Juhlaperjantai

1-15

Parasta tänään on ollut aamulenkki tyttären kanssa. Tai noh, aamupäivä. Heräsin viideltä, ja käytin monta tuntia viimeistelläkseni kuvakavalkadia, jonka olin luvannut koota tämänpäiväisen seminaarin jälkeisen kahvihetken aikana screenillä pyöriväksi. Vähän oli jäänyt viime tinkaan kokoaminen, mutta kovalevyjeni kätköistä kolmensadan kuvan setin kuitenkin sain aikaiseksi. Mitä kuvia ja mihin?

Tänään oli ”oman” professorini ja pitkäaikaisen esimiehen juhlaseminaari ja historian (laitoksen/oppiaineen) 50-vuotisjuhlapäivä.

1-13

Seminaari oli iltapäivällä. Ja se oli hyvä, erinomainen. Muistot myllersivät mielessä, – paljon olin unohtanut, mutta paljon hyvääkin muistan. Paluu 70- ja 80-luvulle. … Historia yliopistollisena oppiaineena alkoi Oulussa 1966, ja minä aloitin opintoni 12 vuotta myöhemmin. Ja jo 1980 sain ensimmäisen ”kiinnityksen” historian laitokselle, nimikkeellä tutkimusapulainen. Niinpä minunkin historiaani on historian laitoksen historia.

Kahvitilaisuuden aikana monien vanhojen tuttujen ja ex-työkavereiden, ”omien” opiskelijoiden ja jatkotutkijoiden tapaamista, halauksia, muistelua, juttelua. Hyvillä mielin. Ei ollut vaikea solahtaa joukkoon.

Iltajuhla – vapaamuotoinen, omakustanteinen – oli Sokeri-Jussissa. Ilmoitin sinne lähtiessäni, että saatanpa lähteä oppiaineen porukan kanssa jatkoille, joten ehkä tulen myöhään. Tulin yhdeksältä kotiin! Mikä ehkä kertoo siitä, että illanvietto ei ihan vastannut odotuksia. Oli ainakin kovin erilainen ilta kuin 40-vuotisjuhlat tai keväällä opiskelijoiden ainejärjestön 50-vuotisjuhlat.
1-14
Martin kohtasin bussipysäkillä.


Elämää kaikki nämä päivät

Niinhän se tuppaa olemaan, että kaikki on yhtä aikaa. Samalle viikonlopulle on kaks tai kuus tapahtumaa, samalle viikolle koko työvuoden tärkeimmät jutut. Elämässä ne kiireiset, kiireisimmät vuodet – elämän korkea keskipäivä –  kuten tapani noita vuosia on nimittää, on täynnä kaikkea: työtä, lapsia, velkaa, onnea, ”uran” tekemistä, sosiaalisia kontakteja, innostusta, mutta onneksi silloin on myös aika paljon voimia, eikä kroonista unentarvetta edes tunnista. Ruuhkavuosiksikin tuota elämänvaihetta taidetaan sanoa.

lyhtykukka-3

No mutta nyt, nyt paljon pienemmässä mittakaavassa, on taas tulossa viikonloppu, viikko, jolloin on tiedossa paljon enemmän kuin ehdin tehdä, sulattaa, kuunnella, tuntea, puhua, käydä, nähdä, kuvata.

Onhan nyt syyslomaviikonloppu. Ja alunperin oli ajatus lähteä huomenna tai viimeistään lauantaina mökille … mutta ei voi, ei ehdi. Kun ei haluta, koska Oulussakin on niin paljon. Ja on tyär. Tuli tänään. Töiden jälkeen lensi kotikotiin. Siksikin ollaan täällä.

Juhlaviikonloppua varten olen hankkinut kukkia, eilisten (Pehtoorin tuomien) ruusujen lisäksi meillä on lyhtykukkia. Ne on kauniita. Niistä tosin tulee ikävä; olen saanut niitä ensimmäisen ja ainoan kerran  ystävältä, jota ei enää ole.

lyhtykukka

Nyt kun en enempää kirjoita (en ehdi ;)), voin linkittää eilisen postauksen kommentteihin! Käykäähän ihmeessä lukemassa, siellä on Reijon ihana tarina. Ja Annelinkin mukava kommentti.

Noissa molemmissa kommenteissa isossa osassa on Pielpajärven erämaakierkko. Siitä olen minäkin joskus kirjoittanut, ja siitä on kuvia täällä: Patikkaretki Pielpajärven erämaakirkolle

Elämä on.


40 vuotta sitten

Muistatko missä olit 40 vuotta sitten juuri tänä päivänä, siis lokakuun 19. päivänä? Uljaksen päivänä vuonna 1976.

Minä muistan, missä olin. Pehtoorikin muistaa, missä oli tuolloin. Me oltiin ekoilla treffeillä. Ollaan seurusteltu 40 vuotta.

Jo edeltävä kesä kuljettiin samoissa porukoissa, kaksistaankin tavattiin. Ja oltiin oltu luokkakavereita jo kaksi vuotta. Keskikoulussa (Tuiran Yhteiskoulussa, josta sitten pian tuli Yläaste ja Lukio) oltiin oltu rinnakkaisluokilla, mutta ei oikeastaan toisiamme silloin tunnettu. Mutta sitten kun lukio syksyllä 1974 alkoi, mentiin molemmat reaalilinjalle. Silloin lukioon vain ”mentiin”, ei tarvinnut pyrkiä. Oppikouluun oli kyllä pitänyt pyrkiä viisi vuotta aiemmin.

Noh, me olimme siis pari vuotta, lukion kutosen ja seiskan luokkakavereita. Syksyllä kun koulu sitten alkoi, emme enää olleet samalla luokalla, koska minä jätin saamani ehdot suorittamatta, ja ihan suosiolla jäin luokalleni. Mikä oli kyllä vallan viisasta, sillä kevään välitodistuksessa oli viis viitosta! Eikä mistä tahansa aineista, vaan matikasta (josta siis ne ehdotkin tuli), ruotsista, saksasta, fysiikasta ja kemiasta. Ei oikein hyvällä perustalla abiturienttivuoteen lähdöt olleet noissa, joten oli ihan viisasta tuplata. Tässä vaiheessa peruskoulu-uudistus ylsi lukioon, ja jäin siis seiskalta suoraan lukion toiselle. 😉 Joten luokkakaveruutemme päättyi siihen.

Välitunneilla ja koulun jälkeen, sekä viikonloppuisin edelleen tavattiin enemmän ja vähemmän satunnaisesti, kunnes sitten ryhdyttiin oikein ”virallisesti” seurustelemaan.

40-v-sitten_

Kuva on otettu yhden kaverimme vanhempien mökillä, aika lailla nelisenkymmentä vuotta sitten. Retsku ja Satski me silloin oltiin. Huoh.

Tänään kun konttailtiin Aapelin kanssa olohuoneemme lattialla pohdittiin, että ehkemme tuolloin vielä ajatelleet loppuelämäämme yhdessä viettävän. Nyt on kyllä ajateltu, että niin tehdään.

_mg_9296-edit

 


Studiolamppujen alle

Alkaa olla todella tarvetta D-vitamiinille. Päivälläkin on oltava sisällä valot. Kynttilät ja muutamat ”kausi”valot ovat jo valaisemassa lokakuisia päiviä ja iltoja. Leivinuunissa on joka päivä tuli. Autossa talvirenkaat, ja lenkillä oltava jo aika paljon päällä, pipokin. Koulussa miljöö- ja maisemakuvauksesta ollaan siirtymässä studio- ja henkilökuviin. Virittelin tänään studiolamput ja taustakankaat ja tuloksena ”tutkielma Alessin hedelmäkorista ja C-vitaminiista”. Tässä kuvahaasteessa yksi lisäpointti on ”minimalismi”; eli minimalistinen kuvaus yhdestä kohteesta, ja tee kuvasta ”taiteellinen”. Auttaisiko taiteellisen vaikutelman syntymiseen, jos annan kuvalle nimen. ”Ilopilleri”.

ilopilleri-2

Huomenna tulee Aapeli taas malliksi. On otettava ensimmäinen sarja matkalla kohti studiokuvausnäyttöä, joka on tammikuussa. Nyt kun poika jo kävelee ja on muutoinkin kaikin puolin vilkkaampi kuin vielä yksvuotiskuvia ottaessani, niin voi olla tiedossa pienesti vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

ilopilleri-3

Sikäli tällaiset hedelmäasetelmat ovat helpompia.

ilopilleri

Tämä viimeinen on viimestellyin, ja ainakin se kannattanee klikata isommaksi.

70-luvun vihreä

oulu-2

[klikkailehan isommaksi – katutaide näkyy paremmin]

Tänään aamulla jäin Caritaksen käynnin jälkeen kaupunkiin lenkille, ja kävin katselemassa Sepänkadun varrella olevaa katutaidetta. YLEOulun ja Technopoliksen pihassa on maalaus, jossa on melkein kaikki Oulun keskustan tärkeät maamerkit (jotka täällä Temmatun kuvissakin ovat usein näkyneet) kuvattuna. Ja koko keskusta näyttää olevan vajoamassa viemäriin? Vai tulkitsenkohan väärin?

oulu-3

Pihalla on sitten myös jänniä pyörätelineitä, sinisen, purppuran ja keltaisen lisäksi siellä on myös vihreä auto. Pyöräilykaupungin imagoon sopivat aika hyvin. Tosin vain muutamalle pyörälle paikka yhdessä telineessä.

oulu-4

Joka tapauksessa sellaista arjen estetiikkaa, mukavaa erilaista kaupunkinäkymää, josta pidän.  Olkoonkin, että värit paikoin muistuttavat Linnanmaan kampuksen vanhan puolen seitskytluvun vihreitä, oransseja ja keltaisia seiniä, jotka eivät ole minua erityisemmin viehättäneet. Eivät vaikka itselläni murrosikäisenä 70-luvulla oli, kun ehdottomasti halusin, vihreät seinät omassa huoneessani. Ja kaikkein hienointa huoneessani oli lokerikko, joka on edelleen tuotannossa.

233420307alt3Olin nähnyt sellaisen Helsingissä kun kävimme äidin kanssa Kulttuuritalolla konsertissa katsomassa ja kuuntelemassa Tapani Kansaa (jonka kotitalo oli Tavastilan mummulani naapurissa): ´Delilah´ oli niin ”mahetsu” biisi, mutta me kävimmekin katsomassa operetin ”My Fair Ladyn”, jossa oli myös Lasse Mårteson sekä Seija Simola? Ja vuosi oli? – ehkä 1971 tai 1972. Operettikin oli kyllä hieno kokemus, hauska. Mie taisin kyllä pitää Mårtensonista vielä enemmän kuin Tapani Kansasta.

