Glögimaaottelu ja Beaujolais Nouveau 2014

Viiniharrastajan vuosikellossa [yliopistolla kaikki asiat tapahtuvat vuosikellon rytmissä, joten minulle jäänyt tämä sieltä] marraskuun lopussa on kaksi merkkipaalua: uudet [vuosikerta]glögit tulevat Alkon hyllyille ja marraskuun kolmantena torstaina ranskalaisten viinintuottajien loistavan markkinointikikan ansiosta ympäri Eurooppaa juodaan alkoholipitoista rypälemehua. Beaujoalais Nouveau est arrive La Festaankin. (Minulla on hieman ambivalentti suhtautuminen ko. tuotteeseen.)

Tänään sen avasimme, eihän se mitään suuren suuria intohimoja herätä, mutta kului se pullollinen meillä kahdella.

Beaujolais Noveau 2014_-4

Beaujolais Noveau 2014_-5

Nauttimista edesauttoivat hyvät oheistuotteet. Beaujolais Nouveau nautitaan ”autenttisesti” sipulipiirakan kanssa mutta vallan hyvin lohipiirakka*  toimi tässä yhteydessä. Ja taatelit, viikunat, Peltolan Blue ja pecorino, piparit ja keksit. Suklaapalasetkin vielä löysimme jemmasta. Toimi, mutta eihän tuota nyt tarvitse toista pulloa lähteä ostamaan…

Beaujolais Noveau 2014_

Beaujolais Noveau 2014_-6

 

Ja sitten glögit. Olemme tässä ehtineet muutaman viikon kuluessa avata, emme sentään kaikkia juoda, kolme glögipullollista. Perinteisesti on testattu suomalaista Lignell-Piispasen Loimua ja [entistä] ruotsalaista Blossan vuosikertaglögiä. Tänä vuonna hankimme myös minttu-suklaaglögiä pullollisen. Se on ihan oikeasti ruotsalainen tuote. Ja tuo ”minttu-suklaa” on se, jonka arvelemme miellyttävän kahden viikon päästä kotiutuvaa tytärtä, joka on joulun kotona!!

Loimu ja Blossa ovat molemmat lilan sävyisissä pulloissa, mutta Blossan glögi on liki kirkasta. Keltaista nyt ainakin. Tuoksuu laventelille, ainakin tuoteselosteen mukaan. Mutta kun minun mielestäni glögin kuuluisi tuoksua joululle = kanelille, neilikalle, lämpimälle, – ja tuolle kaikelle Loimu tuoksuu. Minttu-suklaa ei meitä oikein riemastuttanut, tuoksu oli merkillisen tunkkainen, ja maku oli meille liian liköörinen.

Loimussa on eniten prosentteja, hintaa ja makua. 😉  Siispä tänäkin vuonna sitä hankitaan se toinen pullollinen jouluaatoksi.

~~~~~~~~~~~~~~

 Beaujolais Noveau 2014_-2

*Lohipiirakka

Antti Vahteran ohje, jonka mukaan olen tätä tehnyt MONTA kertaa. Ja aina on hyvää.  Huomenna vielä parempaa kuin tänään…

Lohipiirakka

Ainekset

Taikina

250 g (5dl) vehnäjauhoja
125 pehmeää voita
1 dl vettä
ripaus suolaa

Täyte

2 silputtua sipulia
200 g kylmäsavulohifileetä
300 g tuoretta merilohifileetä
2 dl kermaa
1 kananmuna
2 rkl Dijon- sinappia
1 dl pieneksi kuutioitua maustekurkkua
1 dl silputtua tilliä
1 dl silputtua ruohosipulia
1 rkl currya
150 mozzarella- juustoraastetta kuorrutukseen

Valmistusohje

Taikina

Nypi voi ja jauhot sormin kulhossa tasaiseksi. Lisää sekaan suola ja 1 dl kylmää vettä. Sekoita hyvin. Anna taikinan levähtää jääkaapissa noin 1 tunti. Painele taikina tämän jälkeen reunalliseen, voideltuun paistovuokaan.

Täyte

Kuullota sipuli paistinpannulla kullankeltaiseksi ja jäähdytä. Poista lohifileistä ruodot. Leikkaa fileet ohuiksi siivuiksi ja suikaloi ne. Yhdistä kaikki aineet ja mausteet keskenään kulhossa. Kaada seos paistovuokaan painellun taikinan päälle ja ripottele pinnalle juustoraaste. Paista 180 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Tarjoile rapean salaatin kanssa.

8 kommenttia artikkeliin ”Glögimaaottelu ja Beaujolais Nouveau 2014”

 1. No nyt menivät mieltymyksemme hieman ristiin. Minä pidin tänä vuonna Blossasta hitusen enemmän kuin Loimusta. Loimu tuntui jotenkin liian makealta. Dufvenkrooksin minttu-suklaasta olen aivan samaa mieltä.

  Suosittelen myös Snällerödiä.

  Vastaa
 2. Aina ei siis makumieltymyksemme olekaan ihan yhteneväinen… vaikka on kyllä todettava ettei tuo Blossa mitenkään huono kakkonen meistäkään ollut. 😉

  Joskopa Snälleröd olisi vaikka uudenvuodenglögi mökillä….

  Vastaa
 3. Olemme glögin kuluttajia (varmaan joidenkin mielestä ”suur”). Monet on kokeiltu. Tuo Yllämainittu Snälleröd pärjäsi hyvin Hesarin testissä ja ihan mukiinmenevää…ja mukista poiskin…se on. Kuitenkin perinteisessä punaviiniglögissä on hinta-laatusuhde parhaiten kohdallaan.

  Vastaa
 4. Glögiä? Katri Helenan sanoin: ”…päivät nuo jääneet on taa…”

  Seniorihyyshållissamme juodaan tätä nykyä vain (1) Lidlin (edullista) ”Siti” (ei City!) -kivennäisvettä, (2) Lidlin (edullista ja hyvää) ”Bellarom” -espressoa, (3) murukahvia ja (4) pussiteetä.

  Me Naiset -lehden glögitestin näytti tänä vuonna voittaneen ”Dufvenkrooks Vinglögg” (10 %). Naisellinen vaihtoehto?

  Vastaa
 5. Anttikin vielä Tuulestatemmatussa – mukavaa. Pitänee meidänkin tuo Snälleröd testata. Ainakin sen luonnehdinta ”Punainen, marjahilloinen, neilikkainen, kardemummainen, hennon hunajainen” lupaa hyvää.

  Vastaa
 6. Koivu hyvä, Me naiset -lehden glögitesti on jäänyt minulta väliin. 😉 Murukahviin en oikein usko, teetä juon harvoin, kivennäisveden teemme itse (= Sodastream). Ja meillekin olisi parasta lopettaa kaikkien glögien lipittely, mutta vielä ne päivät ei ole meillä takana.

  Lidlissä kävin minäkin tänään; samalla kun hain äidille muffinseja, joista hän kovin pitää, ostin croissanteja. Minulla on niihin nyt joku merkillinen fiksaatio. Ja Lidlin parmankinkku! Edullista, ja erinomaista.

  Vastaa
 7. Nyt on kyllä asiat huonosti, kun ei ole ehditty tälle vuodelle vielä kumpaakaan glögikandidaattia maistaa. Tilanne pitää korjata ensi tilassa! Loimu on vienyt useammin pidemmän korren, saa nähdä, miten tänä vuonna käy…

  Vastaa
 8. Eihän tässä nyt vielä mitään hätää ole, Katri. Pistäkääpä tekin sitten tuloksenne jotakin some-reittiä pitkiin tiedoksi.

  Vastaa

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.