Tänään piti olla puutarhajuhlat eksnaapureiden kanssa. Ei ollut. Vettä satoi koko päivän! Ja illan.

Mutta emme lannistuneet. Kerrassaan oivallinen ilta meillä oli. Festan suojissa nautimme kohtuullisen illallisen.  Ja höpöttelimme. Kuten tavallista.

Olin ajatellut tehdä vähän mutta hyvää. No ehkä tavoitteeseen pääsin; siis hyvää ja vähän. Mutta vähän kaikenlaista, aika monenlaisia. Nämä ihmiset kun ovat aina syöneet, mitä olen tehnyt. Eniten kaikista ihmisistä olleet minun sapuskoillani, – perheen lisäksi. Tykänneetkin, ja vielä kiitelleet. Siis kiitollisia ruokavieraita emännän kannalta. Niinpä tänäänkin joutuivat muutamien kokeilujeni koekaniineiksi.

Viime viikonlopun Fat Rooster -illasta jäivät marinoidut mansikat ja paahdettu valkosuklaa mietityttämään ja siis tänään olivat listalla. Ja keräilyerä muista ajankohtaisista.

Ennen kuin oli jälkiruoan aika, oli aika juustoille. Ja Pecorinon ja Appenzellerin seurana tarjosin pikkuraparpereista tehtyä hilloketta. Nimellä ”Rotissöörin raparperihilloke” tämä on ollut täällä ennenkin. Jo vain minä suosittelen, ja kyllä eksnaapureillekin maistui. Ehdottomasti.

~~~~~~

Alkuruokalautanen ei ollut minun tapaistani tarjoilua: siis tarjoilin annoksena.

Haukiceviche kipossa, mätimousse, viiriäisen munia*, riimiporo ja keskellä sipulihilloke. Lisänä omatekoista saaristolaisleipää ja kirnuvoita. Riimiporoa en ollut ennen tehnyt, mutta kyllä se oli hyvää (laitan ohjeen tässä joku ilta). Sipulihillokkeen kanssa varsinkin.

(*Miten saada viiriäisen munien kuoret helposti irti; kiehauttamisen (3 – 4 min.) jälkeen laita ensin kylmän juoksevan veden alle, sitten tunniksi, pariksi vahvaan (3/4) etikkaveteen. Sen jälkeen kuoriminen helppoa kuin heinänteko.

Pääruokana oli uusia perunoita, korvasienikastiketta ja yrttientrecote. Siis normieinettä, mutta sitten vuorossa juustoja ja raparperihilloketta.

Rotissöörin raparperihilloke

1/2 l raparperipaloja
1 punasipuli
1 punainen chili
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
2 rkl vettä
2 1/2 dl hillosokeria

Kuori raparperit ja punasipulit, ja leikkaa pieneksi silpuksi.  Raasta inkivääri. Puhdista chilistä kalvot ja siemenet.  Laita kattilaan raparperi, vesi, chili ja sipuli sekä inkivääri. Kuumenna kiehuvaksi.

Lisää joukkoon hillosokeri, sekoita koko ajan. Keitä noin vartin verran. Jäähdytä. Laita puhtaaseen purkkiin ja säilytä viileässä.

Ja huom. käytä ohjeessa hillosokeria, ei marmeladisokeria kuten minä tein. Hillosokerista tulee parempi versio, eikä tule tuollaista takkuista. Ei kyllä maussa haitannut.

 

Ja sitten jälkiruoka.

Marinoidut mansikat ja PAAHDETTU valkosuklaa.

Ensinnäkin mansikoiden marinointi lähtee näistä aineksista:

 

Marinoidut mansikat

½ – 1 dl Sailor Jerry -rommia*
½ dl tummaa sokeria (cane, fariini)
1 rkl raastettua inkivääriä
silputtua rosmariinia (maun mukaan: ½ – 1 rkl)
1 sitruunan mehu

Sekoita ainekset keskenään ja kaada mansikonden päälle, anna marinoitua muutama tunti tai yön yli.

En minä tiedä, menikö se ”oikeasti” näin, mutta kehittelin. Eikä kukaan valittanut. 😉

Ja sitten piste iin päälle.

Paahdettu valkosuklaa

Pilko tarvittava määrä  valkosuklaata leivinpaperin päälle.

Pistä uuniin, joka on 120-asteteinen, pidä noin puolisen tuntia. Ota uunista. Älä nauti vielä, anna jäähtyä. Tarjoa marinoitujen mansikoiden kanssa. Nauti.

Äärimmäisen helppoa, äärimmäisen hyvää.

* siis ei mitään viskiä kuten vielä viime viikonloppuna höpöttelin. Sailor Jerry on makeaa, vaniljaista, mukavaa ruoanlaittorommia, jota kyllä voi pienen kulauksen nauttia sellaisenaankin.

Jokainen kommentti on ilo!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.