No tuolla samaisella reissulla siis pyysin, että saisin tuollaisen lokerikon, mutta ei äiti ostanut. Kotiin palattua hoksautti kyllä iskää, että tämä seuraavalla Helsingin reissullaan sen ostaisi ja niinpä sain Uten.Silo-lokerikon joululahjaksi. Design-lokeroni oli täynnä kaikkia pieniä teinille tuikitärkeitä tilpehöörejä, ja ah, se oli ihanan kirkkaanvihreä!

~~~~~~~~~~~~~~~~

PS. Oululaista kaupunkinäkymää, ja erityisesti nykyisen Valkean tienoilta, menneiltä vuosikymmeniltä on komeasti esillä eilen julkaistussa Kalevan kuvagalleriassa.


Laidunkauden lopettajaiset

laidunkauden-lopettajaiset-2

Koko päivä ruoan äärellä, ennen ja jälkeen, tehden ja nauttien, laittaen ja poiskorjaten.

Ennen kuin Pehtoori pakkaa hiiligrillin talvipakettiin, oli aika nauttia grillattua meritaimenta. Sen ympärille oli sitten minun tehtäväni tehdä lisukkeet: viimeiset lehtikaalit kävin leikkelemässä yrttipenkeistäni, sipulivarsia paahdoin uunissa bataattien kera, lisäksi tein rustiikkia oman maan tillillä maustettua tsatsikia. Alkuun oli nautittu mökin lähimetsästä poimituista sienistä tehtyä suolasienisalaattia graavilohen ja puikuloiden kera. Ja jälkiruoaksi oli kahvia ja omenapinocchio (alias -brita).

laidunkauden-lopettajaiset-4

Ei ole oikein onnistuneen näköinen tuo kakkupalanen, mutta kyllä se oli hyvää, sanoivat kaikki. Minäkin sitten lopulta, vaikka tosiasia on se, että vähän lasehtinut oli tuo pohja. Pelkkä täyte olisi hyvää jälkkäriä, ja sellaisen vielä tässä lähiaikoina varmasti teenkin. Eli pelkästään sokerissa paistettuja omenalohkoja vaniljarahka-kermavaahdon kera oli täyte, ja sellaista voisin tehdä. Se kuluisi varmasti kaikki kerralla, eikä olisi niin paljon sokeria/kaloreita. Tein tuon kakun Valion ohjetta noudatellen, ehkäpä senkin joskus uudelleen kokeilen, vähemmän pohjia paistaen.

laidunkauden-lopettajaiset-3

Lokakuun puolivälin sunnuntaipäivällisessä oli kyllä paljon isompaakin erikoisuutta kuin tuo omenakakku. Olipa nimittäin äitini meillä syömässä. Kuinka kauan on edellisestä kerrasta? Muutamia vuosia! Pehtoori haki ja Juniori vei harvinaisen ”vieraan”. Aapeli kyllä vierasti isomummua, mutta ei sisartani, jota hän onkin tavannut useammin.

Viikonloppu on kulunut monin tavoin herkutellen, mutta huomenna olisi taas opiskelijan ryhdistäydyttävä ja suunnattava katse kohti opintoja, jatkettava kuvaamista, lukemista, kuvankäsittely-tutoriaalien katselua, suunnattava kohti studiojaksoja.

Kuvahaastesivukin on taas herännyt aika hyvin henkiin, siellä on hienoja kuvia aiheesta ”syksyinen kaupunki”. Nyt lienee aika asettaa uusi haaste, ja ajattelin, josko kuvaisimme seuraavan parin viikon aikana aihetta ”Viiva”; 1 – 3 kuvaa viivasta. Ja nimenomaan yksikkö, ei viivat, vaan viiva.


Viininmaistelua jo kauan

In vino veritas.

Botrytis Ouluensis, meidän viinikerho, on lähellä varttivuosisatafestivaalejaan. Kuukauden päästä on Suuri Juhla. Ja sitä tänään suunniteltiin, ja samalla maisteltiin muutama ihan erinomaisen hyvä bretagnelainen viini. Loiren laaksossa seikkailimme.

Illan isäntäpari vietti siellä kesällä muutaman viikon, joten me muutkin pääsimme osalliseksi alueen viinintuotannon helmistä. Toki meillä Pehtoorin kanssa  oli kokemusta alueen viineistä; kesällä 2001 oltiin ystäväperheen kanssa viikko Pornicissa, Loiren laaksossa. Ja jo silloin todettiin, että ei ole alueen viinintuotanto ihan meidän makumaailman ytimessä…

Ja äsken tuossa kotimatkalla bussissa Pehtoorin kanssa vielä pohdittiin, että onhan se Ranska lopultakin kovin vaikea viinimaa. Ei vielä olla sinuiksi tultu. Huippuhetkiä todellakin on koettu, mutta kun ei vaan opi …

Kuvassa on Chateau Petrus. Maailman kalleimmaksi mainittu punaviini. Eilen kuvailin (/lavastin) tuota… Vuosikerta on 1992. Nautimme sen vuonna 2004 syksyllä.

Sekin on yksi niistä hienoista kokemuksista, joita noiden ihmisten ja viinien kanssa on koettu.

chateau-petrus_-2

Huomenna on uudet haasteet, joten nyt lopettelen kujan iltakuvaan ….

lamppu-4

Niin muistinko kertoa siitä kuinka Apsu oli tänään taas ilonamme… Joka tapauksessa oli, ja sen minä muistan kauemmin kuin satunnaiset ranskalaiset viinit. …


Crianzaa ja muuta hyvää

Kyllähän se niin on, että edelleenkin viikonloput ovat paremmin syömisen aikoja. Siten erottuu arki ja juhla. Tosin … eilenkin syötiin melkein paremmin kuin tänään, mutta tänään ruoan kanssa oli viiniä, mikä teki – alkuun hieman arveluttavasta – salaattiruoasta oikein makoisan.

Ja tänäänhän se selvisi: ei tule meille Mikko Leppilampi syömään. En nimittäin aio kutsua. Miksikö? Sattuipa nimittäin niin, että otin Vapun (Pimiä) keittokirjasta ohjeen ”Itämainen nuudelisalaatti” työstettäväksi, koskapa minusta se oli lähtökohtaisesti oikein hyvänkuuloinen, erilainen sapuska.

Alla resepti sellaisena kuin sen varioin; oli pakko varioida mm. siksi, että ei ollut tarpeeksi limeä ja siksi, että Pehtoori ei pidä kovin tulisesta.

Itämainen nuudelisalaatti

200 g kuivattuja ohuita riisinuudeleita
1 tuore punainen chili
3 porkkanaa
1 punasipuli
1 ruukku tuoretta korianteria
1 ruukku tuoretta minttua
400 g naudan paistijauhelihaa
öljyä

Kastike:
1 limetin mehu + 1 sitruunan mehu
3 rkl muscovadosokeria
2 rkl soijaa
3 rkl kalakastiketta (kannattaisi laittaa vain 1 – 2 rkl)
1 valkosipulinkynsi murskattuna

Keitä nuudelit kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta kylmässä vedessä. Paista jauheliha tilkassa seesamiöljyä, suolaa ja pippuroi kevyesti. Siivuta porkkanat pitkittäin kuorimaveitsellä ja leikkaa sipulit puolikuun muotoisiksi siivuiksi niin, että puolitat sipulin ja leikkaat puolikkaat ohuenohuiksi. Pilko chili pieneksi ja silppua yrtit. Sekoita salaatin ainekset käsin laakealla vadilla. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja valuta salaatille.

nuudelisalaattiNiin että, mitenkö tämä Mikko Leppilampeen liittyy? No kun Vappu P. kertoo kirjassaan, että kun hän teki ja tarjosi tätä Mikko Leppilammelle, tämä oli todennut, että ”Just täydellistä”. Siinäpä se. Minun mielestäni ihan muunlainen safka on ”just täydellistä”, eli meillä ei makumaailma natsaa yhteen. Mutta hyvä on, en ole pahoillani. Ja niinpä mekin Pehtoorin kanssa lopulta totesimme, että sittenkin hyvä, erilainen oli tämä salaatti, jolla varmasti on paikkansa buffeepöydässä.

Ja onneksi olimme nauttineet päivällä lounaaksi lautaselliset eiliseltä jäänyttä fenkolikeittoa. Sekin on samaisesta Vapun reseptit -kirjasta. Ja se ON hyvää, myös lämmitettynä

fenkolikeittoLaitoin lautasen pohjalle silputtua prosciuttoa, olisi kannattanut käyttää uunin kautta, jolloin olisi saanut kinkkusilpusta rapean kuorutteen keiton pinnalle, noh, ensi kerralla sitten.

Fenkolikeitto Vapun tapaan …

2 salottisipulia
2 tuoretta fenkolia
1 rkl voita
1 ½ dl valkoviiniä
½ l kanalientä (kuutiosta tai itse tehtyä)
2 ½ dl ruokakermaa
suolaa ja mustapippuri
Silppua sipulit pieneksi ja leikkaa pestyt fenkolit viipaleiksi.
Laita voi kattilan pohjalle ja freesaa sipulisilppua hetki. Lisää fenkolit ja jatka kuullottamista. Kaada sekaan valkoviini ja anna kiehahtaa. Kaada sekaan kanaliemi. Odota, että keitto alkaa kiehua ja laske lämpöä niin, että se kiehuu hiljalleen.

Anna porista noin vartin verran, että fenkolit ovat kypsiä. Lisää kerma ja sekoita sileäksi sauvasekoittimella tai blenderissä. Mausta keitto suolalla ja pippurilla.

Minulla sattui olemaan pakasteessa itsetehtyä kanalientä, mikä tietysti merkitisi pientä upgreidaamista kuutiotasolta, mutta se, missä olisin voinut tehdä huolellisemmin, oli, että olisi kannattanut todella keittää fenkoli umpikypsäksi. Olisi tullut vielä samettisempaa, vaikka ei pieni ´al dente´ keitossa niin haitannutkaan.

Viineistäkin lupasin mainita. Nyt – kuten usein syksyllä – on espanjalaisten viinien aika. Jo viime viikonlopulta on mainittava Raiz de Guzman, joka on Ribera del Dueron viinialueelta. En etiketin perusteella, enkä hinnan perusteella, tulisi sitä koskaan ostaneeksi, mutta siis miksi? Joka tapauksessa se on ollut jo kahdesti meillä, ja se on kyllä erinomainen pataruokien ja pihvien viini. Huolimatta siitä, että se on ´vain´ crianza.

Riojan ja muutamien muiden Espanjan viinituotantoalueiden luokituksissa käytetään ikäluokitusta ´crianza´, ´reserva´ ja ´gran reserva´. Muistanpa viiniharrastukseni alkuvaiheessa oppineeni, että crianza on ”vauvaikäinen”, reserva ”päiväkoti/leikki-ikäinen” ja gran reserva ”ala-astelainen”. Juuri tuolloin nuo ”ikämääritykset” olivat hyvin omakohtaisia, lasten vaihtaessa crianzasta reservan kautta gran reservaan …

CRIANZA on vuoden tammitynnyrissä ja vuosi pullossa kypsytettyä viiniä
RESERVA on kypsynyt vuoden tammitynnyrissä ja kaksi vuotta pullossa
GRAN RESERVA on kypsynyt kaksi vuotta tammitynnyrissä ja kolme vuotta pullossa

Mutta siis. Raiz on hyvää. Eikä tämäniltainen, tänään testattu, toinen Ribera del Dueron crianzakaan ollut huonoa. Vähän edellistä halvempi, vähän rustiikimpi Torre de Golban pärjäsi voimakkaan nuudelisalaatin keralla oikein hyvin.

nuudelisalaatti-2Väittävät, että Rioja on palaamassa suureen suosioon ja mm. Ribera del Dueron hetkellinen nousu hiipumassa… liekö noin? Joka tapauksessa kannattaa testailla noita Ribera del Dueron (Kastilia-León) viinejäkin. Suomeen tuotavista Aalto on ihan ylivertainen, mutta niin on sen hintakin. Viinikerhon ja VMP:n kanssa niitä on kuitenkin muutama testattu, ja kyllä, kyllä on vaikea sanoa parempia Suomesta hankittuja viinejä…


Tämän kerran vielä …

Olen ollut monta tuntia ulkona tänään, aamupäivällä lenkillä Nallikariin, ja nyt illalla ensin autolla Möljälle ja sitten kaupunkiin. Kameran muistikortilla yli 300 kuvaa. Aurinkoa, kuuta, sumua, liikenteen valoja, ruskaa, revontulien häivähdyksiä, ja ”Oulun sillat” -kuvasarjaani monta lisäkuvaa. Juuri palasin … Juniori vielä houkuttelee yötä vasten kuvailemaan: on aurinkomyrsky ja revontulet tulossa… En taida enää jaksaa.

oulu-sillat-2

Mutta nyt tänään vain vähän kuva-asiaa, (ainakin) vielä kerran blologiuudistuksesta, ja huomenna on tulossa hyviä ruokaohjeita (mm. tämänpäiväinen fenkolikeitto) ja viineistäkin mainintoja. 🙂

oulu-sillat

Blogin lukijakyselyyn on tullut liki kiitettävästi vastauksia (43), mistä kiittelen. Alla tulokset ”uusi vs. vanha” -kysymyksistä. Luvut ovat prosenttilukuja.

blogin-ulkoasun-vaihto

Vanhan teeman vankkumattomia kannattajia oli selvä vähemmistö ja suunnilleen puolet klikkasivat kohtaan ”puolensa ja puolensa”. Kolme neljästä klikkailee kuvia isommiksi, ja kyselyyn vastanneiden joukossa oli vain muutamia, jotka eivät koskaan niin tee. Se, mikä minua ehkä hämmästytti eniten ja samalla on hyvä peruste jatkaa tämän uudistuksen loppuunsaattamista, on se, että 33 % vastanneista lukee blogia VAIN tabletilla ja 7 % vain kännykällä, ja aika monet tietokoneen käyttäjistäkin lukevat myös tabletilla ja/tai kännyllä. Mikä selvästi merkitsee sitä, että repsonsiivinen, eli kaikille laitteille mukautuva, blogipohja oli korkea aika ottaa käyttöön. Kuten olette jo huomanneetkin, olen mm. palautteen perusteella jo muokkaillut tätä uutta blogiteemaa. Ja vielä on tarkoitus tehdä jotain, – kunhan osaisin.

Blogin taustan valkoisuudesta ovat muutamat lukijat, hyvät harmaat eminenssit (mukaanlukien Pehtoori) 😉 , yhtä mieltä, että se ei ole hyvä (ks. eilisen tekstin kommentit). Että valkoinen on aggressiivinen ja käy silmille. Ja jotenkin arvelen, että tämä on yksi syy sille, miksi lukijakyselyssä on vastauksia, että entinen oli kaikin tavoin parempi. Kyselyn laittamisen jälkeenhän olen jo muokkaillut uutta layoutia aika lailla, mm. kaikkien, myös itseni toivoma bannerikuvan olen nyt (tosin aika kököllä tavalla!) saanut tähän lisätyksi. Lisäksi olen säädellyt mm. kirjasimien ja reunojen väriä, – pois mustasta tumman siniharmaaksi.

Sellainen, mitä vielä haluaisin tehdä, mutta en ole löytänyt css-koodista oikeaa html-pätkää, jota muokata, on, että saisin oikean reunan kapeammaksi (siellä on liikaa valkoista taustaa) ja että saisin tekstipalstan vähän leveämmäksi, jolloin sivutila täyttyisi tekstillä, jolloin taas päästäisiin ylenmääräisestä valkoisesta. Mutta voi olla tämä ei ole mahdollista, jos halutaan, että teksti skaalautuu mobiililaitteisiin… mutta katsellaan.

Ja sitten on kyllä ihan pakko kertoa ja oikein kuvan kanssa muistuttaa, että kyllä siinä vanhassa teemassa oli myös valkoinen tausta. 😀

vanha-leiskaJos näytön resoluutio on kovin iso (1920 x 1200) niin reunatkin näkyvät valkoisina, jopa aggressiivisina. Mutta siihen saattaa auttaa jos skrollaat näkymää isommaksi, sillä siten teksti suurenee ja valkoinen vähenee. Näkymän suurentamiseen ja pienentämiseen – myös kaikilla muilla kuin tällä blogini sivulla – on hyvä, helppo keino, kun pidät Ctrl-nappulaa alhaalla ja samalla rullailet hiirtä: näytön kuva zoomautuu. Ja lupaan että huomenna tässä on vaaleanharmaa tausta. Ainakin väliaikaisesti … 🙂

Pysykäähän linjoilla, huomiseen.

