Sisilia. Sàvocan kylä. Pienen aukion laidalla Bar Vitelli, jossa Michael Corleone ja Apollonia kohtaavat. Kummisetä-elokuvan maisemissa, tunnelmissa.
Sisilian välimerellisissä, kuvauksellisissa maisemissa Forza d´Agron kylässä, jossa sielläkin on Kummisetä-elokuvia kuvattu, saimme jotensakin tasan vuosi sitten syödäksemme Pesce spada alla Siciliana (miekkakalaa sisilialaisittain). Sieltä tuomisena makumuisto, mutta myös resepti. Melkein kuin elokuvasta saatu resepti siis. Miekkakalaa meidän kalatiskillä on tarjolla kovin harvoin, eikä koskaan noin komeita kuin Sisiliassa oli (klikkaa kollaasi suuremmaksi, näet kalatkin paremmin), joten reseptiä on sovellettu sekä lohelle että kuhalle.
Syyskuun ruokahaasteen Syysillan kaaliherkullaan voittanut Jytis asetti Herkku ja koukku -blogissa mainion haasteen: Leffaruokaa. Lokakuun ruokahaasteena on siis tehdä ruoka, jonka innoittajana on elokuva. Vaikka haasteeseen on jo Kirsikkakin vastannut Kummisetä-leffojen innoittamana, en voi olla tekemättä samoin. Siispä osallistun reseptillä, jonka nimi olkoon vaikka
Corleonen kuha
2 silputtua sipulia
2 pilkottua lehtisellerin vartta
2 murskattua valkosipulin kynttä
2 laakerinlehteä
5 rkl oliiviöljyä
5 kaltattua, palasiksi hakattua tomaattia (hyvä tölkkitavarakin käy)
2 tl sokeria
½ ploa kuivaa valkoviiniä
suolaa ja pippuria
600 g kuhafilettä (tai miekkakalaa tai lohta)
Pehmitä sipuli, lehtiselleri, valkosipuli ja laakerinlehti ruokalusikallisessa oliiviöljyä. Lisää tomaatit ja sokeri. Hauduta aineksia viitisen minuuttia.
Lisää viini, suola ja pippuri. Hauduta toiset viisi minuuttia.
Lisää annospaloiksi leikattu kala. Käännä kala kerran. Kuha kypsyy nopeasti, noin viisi, korkeintaan kymmenen minuuttia. Kun se on valkoista, eikä enää läpikuultavaa, se on valmista. Perfetto!
Kalan valmistukseen tarvitaan viiniä: sisilialainen Rapitala sopii siihen ovallisesti.
(Kaikki kuvat muuten suurenevat klikkaamalla).
Rapitala-viini ja Nino Rotan säveltämä Kummisetä-elokuvan musiikki,
Waltz erityisesti :),
tekevät leffaruoasta melkein aitoitalialaisen.
Bon appetito!
~~~~~~~~~~~
Traileri vie tunnelmaan…
Vesi herahti kielelleni. Täytyypä kokeilla!
Tässä oli erinomaisesti yhdistetty elokuva ja ruoka! Herkulliselta kuulostava kala…
Ina, jos resepti jo kirjoitettuna herahduttaa veden kielelle niin uskon että tuoksusta ja mausta pidät myös.
Kiitos Yaelian. Sinun kalatiskilläsi taitaa miekkakalaakin löytyä …
Mahtava ruoka! Ja hyvin valittu leffa:)
Kirsikka, kiitos samoin sinulle. Tuplasti: cannellonit vaikuttavat – ah niin – makoisilta ja leffavalinnasta pidin myös :).
Hieno tarina, ja hyvältä näyttää myös resepti, jota täytyy kokeilla. Hyvin suomalaistettu!
Kaunis annos ja kiinnostava resepti, jota pitää joskus kokeilla. Selleri pitää vain jättää pois tai korvata allergian takia. Milläköhän?
Maiku, italialaisten reseptien suomentaminen onkin lempiuuhaani.
Ari, jätä selleri vain pois. Ei se ole ratkaiseva tekijä tässä reseptissä.
Kiva resepti, täytyy kokeilla!
Kokeile ihmeessä, on helppo, nopea ja maukas.