinit ovat meillä talvisin aika harvoin esillä, mutta muutama ”vanha” tuttavuus sopisivat alkupaloille. Jos eturuuassa on keitettyjä kananmunia – kuten pääsiäisenä usein on – ei paljon kannata valkoviinejä tarjoilla. Silloin sopisi ehkä olut. Minähän en tiedä oluista yhtään mitään, mutta olin tässä jokunen aika sitten seurueessa, jossa yksi sun toinen niistä jotain tietävä kehui tämmöistä. Minäkin tykkäsin pullosta. 🙂 Ei maistaessakaan tullut inhon väristyksiä.(Hartwall Classic Brown Ale)

Mutta siis mielummin minulle valkkaria. Paluu viininmaistelutaipaleen alkujuurille: Anselmi San Vincenzo on puolikuiva, ja sellaisena uskoisin sen sopivan mausteisten äyriäis-yms ruokien kanssa, ahvenelle ja kuhallekin. Varmemmaksi vakuudeksi yksi alsacelainen. Wolfberger on niitä taloja, joihin voi luottaa. Vrt. Torres, Beringer, Tommasi, Banfi, Doff, Zenato etc. Ihan sama minkä viinin noiden valikoimasta koriisi poimit, olet tehnyt ainakin kelpo, jollet erinomaista valintaa. Tämä on sekoiteviini (Riesling, Muscat ja Pinot Gris) ja taipuu yhtälailla salaateille kuin kalaruuillekin. Eikä ole hinnalla pilattu.

Pääsiäispöydässä on usein lammasta tai karitsaa. Ja se tarkoittaa minulle usein syrah/shiraz-viiniä. Tämä on ollut meillä jo monta kertaa, ei ole kaikkein halvimpia (15 €), mutta on kyllä sen väärti. Se on jo vähän kypsynytkin. Hyvä se on: mehevä ja hilloinen. Paljon marjoja, ehkä jotain syksyistä. Käy porollekin. Brown Brothers Shiraz

459497

Jos haluat kokeilla jotain vähän harvinaisempaa rypälettä, osta Kanonkopin Pinotage: eteläafrikan lämpö tuntuu maussa. Eilen nautimme naudan lehtipihvien kanssa, ja kyllä se maistui. Pieni pala brietä jälkkäriksi sopi sekin tämän kylkeen oikein hyvin.

Ja vielä yksi takuuvarma suositus. Ehkä olen jo monta kertaa ennenkin tästä kirjoittanut. Ehkä tämä on vähän kosiskeleva viini, mutta kyllä argentiinalainen malbec aina vaan on sellainen hyvä, helppo, varma, edullinen… ja enkelithän kuuluvat pääsiäiseenkin, eikö? 🙂 Montes Malbec – eikä ole hinnalla pilattu.

Sitten on vinkattava yksi edullinen samppanja-juttu. Viini-lehden tilaajille tuli toissapäivänä sähköpostiin mainos, että Champagen La Chouete de Champillonia saa kahdenkympin hintaan, edellytyksenä on, että tilaa laatikollisen. Eikä mennyt puolta tuntia tiedon tulemisesta, kun Juniori ja kaverinsa sekä minä oltiin kolmestaan tilattu six-pack. 😀 Jos sinulla on lakkiaiset tai tasavuosijuhlat järjestettävänä niin pistä harkintaan. Me olemme kerran tämän Puistolassa maistaneet (ja maksaneet kympin lasillisesta) ja hyväksi totesimme. Linkin takaa pääset tutustumaan ja tilaamaan. KLIKS

Muistatteko, joskus on täällä pidetty virtuaalimaistiaisia? Miten olisi jos pääsiäispäivänä (tai jo aiemmin) nauttisimme ”yhdessä” tuota Brown Brothersin shirazia ja tänne Temmattuun sitten kommetteja? Olisi mukava. Malja keväälle: nyt lähden Tiiman (historian opiskelijoiden ainejärjestö) 50-vuotisjuhlille!

2 kommenttia artikkeliin ”Pääsiäisviinejä”

  1. Kiitos vinkeistä! Noista vain Wolfbergerin ja Montesin viinit olivat entuudestaan tuttuja.

    Sitten kun kaipaat Rieslingiä, niin suosittelen uutta uusiseelantilaista Kahurangi Estaten viiniä. Ainakin minun suuhuni varsin sopivaa. 🙂

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.