~~~~~~~~~~

PS. Reijo kyseli, miten tuo bannerikuva on otettu. Ensinnäkin valotusaika on pitkä (5 s), ISO alhainen (100), aukko pieni (f22, jo f16 tekee ´tähtilamput´) ja polttoväli 33 mm, manuaalitarkennuksella. Noin korkea valotusaika tekisi kuvasta liian vaalean, joten valotuksen korjaus -3. Ja sitten otin kuvan päällekkäisvalotuksella: kaksi otosta samaan ”ruutuun”. Ensin liikennevaloista tulevat autot ~ kirkkaat valot kuvaan ja sitten päälle toinen kuva, jolloin selän takaa, sillan alta, tuli toiseen suuntaan mahdollisimman paljon autoja, joista taas näkyi perävalot. Kamera tietysti jalustalla, ja liikkumattomattomana. Sitten vielä lightroomissa perussäätöjä, rajausta ja dehazella selkeyttämistä.


Harmaantumista

Tällaisina päivinä, jolloin unohdan enemmän kuin muistan niin asioita kuin ihmisiäkin, on hyvä olla omissa maailmoissaan. Olen ollut merkillisesti omissa maailmoissani siitäkin huolimatta, että oli parikin lääkärissä käyntiä ja kampaajalla meni monta tuntia.

Ihan linjassa unohtelun kanssa olen nyt harmaa. Aiemmin hiuksissani oli jotain kultaan vivahtavaa, jota värianalyysin mukaan kaltaisellani ”kesällä” ei saisi ollakaan, vaan pitäisi olla kylmiä sävyjä. Ei, en mitään siniharmaata halua, vaan olen edelleen blondi, jonka hiukset nyt siis siftaavat hopeaan, eivät enää kultaan. Yritin jopa ottaa selfien, mutta olkoon! Ei mitään selfieitä tänne. 🙂 Saapa nähdä jääkö tämä pysyväksi? Eli taas yritys säästää luontoa, päänahkaa, aikaa, rahaa … Olen tämän projektin kerran ennenkin koettanut saada aikaiseksi, mutta palasin omasta, varsin tummasta, väristäni takaisin vaaleaksi puolen vuoden siedätysyrityksen jälkeen.

Tuo värianalyysi-juttu oli joskus 1990-luvulla kai vähän muotiakin, tai ehkä ne silloin tulivat Suomeen? Joka tapauksessa sillon sain Pehtoorilta joulu/synttärilahjaksi lahjakortin sellaiseen. Minulla on vieläkin se ´analyysi´ tallessa (alla), ja tällainen pieni kangastilkkunippukin, jossa onne minulle passelit perusvärit ja neutraalit pukeutumisvärit.

1-8

scan0001

Minut ja ”tyylini” tuntevat, hoksaavat, että ihan olen tuon lapun mukaan kaikki nämä vuoden pukeutunut ja meikkini valinnut! 😀  No nyt vasta tuo hiuksia koskeva osuus on sitten toteutettu. Vai onko sittenkin niin, että luontojaan nuo värit ovat värit ovat olleet parhaiten sopivat. Minulle kyllä väreillä on väliä. Ja niiden sopivuudella keskenään: rosa ja valkoinen t-paitoina ja paitapuseroina tummansinisten, harmaiden ja mustien housujen, takkien ja villapuseroiden kanssa ovat juuri ne, joita minulla on kautta maailmansivu ollut paljon. Hopeaa kengissä, rilleissä, koruissa ja laukuissa en ole koskaan suosinut. Jo ajatus tuntuu mahdottomalta. Kultaiset ballerinat minulla on ollutkin, ja lähes kaikki korut ovat joko kultaa, helmiä tai muovia. 😉

scan0002

Väreistä puheenollen… Kävin eilen iltasella kuvailemassa. Kuvailemassa syyspimeää Oulua. Nyt on kyllä ollut mukavaa, kun ei ole juuri satanut. Eilen oli tosin aika kylmä kun noilla Oulun muutamilla ”poikkisilloilla” pari tuntia kiertelin.

[klikkaa isommaksi]

suurkaupunki-oulu-2

Yllä on kuva Joutsensillalta kohti ratapihaa, mutta tuo bannerissa oleva kuva onkin vähän vaikeampi tunnistaa. Ja kuinka moni tietää, mikä on tuon sillan, jolla seisoin ja otin kuvia Tuiraan päin, nimi? – Se on siis se silta, joka on Alppilan nurkalla, Välivainion K-kaupan vieressä, Paulaharjuntiellä. En minäkään tiennyt ennen eilistä kunnes kotiin tultua kartasta etsin sillalle nimen: Mittamiehen Risteyssilta. Pitkiä valotusaikoja ja päällekkäiskuvausta kokeilin, että sain näyttämään siltä, että Oulussa muka olisi vilkastakin liikennettä iltakahdeksalta. 😉


Mieluisaa lukemista

Olinpa unohtaa koko blogin ja livahtaa taas kirjan pariin hyvissä ajoin…

Syrjästäkatsojan tarinat, Enni Mustosen tähän mennessä neliosainen romaanisarja (Paimentyttö (2013), Lapsenpiika (2014), Emännöitsijä (2015) ja Ruokarouva (2016)), on viehättänyt minua hyvin paljon. Olen vähän saanut pidätellä, etten hotki kirjoja kerralla. Sarjaan on tulossa ensi keväänä vielä viideskin osa.

ida-erikson

Enni Mustonen alias Kirsti Manninen on kirjoittanut kymmeniä romaaneja, lastenkirjoja, ollut käsikirjoittajana monissa tv-sarjoissa (mm. Hovimäki ja Kotikatu) sekä väitellyt kirjallisuustieteestä ja opiskellut ja tutkinut myös Suomen historiaa, erityisesti kulttuurihistoriaa, mikä näkyy myös kirjoissa. Mutta vain hyvänä asiana. Teksti ei ole akateemista, ei puuduttavaa, vaan elämänmakuista, soljuvaa kerrontaa, silti ajankuva ja miljööt ovat tarkkoja ja aitoja.

Kirjasarjassa eletään ”minun vuosikymmeniäni”, juuri niitä, joita olen eniten tutkinut, joista olen eniten julkaissut: 1800-luvun loppupuolelta 1920-luvulle. Juuri sitä aikaa, jolloin Suomen historiassa tapahtui paljon, jolloin elettiin Suomen taiteen kultakautta, jolloin fennomania voimistui: kirjoissa ja Idan elämässä Topelius, Sibelius, Edelfelt, Eino Leino kuljettavat juonta siten, että on vaikea laskea kirjaa yöpöydälle.

Mustosen näkökulma orvoksi jääneen Ida Erikssonin (piikatytöstä täysihoitolaemännäksi) silmin kertoo suomalaisesta arjesta maaseudulla ja kaupungissa, kertoo arjesta vähäväkisten ja toisaalta suurten taiteilijoiden kautta. Kirja on paitsi Idan ”elämäkerta”, kehityskertomus, siinä myös kerrotaan suomalaisen yhteiskunnan muutoksesta ja vastakkainasetteluista.  Ehkä kirjat eivät ole ”suuria historiallisia romaaneja”, mutta minusta mitä mainiointa historian popularisointia, jossa fiktiollakin on iso osansa. Onnistuneesti, todentuntuisesti on fiktio ja fakta kiedottu yhteen.

Ja näihin liittyy sellainen ainakin minulle uusi ja ennen kokematon juttu, että kirjailijalla on Facebookissa sivu jossa hän tuo esiiin niitä arkisto- ja muita lähteitä, joita romaaneja kirjoittaessaan on käyttänyt. FB-sivulla on kirjan henkilöiden elämästä anekdootteja ja paljon kuvia arkistojen kätköistä ja lehdistä, paljon mielenkiintoista lisätietoa kirjoihin liittyen. Ja tietysti lukijat keskustelevat ja kommentoivat Facessa.

Ja nyt Ruokarouvan pariin…


Vasta nyt

Todellakin vasta nyt. Vasta näinä päivinä olen osannut oikein olla, ja olla kotona. Olla siten, että ajattelen ajasta niin, että ikäänkuin kävelen sitä eteenpäin, tai en edes välttämättä eteenpäin, vaan, että vain hiljalleen liikun johonkin seuraavaan hetkeen. Tuntuu, että olen aina(?) elänyt vähän kuin pomppien kiveltä kivelle, mättäältä mättäälle, vaeltanut yksien pitkospuiden avulla eteenpäin, ja sitten taas on pitänyt onnistua pääsemään seuraavan kohteen kohdalle ja selvittää se. On ollut sellainen sisäinen tunne, että ei voi olla, ei elää, jollei koko ajan mene. Ei tapahdu mitään, jos asiat eivät hoidu, jos en tee oikein, olen velvollinen, minun pitää, kuuluu tehdä näin, … Vähän kuin ”Afrikan tähti” -lautapelissä liikkuminen. Sellaiset ”säännöt” on ollut minun pelissäni, omassa elämässäni. Ihan vaan omassa päässäni.

kulkeminen

Nyt vain olen, mikään ei aja kohti seuraavaa ”palluraa”. Tuntuu, ettei minun tarvi, ei vaadita. Teen, mitä haluan. Tai no ei tietenkään ihan noin, mutta kyllä te ymmärrätte.

Tänään olen nukkunut päiväunet! Olen leiponut pullaa! Maanantaina! Lintsannut lenkin. En ole valmistellut mitään. Toisaalta on kyllä suorittanutkin, mutta suorituksen maku puuttuu. Olen vain tehnyt. Miten se mainoksessa sanotaankaan: ”Koska mä voin!”

pullaa_

Pullanleivonnasta on sanottava muutama sananen, annettava muutama vinkki. Tein taikinan mantelimaitoon (Alpro). Ei huono vaihtoehto ollenkaan. Pannaria olen tehnyt jo useinkin siitä, ja mausta on tykätty, mutta sopii näköjään pullaankin. Varsinkin jo tekee mantelipullia. Kolmannes taikinasta muokkaantui tuollaisiksi mantelihäkkyröiksi. Hyviä ne oli, – ja enhän koskaan olekaan väittänyt, että osaisin leipoa jotain kaunista. Paitsi leipää. Teen joskus oikein kauniita leipiä. 🙂

Lopputaikinakin tuli jalostettua jääkaapintyhjennyksen nimiin. Mantelimaito ja joululta jäänyt mantelilastupussi olivat nekin siinä roolissa, ja sitten kaapissa kuukauden ollut Creme Bonjour Lakritsi-tuorejuusto ei ole saanut minua keksimään oikein mitään muuta käyttötarkoitusta kuin, että olen muutamia teelusikallisia suoraan purkista maistellut ja hyväksi todennut. Tänään teinkin lakupullia! Ja sitten se viimeinen kolmannes oli sitruunalakupullia! Lemon Curd -purkin pohjat laittelin pullien päälle ennen paistamista (nuo keltaiset, kiiltävät on niitä).

pullaa_-2

Nyt taidan kulkeutua hakemaan vielä yhden pullan, lasin maitoa ja uppoutua nojatuoliin ja Albert Edelfeltin fiktiiviseen maailmaan (Enni Mustosen romaani). ”Koska mä voin!”

Päivällinen ja muuta touhuamista

sunnuntain-paivallinen-6

”Täältä minä tulen, – tulen isin ja äidin kanssa mummin luo syömään…. ”

Ja sehän se on ollut mummin ykkösjuttu tälle päivälle. Keittiössä olen hyvin viihtynyt.

Minä muistan hyvin kun olin lasten kanssa kaupassa. Toinen heistä oli ehkä noin parivuotias, toinen siihen puoltoista vuotta enemmän. Joka tapauksessa elettiin aikaa, jolloin olin vielä ”kotiäiti” ~ kotihoidontuen turvin kotona ja samalla työstin Keminmaan historiaa. Suunnilleen kerran kuussa roudasin lapset Jääliin, lasten mummulaan, anoppini hoiviin, jotta pääsin käymään päiväseltään Keminmaassa arkistoissa. Ne olivat kullanarvoisia päiviä, sekä lapsille että minulle. Ja niinä päivinä sekä lapset että minä opimme, että isovanhemmilla on eri säännöt ja eri oikeudet kuin vanhemmilla. Olin tuolloin hankkinut kaksosten rattaat meidän ”mutikaisille”, sillä vain puolentoista vuoden ikäero merkitsi sitä, että lapset oli ihan hyvä istuttaa samoihin rattaisiin, mikäli mieli jossain käydä. Ja mehän kävimme, ainakin kaupassa, ja muuten vain kävelyllä liki jokaikinen päivä.

Ja sitten seurauksena toistuvista mummulareissuista lapsetkin oppivat, että mummulassa on eri säännöt kuin äidin kanssa. Eipä ollut yksi eikä ainoa kerta, kun mutikaiset ollessamme kaupassa istuivat noissa kaksosten rattaissaan (joissa oli jonkinlaiset jousetkin) ja lällällittivät yhteen ääneen: ”Mummu ostaa karkkia, äiti ei osta karkkia!” ja samaan aikaan pomppivat rattaissa ylös alas. Monilahjakkaita lapsia!  😉 – mutta eipä minua paljon kassajonossa naurattanut.

Tuli tämä vaan tänään mieleen, kun olin ostanut Apsulle pillimehua. Ruoan jälkeen sellainen eka kertaa ikinä aukaistiin. Onhan siinä sokeria, lisäaineitakin? … mutta niin vain mummi sellaista Apsulle tarjosi. Ja mitä mieltä oli poika?

pillimehu pillimehu-2 pillimehu-3 pillimehu-4

Vähän sellainen ”ei-voi-olla-mitään-näin-hyvää” – tuntuma tuosta jäi.

Onneksi oli vanhemmillekin tarjolla kaikenmoista hyvää. Kuten on ollut puhetta: syksy on pataruokien aikaa. Tänään padassa oli viljapossun filettä ja ties mitä. Oikeasti en pysty luettelemaan kaikkia niitä aineita, joita jääkaapista ja yrttipenkeistäni tuohon laittelin. Mutta se OLI hyvää!

sunnuntain-paivallinen-5

Ja tänäänkin tuli taas todistetuksi, että sillä on merkitystä, miltä ruoka näyttää….

sunnuntain-paivallinen-4

Jälkkäriksi oli jotain niinkin tavallista kuin mustikkarahkaa, mutta ehkä esillepano teki tuikitavallisesta herkusta astetta parempaa..

sunnuntain-paivallinen

Muutoin päivä mennyt – ihan, melkein, ainakin vähän – väsyksiin asti, kun olen jatkanut kirppikselle keräämistä – vaatehuoneiden tyhjennysprojektia. Nyt alkaa olla väljää, ja auton perä valmiina huomiseen rantautumiseen Paljekirppikselle… Vapauttavaa tämä on.

Uusia juttuja

Kun olimme kaksistaan syöneet, aika hyvin syöneet, istuimme Festassa, merkillinen raukeus, kummallinen helpotuskin, oli läsnä. Olinhan aiemmin hoidellut ei-niin-iloisia-asioita, palannut muistoissa kesään -67 ja matkaan (Izuzun takapenkillä) Pohjois-Norjaan, kuunnellut kaikenlaisia tulkintoja menneestä… Ja oikeasti touhunnutkin melkoisesti. Maanantaista lähtien kun on taas kirpparipöytä varattuna: nyt on vuorossa autotallin ja vaatehuoneiden nurkkien tyhjääminen. Ja toiveissa kerätä Apsun matkakassaan rahaa. 😉 Kirppisrahat kun menevät Aapelin mahdollisen lomareissun rahoittamiseen.

Mutta siis, ruoan jälkeen totesin, että kunpa jaksaisin vielä lähteä iltakävelylle merenrantaan, kuvaamaan odotettavissa olevaa auringonlaskua, mihin Pehtoori totesi, että otetaan pyörät ja poljetaan Nallikariin. ”Jalusta ja kamera mukaan, saat kuvata ja sitten mennään ´yhille´.” Olihan ihan mahdottoman hyvä ehdotus ja niin tehtiin.

nallikarissa-16

Nyt on sitten tässä ensimmäistä kertaa kuvaupotus tuolta äskeiseltä pyörälenkiltä.

Voit katsella kuvat tässä blogialustalla tai sitten klikkaa (mitä kyllä suosittelen) oikeasta ylänurkasta (kaksi nuolta) kuvat erilliseen, isompaan näkymään. Ja voit antaa kuville myös tähtiä. Jos tuntuu siltä, että joku kuva (nyt tai vastaisuudessa) on mielestäsi tähtiä ansaitseva, niin anna sille tähtiä (1-5). Minulle kaikki kuvien arviointi on tärkeää, joten klikkaile jos joku kuva mielestäsi sen ansaitsee…

kuvien-aukaisu

Kuvat.fi -sivustolla aukeaa (oikeassa yläreunassa kolme viivaa, ja kliks) näkymä, josta näkyy kuvan ”metatiedot”, jotka nykyisin itseäni kovasti kiinnostavat, niistä kun oppii aika paljon. Sieltä näet myös, milloin ja mihin aikaan kuvia on otettu.

kuvan-tiedot

Miksikö tästä uuden bloginalustan tuomasta mahdollisuudesta olen niin täpinöissäni? Siksi, että voin nyt ladata paljon entistä enemmän, halvemmalla, yhdellä kertaa, paremmalla kuvanlaadulla, monipuolisemmalla kommentointimahdollisuudella kuvia. Ja tämä kaikki riemu korostunee reissuissa. Luulenpa, että seuraavalla ulkomaan reissulla tekin, hyvät blogiystävät, tästä tulette nauttimaan.

Ja voinpa nyt sitten julkistaa (vaikka olihan tämä jo yhdestä kommentista 😉 aiemmin luettavissa), että seuraava matka edellisen peruuntuneen tilalle on varattu ja tänään maksettukin. Eli kuukauden päästä lähdemme kuin lähdemmekin Japaniin! Lähtö on 12.11. Tämä on suppeampi reissu kuin edellinen aiottu, tällekin on houkuteltu naantalilaisia mukaan, reissu on hieman liian myöhään ehkä, mutta minä niin odotan. Ja nyt on siis mahdollista, että reissuraporteissa on enemmän kuin pari, kolme kuvaa per päivä. 😉

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin….


Melankolinen mandoliinimies, – tai vain perjantai

On aika heijastimille, D-vitamiinille, pihalyhdyille, duffelille, kynttilöille keittiössä, pataruoalle, hanskoille muutenkin kuin pyöräillessä, takkailloille, pateettisille runoille.

Pitkille jutuille isän haudalla. Syksyyn kuuluu pitkät kävelyt hautausmaalla. (Piti kuvista tehdä sellainen upotusjuttu, mutta siirtynee huomiseen. … )

hautausmaalla-5 hautausmaalla

Kuinka kaunis tuo ylläoleva ”lesken” hautamuistomerkki.

hautausmaalla-3 hautausmaalla-4

Erityisesti tämä kosketti. [viimeistään nyt klikkaa isommaksi.]

1-2

Vaikka on syksy, oli meillä melkein kesäruokaa tänään. Okei, lehtipihviä, herkkuani, mutta siihen oheen paitsi ”kiiltäviä porkkanoita”sekä home-made maustevoita, sipulia, mutta myös (Vappendaalin) tomaatti-mozzarella-salaattia. Ja sehän oli ihan mahdottoman hyvää. Sitä teen parin viikon päästä kun tyär tulee kotikotiin.

Tässä ohje melkein suoraan kopioituna Vapun resepteistä. Mie puolitin muuten, mutta laitoin aika reilusti sokeria.

Mozzarellaa ja marinoituja kirsikkatomaatteja
4 annosta

2 palloa hyvää buffalomozzarellaa
1 rasia kirsikkatomaatteja
1 pieni valkosipulinkynsi
ruukku tuoretta basilikaa
hyppysellinen sokeria
useampi hyppysellinen suolaa
mustapippuria
n ½ dl hyvää oliiviöljyä
n. 4 rkl balsamiviinietikkaa

Huuhtele tomaatit ja puolita ne. Silppua valkosipuli ja basilika pieneksi, sekoita silput tomaattien joukkoon. Lisää suola, sokeria ja pippuri. Muista, että tomaatti vaatii suolaa, jotta sen maku pääsee oikeuksiinsa. Lisää öljy ja etikka. Anna tekeytyä hetken, mielellään puoli tuntia.

Revi mozzarellapallo ronskisti käsin kahtia. Aseta lautaselle ja lisää viereen marinoituja tomaaatteja. Valuta tomaattien marinadia myös juuston päälle ja tarjoile.

tomaattia_

Ja  huom: kunnon puhveli-mozzarellaa, ei mitään pirkka-kumipallo-halpis-versiota tähän. Ambrosiosi tms. pitää olla, jos kerran haluat hyvää. Raaka-aine edellä tämäkin ohje.

Nyt on lopetettava: Nyt odottaa ”Vain elämää” ja Hector! Minä olen kipuillut murrosikäni ”Herra Mirandosin” etc. parissa (minulla on vieläkin LP:t tallessa). Ehkä Mandoliinimies on sittenkin juuri tämän päivän biisi. Joten nyt vain toivottelen hyvää perjantaita…Tuhraantunut torstai

Ei välttämättä ole ollut mikään isojen onnistumisten päivä tänään. Paljon pieniä kämmejä ja ajan tuhraantumista ihan ilimanaikuseen. Aamupäivällä äidin luona meni parituntinen ja hommat muutoin ihan hyvin, mutta että sähläsin pankkiyhteyden kanssa ihan käsittämättömän kauan. Ja merkonomiäitini (vaikkei paljon mitään enää näekään) ei pidä siitä, että hänen ”reskontransa” ei ole siististi ja huolella hoidettu.

Noh, Caritaksesta päätin pitkästä aikaa mennä luovuttamaan verta. Hienoa, – siellä ei ollut paljon ketään, ei jonotusta, uusitut isot tilat, eikä ”ennakkotarkastuksessa” ilmennyt mitään syytä, miksen voisi luovuttaa. Ja sitten taas! Eihän minulta löydy sellaista suonta, mistä luovutus onnistuisi. Kuinkahan mones turha reissu Veripalveluun? Niin monta monitusta kertaa olen käynyt kyynärtaipeeni kipeiksi pisteltävänä, että voi olla, ettei se viidenkymmenes luovutuskerta, joka on enää kahden luovutuksen päässä, koskaan tule täyteen. Niin ajattelin kun sieltä päivällä lähdin. Nyt olen jo taas eri mieltä; josko siis ensi viikolla uusi yritys.

Yrttipenkkieni satoa olen tänään(kin) pakastellut, ja siitä yhteydessä yhden keraamisen kulhon onnistuin pudottamaan. Mutta yrtteihin liittyvä onnistuminenkin. Broilerfileiden oheen tein vuohenjuustosalaatin (paistoin kiekot pikaisesti pannulla) ja sen päälle laittelin rosmariinia silppuna ja pienen lorauksen hunajaa. Yksinkertaista ja helppoa.

1

Ruoasta puheenollen, tein huomiselle kauppalappua, viikonlopun kotikokkailuja varten, – pitkästä aikaa kotona koko viikonloppu – ja viinisieppaatilannetta arvioin. Luulenpa, etten ole muistanut tätä italialaista, Montepulcianon viiniä täällä suositella. Toin sitä viime syksynä parikin kertaa Haaparannasta, nyt sitä saa Alkostakin. Joten jos haluat viikonlopun takkailtaan juustojen oheen tai varsinkin hyvän lihapadan kanssa nautittavaksi makoisan viinin, niin hae tämä huomenna.

Ja vielä blogiuudistusasiaa. Nyt on sitten bannerikuvakin tässä blogiteemassa, – tosin laatu noin suurena otsikkokuvana kärsii aika lailla, mutta josko löytäisin toisen ratkaisun. Kirjasinkoko ja -laji on edellistä hillitympi, palstan molemmat reunat tasattu, jyrkkä musta-valkoisuus lievennetty, valikko siististi yläreunassa, Insta-logo ja -linkitys toimii… Vielä kun palstojen leveyksiä onnistuisin säätelemään… Merkillisen kauan olen tuohon saanut menemään aikaan. Jos lasken, että digitoimistot pyysivät 60 € + alv. tunnilta, niin olen hurjasti säästänyt tänään. Tosin digitoimistossa ei varmaan olisi mennyt noihin hommiin montaa tuntia. Ai niin, uudenlainen kuvaupotus onnistuu!! Sen näette vasta huomenna.

Tämä uudistustouhu on tuonut hyviäkin seuraamuksia: keskustelu on ollut vilkasta, ja lukijakyselynkin myötä taas muistan, että teitä tosiaan ”silläkin puolella” on. 😉

Kommentointi edelleen tervetullutta!Lukijakysely ja aamukuvia

Heti tähän alkuun lukijakysely (liittyen blogiuudistukseen).

Klikkailethan vastaukset ja voit lisäksi vielä kommentoida joko kyselyyn tai tavallisesti kommentteihin (jotka kyllä ovat minusta paljon fiksummat kuin aiemmin).


Tänään en ole paljon uudistuksen parissa ehtinyt olla. Lähdin varhain vielä pimeään aamuun. Pakkasta oli yöllä ollut muutama aste, ja kyllä vielä ennen seitsemääkin oli miinuksella. Mutta aurinko nousi! Aamun valo ja vedenpintojen tyyneys oli huikea.

Oulujoki höyrysi (ei kylläkään niin paljoa kuin olin toivonut), mutta sitten sainkin kuvatuksi jotain ihan muuta. Aamurusko ja sen vastarusko olivat ihan pastellisävyissä, karkkivärejä olivat, mutta jos lokakuussa näkyy jotain värejä, niin sitten saavat olla vaikka minkä sävyisiä. Taisin onnistua eka kertaa ikinä kuvaamaan maapallon varjon, vaikken todellakaan yrittänyt.

syksyinen-kaupunki-19

Kun nyt – ainakin vielä – on mahdollisuus, niin kuvat kannattaa ehdottomasti klikata isommiksi. Niistä saa muuten aika hienon läppärin taustakuvan; luvallani saatte ”pölliä”.

Vaikka olen sosiaalisessa mediassa monellakin foorumilla enemmän tai vähemmän aktiivinen, en yleensä ihan samoja kuvia joka paikkaan laita, mutta näitä olen nyt jaellut sekä Instaan, oman FB-bannerin päivitin näillä, Oulu tutuksi -ryhmään lähetin ja vielä meidän luokkakokoussivustolle ja perheelle whatappiin.

syksyinen-kaupunki-18

Nämä kuvathan otin siitä kohtaa, jossa otin yhden vuoden Kuukauden kuvasarjan: Puutteenperän 11 kuukautta” (2010). Noista kuvista näyttää osa hävinneen, mutta se mikä minua noita kuvia katsellessa ilahduttaa, on se, että olen minä ainakin noista ajoista kehittynyt kuvaajana. 🙂 Seuraava vuosi ”Merikosken yläkanavan 12 kuukautta” osoitti jo vähän kehittynyttä kuvaamista, mutta, mutta…

Aamulenkin ja kuvien jälkeen päivä kuluikin huushollatessa ja siivotessa. Kunnes sitten illansuussa saatiin Aapeli hoitolaiseksi. Sellainen vapaapäivän tuntu on tänään ollut. Hyvä päivä tänään.Uudistuksen tuulet …

Miltä näyttää?

Blogin ulkoasu on kaivannut uudistusta ja toiminnallisuuden parantamista jo kauan. Mobiililaitteisiin sopiva = responsiivinen versio olisi toiveissa saada aikaiseksi. Ja www-sivustoni perkaaminen ja laittaminen wordpress-alustalle, layoutin uusiminen ja kaiken kaikkiaan iso remontti tähän minun jokapäiväiseen harrastukseeni, elämäntapaani on nyt alullaan.

Ja joku roti pitäisi saada myös sivustoni koolle. Se on jo melkoinen (= 20 Gt), ja sitä myöten myös sen hostaamiseen menee melkoisesti rahaa; web-hotellin kuukausimaksu ei enää ole ihan pieni, eikä huomaamaton menoerä. Kuvien julkaisua on joko vähennettävä, ehkä vanhoja ryhdyttävä poistamaan (mitä todellakaan en halua) tai luovuttava kaikkien kuvien isommaksi klikkaamisen mahdollisuudesta. Tai opeteltava keino, miten kuvat.fi -sivuston kuvat voisi upottaa tähän blogiin… ja vaikka ja mitä muuta. Paljon sellaistakin, mihin minun taitoni eivät riitä.

Olenkin pyytänyt tarjouksia muutamasta digitoimistosta tai freelancer-verkkosivukehittäjiltä tavoitteena sivuston ulkoasun uudistaminen ja eri osien yhdenmukaistaminen. Nyt on sitten tullut tarjouksia. Ja kyllähän se niin on, että olisi luovuttava kaikista matkahaaveista, jos meinaisi koko urakan jollekin antaa tehtäväksi. Täytyy luopua uudistuksen laajuudesta, reivata tarjouspyyntöä vähäisemmäksi ja tyytyä pienempään muutokseen ja tehdä itse!

Tässä on nyt yksi pieni askel siihen suuntaan. Sellainen koevedos. Mielipiteitä? – Toimiiko entiseen tapaan? Aukeaako sujuvasti tabletilla ja luurilla? Onnistuuko kommentointi. Entäs sivupalkissa Etsi-toiminto, näkyykö Instagram? Aukeavatko kuvat isommiksi klikkaamalla?

Kertokaapa jos joku ei toimi, jos layout ei miellytä… Tai jos vaikuttaa hyvälle.

syksyinen-kaupunki-15

Aurinkoinen, oranssi-keltainen Oulu

syksyinen-kaupunki-8

Minulla jäi vähän päälle perjantainen näyttötutkinnon simultaanitehtävä: ”Syksyinen kaupunki”. Kun Oulussa ei todellakaan ole ollut ”VATTI-keli”, eikä gamuteistakaan tarvinnut välittää, niin monta tuntia kiertelin Canonin kanssa Oulun puistoja ja rantoja… Päämäärätöntä kulkemista, päämäärätöntä kuvaamista. Ihan vaan omaksi ilokseni kuljin Ainolassa, Toivoniemessä, Hupisaarilla. Parisataa kuvaa tuli ihan vahingossa.

(kannattaa klikata isommiksi)

syksyinen-kaupunki-10

Olen tänään laittanut myös eilisen juryn lausunnoista pääkohdat kuviini. Niistä voi ottaa opiksi muutkin kuin minä… 🙂 Niistä näkyy, mikä on mennyt pieleen ja missä olen onnistunut.

KLIKS

syksyinen-kaupunki-13

Tuossa yläkuvassa näkyy suistoalueen yli kulkeva ns. kauneuspato. Siellä aina jotkut hurjapäät käyvät kävelemässä, ja kyllä se tänäänkin oli houkuttelevan näköinen, mutta enpäs edes alkupäähän mennyt, vaikka siitä olisi varmasti saanut hulppeita kuvia. Siinä on (ainakin) kerran sattunut kohtalokas onnettomuus, kun 60-luvun lopussa (silloin ikäiseni) poika, jonka veli oli myöhemmin koulukaverini, oli padolla kun voimalaitoksen padot aukaistiin ja 10-vuotias poika jäi seisomaan padolle. Palokunta tuli paikalle ja kaksi miestä lähtivät pienellä veneellä pelastamaan poikaa, mutta joutuivatkin itse kovan virran viemiksi ja hukkuivat. Poika pelastui.

syksyinen-kaupunki-9

Haastesivullakin on nyt kansio ”Syksyinen kaupunki”. Laitelkaahan kaikki kuvailijat sinne omia otoksianne.

syksyinen-kaupunki-11

Kuva-asioiden lisäksi vielä muutenkin ”purkanut” viikonlopun reissua, enää univaje paikkaamatta, enkä oikein taida ajoissa tänäänkään ehtiä nukkumaan: pikkuisen on jäänyt viime tinkaan valmistelu huomista haastattelua varten. Radio-ohjelmaan (suomalaisten aikakäsityksistä, tulevaisuuden uskosta etc.) olen luvannut aamulla olla tietäväinen. Omaan väitöskirjaani olen tutustunut pitkästä aikaa, ja kyllä se paikoin ihan hyvää analyysiä ja tutkimusta on. 😀 Onneksi haastattelu ei tule suorana ulos. Mutta nyt on jatkettava omien luentojen etsimistä ja opiskelua. Kaikkea sitä. 😉

Näyttöviikonlopun lopulla

Mietin, että millainenhan fiilis olisi, jos asiat olisivat menneet toisin, jos olisin saanut toisenlaisen palautteen? Sellaisen kuin odotin.

Olen palannut Torniosta, poikkeuksellisen myöhään, vaikka lähdin ”kesken kaiken” (Apsu oli erinomainen syy jättää viimeinen palautetunti kokematta). Keli aurinkoinen, haapojen liki tuliset, keltaiset pilkahdukset maisemassa, vaakaan paistava lokakuun ilta-aurinko, vilkas vastaantuleva liikenne, sujuva, onneksi vielä kesärajoituksilla kulkeva etelään suuntautuva liikenne (Iin hirvikolari lopultakin vain pieni hidaste) ja hyvä mieli… Ilolla ajelin.

Kun täällä Tuulestatemmatussakin on käyty kiitettävän vilkasta keskustelua näyttötutkinnoista yleensä ja VAT-koulutuksesta erityisesti, niin jouduttepa/saattepa vielä tuntoja kuluneesta viikonlopusta, minun mokistani/onnistumisistani. Tuntoja siitä, miltä tuntuu kun vuosikymmeniä arvioijana ollut joutuu/pääsee arvioitavaksi, arvosteltavaksi.

Saimme eilen illalla, ennen puolta yötä sähköpostitse henkilökohtaisesti tiedon siitä, miten oma näyttötutkinto oli mennyt. Saimme vain ”arvosanat”, tänään sitten niille perustelut ja palautteet. (Ja olenhan jo monta kertaa aiemmin kertonut, että minusta tämmöinen on erinomaisen hyvä tapa edistää oppimista.)

Arvosteluasteikosta sen verran, että siinä on seuraavat ”tasot”  (oma muotoiluni asiasta):

hylätty = ei osoita minkäänlaista osaamista
uusittava = sarja osoittaa osaamista, mutta on tehtävä kokonaan uudestaan
täydennettävä = kuvia on muokattava, sarjasta valitaan 3 – 5 onnistunutta otosta, joita on tarpeen muokata, rajata, käsitellä, viimeistellä etc.
hyväksytty = 3 – 5 (repparista 5 – 8) kuvaa ovat sellaisenaan valmiita. Niille ei tarvitse tehdä mitään. ”Homma hanskassa.”

Me kaikki kymmenen mukana ollutta selvisimme ilman hylättyjä. Suurin osa meistä sai useimmista sarjoistaan kommentin ”uusittava”. Vain yksi sarja ennakkotehtävistä ja yksi sarja perjantaina kuvatuista simultaaneista ylsivät mainintaan ”Hyväksytty”. Minä en todellakaan ole kumpikaan noista. Joten ei vieläkään kovin korkea ole tällä kerralla läpäisykerroin.

Tänään sitten aamulla kohtasimme ”juryn”, johon kuuluu kolme henkilöä: yksi opetusalan edustaja (Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunnasta opettaja), yksi edustaja työntekijöistä (freelance kuvaaja) ja työnantajan edustaja (yrittäjä, joka tässä kokoonpanossa on myös näyttötutkintomestari, joka on oltava raadissa). Jury kertoi aluksi arvosteluperusteista, myös siitä, miksi ”hylkäysprosentti” on niin korkea, minkä jälkeen meille toden teolla selvisi, että näyttötutkinto tässä vaiheessa opintoja on ”vain” välivaihe, tärkeä sellainen. Että tämä on ”osatentti”, kuten kaltaiseni 80-luvulla opiskellut asian miettii. Tämä oli myös preli, tämä oli myös ”valmistava”, seuraaviin tutkintoihin valmentava, välivaihe, ja mitä kaikkea. Aloin, ja aloimme, tajuta, että tämä ei todellakaan ole LOPPUtentti. Tämä on yksi vaihe.

Kyllähän tänään meidän sarjoja arvioitaessa opin enemmän kuin aikoihin. Kirjoitin monta sivua muistiinpanoja.

1

Ja ehkä sittenkin, lopultakin, eniten omaksi ihmetyksekseni, minä pärjäsin ihan hurjan hyvin.  Ei yhtään täyttä hylsyä, eikä suinkaan kaikkia ole uusittava. Olen ihan tavattoman yllättynyt varsinkin siitä, että repparini ”Kauppahallin kalakaupan aamu” oli toinen niistä (2/10) reppareista, joka ”pääsi läpi” ~ vaatii vain pieniä kuvankäsittelyllisiä korjauksia. Jihuu! (Kiitos, kalakauppa (MP) kauppahallissa!!!) Reppari on ollut minulle vaikein… ja nyt se on melkein tehty,

Näin ne ylipäätään menivät:

6 Reppari: täydennettävä
7 miljöö: täydennettävä
8 henkilö: uusittava
9 maisema: täydennettävä
10 miljöö: uusittava

Eli vastoin omia (ja muiden?) odotuksia pärjäsin todella hyvin. Aapeli leikkipuistossa (tiesinkin) ja eilinen (huoh!) simultaani vaativat uusinnan, mutta muut vain täydentämistä, korjaamista etc. Wuhuu!

4

Jopa porokuva maisemasarjassa sai kiitosta.
Oikeastaan aika paljon kiitosta.

Laittelen huomenna kuvat.fi -sivulleni tarkempia
kommentteja hyväksytyistä ja hylätyistä kuvista…
KLIKS

Nyt on sellainen ”tehty työ, paras työ” -fiilis.
Ja että työ jatkuu…

Pitkä päivä

Hyvänen aika, että tänään on ollut pitkä päivä!

Pituutta lisää tietysti sekin, että heräsin viideltä. Ei, en jännitykseen, enkä sen takia, että olin sittenkin päättänyt vielä käydä aamulla ottamassa pari kuvaa: simultaanisarjaan myös aamukuva. … Luin eilen illalla tosi myöhään (puolille öin?) ja nukuin opiskelijaboksin punkassa oikein hyvin puoli neljään, jolloin toinen kämppiksistä tuli ”kisastudiosta”, mutta nukahdin pian uudelleen. Toisen tullessa viideltä, heräsin, ja katsoin kelloa (ilman rillejä) ja ajattelin, että onhan tuo jo kuusi, joten enpä edes yritä enää nukkua. Ja jäin hereille. Pöhkö.

5-3

Noh, puolikahdeksalta olin taas Haaparannalla, sitä samaa talovanhusta kuvaamassa. Oli huikea aamu, aurinkoa, valoa, värejä!

Sitten koululle säätelemään sarja valmiiksi, ja yhdeksän jälkeen, hyvissä ajoin 😉 ennen dead-linea luovutin vaatimattoman viiden kuvan sarjani ”Syksyinen kaupunki”. Sitten ei ollutkaan muuta.

Hetken harkitsin, että lähden ajelemaan Ouluun, ja palaan huomenna aamulla taas tänne, mutta enpä kuitenkaan. Ajattelin, että olenpa nyt yksin. Yritänpä olla tekemättä mitään erityistä, käyn rauhassa syömässä, nukun päikkärit, kävelen Torniossa, käyn IKEAsta ostamassa ne yöpöydän lamput, Systemistä jotain harvinaisuuksia, Hemtexistä etsimässä Helsingistä löytymättömiä kaitaliinoja. Kunhan vain chillailen. Ja niin tosiaan olen tehnyt.

Illansuussa sitten kurssikaverit viestittelivät, että naapuriopiskelija-asuntolassa on jälleen ”kisastudio” jännittämässä tuloksia teemalla ”Itketään yhdessä”. Miksipä en olisi lähtenyt käymään?

Mutta enhän minä kovin kauaa jaksanut… Nyt unta yön yli, ja huomenna on Suuri Palautepäivä!

(kuvissa eilisiä epäteräviä kuvia… Onko toisen kuvan ”mallissa” jotain tuttua? 😀 )

5

5-2

Syksyinen kaupunki

Melkoisessa myräkässä ajelin yhdeksäksi Tornioon. Me kymmenen näyttöön tullutta luovutimme portfoliomme, ja sen jälkeen saimme simultaanitehtävän.

dsc_0899

Olin helpottunut. Helpottuntu siitä, ettei se ollut reppari, eikä välttämättä vaadi mallien etsimistä, ei välttämättä kontaktikuvausta. Ja syksyistä kaupunkiahan minä olen kuvannut paljon.

Olin omasta mielestäni kovinkin fiksu ja ajelin puoli tuntia, tunteroisen Tornio – Haaparanta väliä etsien ”valitsemaani ynpäristöä”. Etsin miljöötä, josta voisin ottaa kuvia kuvitteellista toimeksiantoa varten. Päädyn siihen, että miljööni on Haaparannan Gamla Stad. Kuvailen tuulessa ja tuiskussa, puhun jopa ruotsia kukkakaupan tädin kanssa hänen liikkeensä edustalla kun häärin kalustoni pitkän tovin.

Jatkoin Stats Hotellin eteen, yhden ihan nappiotoksen (niin luulin kuvatessani) sain Packstugsgatanilla (liitän vaikka huomenissa tähän)…. Vajaan kolmen tunnin jälkeen päätän, että on tauon paikka … Menen Haaparannan Leilani-ravintolaan (jossa on viinikerhon kanssa käyty about 15 vuotta sitten). Tulee surullinen olo, kun muistan P:n, ystävän joka menehtyi syöpään keväällä.

Lounaan jälkeen Haaparannassa paistaa aurinko! Keltainen sadetakkini näyttää auringossa anorakilta, joten hyvin sopii sini-keltaiseen ruotsalaiseen maisemaan. 😉

Kuvailen vielä tovin, ja sitten lähden koululle purkamaan saalista, ajatuksena, että tarkastan, mitä on vielä täydennettävä. Lataan koneelle 150 kuvaa. Sillisalaattia on. Vanha kaupunki -miljöö ei erotu omaksi kokonaisuudekseen, sitä paitsi iso osa kuvista on EPÄTERÄVIÄ. Tässä vaiheessa! Voi hyvä tavaton.

No mutta on vasta varhainen iltapäivä, ja vaikka aurinko ei enää paistakkaan, on kuitenkin pouta. Siispä uusi kierros. Nyt päätän keskittyä Haaparannan vanhimman talon (1870-luvulta värjärimestari/maalikauppiaan) ja sen pihapiirin kuvaamiseen. Tehtävänannossahan lukee ”valitsemasi ympäristö, kuvaa miljöö”. Siis keskityn siihen. Alkaa sataa, valo, se valokuvaajalle tärkein juttu, alkaa hiipua. Kuvaan. Miten käy kuvien terävoitymisen tai kohinan kanssa? Ja kuuden jälkeen palaan taas koululle. Puran kuvat. Enkä ole tyytyväinen.

Yhdeksältä lähden muutaman muun viimeisen kanssa pois luokasta.

Nyt täällä opiskelijaboksissa. Mietin, vienkö nuo viisi valitsemaani, vai lähdenkö yökuvaamaan vai heräisinkö aamulla aikaisin, onhan aamupuolikymmeneen asti mahdollisuus palauttaa. ….

Mutta kun ennakko-oletus onnistumiselle ei ole kovin korkea, niin ehkä en. Niin tai näin, minua ei ole jännittänyt, eikä tympässyt. Päinvastoin, oli mukava tepastella pitkin katuja ja kuvailla.

1

No mutta. Olisiko tässä aihe myös lokakuun kahdelle ensimmäiselle viikolle kuvahaasteeseen: kuvaa syksyinen kaupunki. Ei tarvitse rajata yhteen miljööseen. Kuvaa 3 – 5 kuvaa syksyisestä kaupungista tai kylästä, joka tapauksessa rakennetusta ympäristöstä. Teen kuvahaastesivulle kansion kunhan kotiudun.

PS. eiliseen postaukseen korjaus: viime viikonloppuna oli hyväksytty neljä simultaania, eli hyväksyttyjä sarjoja 45:stä oli yhteensä viisi. Hyväksymisprosentti on siis paljon korkeampi kuin eilen kerroin. Yli 10 prosenttiin pääsivät viime viikonloppuna.

Ennen ensimmäistä näyttötutkintoa

Huomenna se sitten on: elämäni ensimmäinen näyttötutkinto. Pitkään aikaan en ole ollut opiskelusuorituksesta arvioitavana. Taitaa olla väitöstilaisuus se edellinen. Noh, nyt ei ole ihan samasta kyse. Ja tässä on olennaista se ero, että minulla ei ole kauheasti menetettävää. Tai siis, että kun realistisesti aattelen, niin tiedän, että ennakkotehtävieni taso ei kovin hyvää läpäisyn kannalta lupaa.

Näyttöön oli neljä ennakkotehtävää: Maisema, Henkilö miljöössä, Miljöö ja Reportaasi. Niitä olen muokannut ja kuvannut elo-syyskuun. Reppareita olen tehnyt ainakin viisi. Maisemasarjoja on ollut tekeillä ainakin kolme, – vai neljä, vaiviisi? Miljöö- ja Henkilö miljöössä -sarjoja on kai ollut vakavasti otettavia vain kaksi.

Opettajien palautteiden ja kommenttien jälkeen, omien tuntojeni mukaan, uusintakuvausten ja kaikenmoisen säätämisten jälkeen portfoliossa ovat nyt nämä:

sieppaa

Ja kuvat sellaisena kuin ne huomenna jurylle luovutan ovat täällä: Näyttötutkinnon sarjat

Sarjojen lisäksi ennakkotehtävänä on ollut tehdä itsearviointi omasta kehityksestä ja tämänhetkisestä tasosta.

Opettajilta saatujen kommenttien jälkeen on tuntuma, että tuo sarja yliopiston kirjastosta on paras, jopa siinä rajoilla, että menee edes korjattuna läpi. Henkilö miljöössä ei missään tapauksessa yllä – noh, ei oikein mihinkään. Ja repparista opet, joista vain toinen on sen edes suunnilleenkaan valmiina nähnyt, sanoi, että ”kulkee aika mukavasti”, mutta – yllätys, yllätys – visuaalisuus on vähän ohut. Siis toivon, että edes yhdestä sarjasta saisin ”ei-hylsyn”. Niin ja huomenna on sitten tehtävä se viides sarja: on simultaanitehtävän päivä.

Pistäkäähän blogin lukijat pitkäveto pystyyn, ja arvailkaa, miten minun ja kuvieni käy.

portfolio

Jo aiemminhan kerroin, miten tutkinnot rakentuvat, ja nyt viikonloppuna on edessä ensimmäinen neljästä.

Puolet meidän porukasta oli jo viime viikonloppuna Torniossa ja mitenkäs siellä kävikään? Siellä oli yhdeksän opiskelijaa, joilla oli siis 4 + 1 tehtävää arvioitavana = yhteensä 45 sarjaa, joista (kuulemani mukaan) vain YKSI oli mennyt suoraan läpi. Yli puolet noista oli ”korjattava” ja melkein puolet uusittava kokonaan. Ja siellä oli ihan huippuja sarjoja!! Siis tiukkaa on. Mutta oppimisen mielellä olen vielä menossa ottamaan palautteen vastaan.

Minä luulin kauan aikaa, että vattilaisen tärkein lisävaruste on jalusta, tai ehkä sittenkin salama, tai jopa studiovalot. Pitkään ajattelin, että kamerareppu olisi ehkä ”the thing”, harkitsin myös uuden objektiivin ostamista. Mutta nyt, juuri ennen ensimmäiseen (kuinkahan monia (kymmeniä) niitä minulla vielä onkaan edessä) näyttöön valmistautuessa, ymmärsin vihdoin investoida johonkin oleelliseen. Partiokaupassa oli sopivasti tarjouksessakin.

sadetakki

On aika luopua kertakäyttösadetakeista ja minigrippipusseista (kameran suojana). On nimittäin niin, että aina kun meillä on VAT-viikonloppu, Torniossa sataa. Tai on mieletön pakkanen. Huomiseksikin on luvannut sadetta.

Viime viikonlopun näyttötutkinnossa olleet keskustelivat Facessa edeltävänä torstaina  – – – (lyhennettynäkin kertoo porukastamme jotain.. 😉 )

TK: Onko tieteellistä selitystä sille, miksi taas lauantaina on sadetta, kun on VAT12 viikonloppu?

JS: Noh… VAT on hiukan huolimaton muunnos ruotsin sanasta våt=märkä ja 12 tässä yhteydessä tarkoittaa johdonmukaisesti kahtatoista peräkkäistä koulusadeviikonloppua.

JF: Minä oon aina luullut, että VAT on lyhenne vatten-sanasta.

Yllätysmenu Lyonissa

Palatakseni vielä viikonloppuun…

Pidennetyihin Helsinki-viikonloppuihin kuuluu meillä hyvin syöminen, uusien ravintolakokemusten hakeminen.  Ravintola Lyon ei ole uusi ravintola Helsingin gourmet-kartalla. Päinvastoin se viettää tänä vuonna viisikymppisiään, mitä ei monesta ravintolasta Suomessa eikä Helsingissä voi sanoa. Melko pienen ravintolan sisustus on jäänyt (vai tarkoituksellisesti jätetty) menneen maailman henkeen, mikä merkillisesti sopii ranskalaistyylisen keittiön tyyliin.

Meillä oli vajaa kolme tuntia aikaa, koska ravintola aukesi neljältä ja CircOoppera alkoi seitsemältä, mutta meille luvattiin, että ehdimme hyvin syödä viiden ruokalajin yllätys/syntymäpäivä-menun. Siispä valitsimme sen. Viisikymppiä viiden ruokalajin gourmet-menusta ei ole mitenkään tavaton, maksaahan vähänkään paremmissa ravintoloissa yksi pääruoka 27 – 32 euroa, Lapin ja Helsingin ravintoloissa usein enemmänkin.

Ravintolan henkilökuntakin tuntui olevan jotenkin 80-luvulta, eikä edellisen illan intohimoisesta, innokkaasta ja iloisesta palvelusta ja tarjoilusta ollut tietoakaan, mutta, mutta … Lyonin eleetön, kylläkin hyvin asiantunteva tarjoilu toimi ja sekin sopi paikan henkeen. Eikä ollut silti mitenkään niuhottavaa.

Amuse-bouchet, amuset, keittiön terveiset ovat usein paljon muuta kuin lämmintä leipää ja valkosipulivoita, ja niin totisesti oli Lyonissakin. Niitä tuli kolme. Ensimmäinen oli tilkka viiliä!ja sen kanssa katkarapusipsi. Ei ihan meille selvinnyt miksi viiliä! Toinen oli jo sitten ihan huippu.

ravintola-lyon-2

Alla rapeaksi paistettua broilerin nahkaa, päällä pikkelöity kurkunlehti ja välissä osterivaahto ja sen keskellä mätiä.

ravintola-lyon

Tämä kolmas amunen näyttää mitäänsanomattomalta, mutta oli pieni molekyylikeittiön taidonnäyte.

Ensimmäinen varsinainen ruoka oli kaunis kuin koru.

ravintola-lyon-3

Alla ankanmaksaa, sen päällä punajuuriliemikiille, jossa punajuurikiekkoja pystyssä. Punajuurisiivujen takana oli suolattuja hasselpähkinöitä. Annos oli hyvä, todella hyvänmakuinen.

ravintola-lyon-4

Kalaruoka oli merianturaa, pieni pala laardia (vas. alhaalla, valkoinen neliö), ja sen päällä munankeltuainen, joka oli ehkä paras keltuainen ikinä. Se tehdään siten, että ensin pakastetaan raaka keltuainen ja sitten sulatetaan ja kypsennetään paistamalla öljyssä.

Tämän jälkeen tuli sorbetti, – luonnollisesti. 🙂 Ja pääruokana oli pieni naudanfilepihvi, ja prässättyä porsaanniskaa, madeira?kiilteen kanssa.

ravintola-lyon-5

Ennen varsinaista jälkkäri tuli ”pre-jälkkäri” – pieni hyvä, kaunis vanukas suola-kinuskikastikkeella ja pähkinöillä. Nam. Tämä oli parempi kuin varsinainen jälkiruoka, …

ravintola-lyon-6

joka itseasiassa oli menun heikoin lenkki, ainoa vähemmän innostava, ei-niin-maistuva.

ravintola-lyon-7

Erinomaisen jäätelön tykötarpeina tarjottiin koverrettuja ja (koviksi) kuorineen fritattuja perunoita. Oli ideana käyttää puolikasta, koverrettua perunaa lusikkana. Jätin puolet perunasta syömättä ja ihanan jäätelön nautin hitaasti lusikalla.

Viisi pientä annosta, ja niiden lisäksi viisi pientä amusta veivät nälän ja hyvin ehdimme oopperaan. Lyonin viinivalinnat olivat suhteettoman kalliita, eikä me ihan varauksettoman myönteisesti niihin suhtauduttu. Juran viinejä saa harvoin, eikä se nytkään sherrymäisyydessään oikein istunut kalan oheen.

Vaikka hyvin ranskalaishenkisessä paikassa oltiin sattui sellainen pieni ”tyylistä poikkeaminen”, että minun punajuuriannoksen kulhoon oli jäänyt hintalappu, eikä mikään Villerroy & Boch tai Sevres-leimalla varustettu lappu, vaan – yllätys, yllätys – IKEAn kulhohan se. Kun asiasta hymyillen miestarjoilijalle huomautin, hänkin hymyili. Ainoan kerran koko illallisen aikana.

Mutta siis. Suosittelen.

 

Tavaroista iloa?

gunilla-nyman-4

Onko materialla merkitystä? Voiko esineistä ja niiden omistamisesta saada oikeasti iloa ja tyydytystä?

Viikonloppuna tyttären kanssa sivuttiin tätä aika laajaa aihetta montakin kertaa. Olisin mielelläni ostanut pari kaitaliinaa hänen pieneen, aika karuun keittiöönsä. Eipä Esikoinen halunnut. Meidän yöpöydänlamppujen vaihtoinnokkuuden (ks. lauantain postaus) hän kyllä ymmärsi, koska me tarvitsemme uudet lamput, mutta ei sitä, että haluaisin takkahuoneeseen uuden maton; ei ymmärtänyt, koska ”siellähän on ihan hyvä matto”.

gunilla-nyman-2

Hän ei missään tapauksessa ymmärrä minun intoani ostaa suunnilleen kolmen vuoden välein uusi (kallis) käsilaukku. Kyselin, mitä hän tekisi jos voittaisi 100 000 euroa tuomastani Onnen sanat -arvasta (ne on ”perinnetuliainen” Lapin mökiltä). Hommaisitko isomman asunnon? -kyselin. Ei tarvi kaksiotaan kummempaa, vaan mielummin lähtisi reissuun.

Esikoinen ei ole koskaan paljon materiasta eikä vaatteista yms. sellaisesta perustanut. Meksikon reilusti yli vuoden reissulleen lähti matka- ja vetolaukun kanssa, eikä yhtään enempää ollut kotiin tullessaankaan. Pyyhkeet, petivaatteet, muutamat astiat etc. mitä Monterreyssa osti, lahjoitti lähtiessään kämppikselleen. Ei lapsi mikään viherpiipertäjä, kierrätyksen mestari ole. Silloin harvoin kun ostaa jotain, ostaa kaupoista, eikä kiertele kirppareita, mutta ei kyllä ole mikään shoppailija tai sisustaja. Hän ei halua mitään turhaa.

Siinä emme ole samanlaisia. Minä pidän tavaroista, myös ”ei-niin-tarpeellisista” tavaroista. En halua niitä paljoa, en missään tapauksessa halua krääsäisiä tasoja ja pientä tilpehööriä pitkin huushollia, kaapit ja varastot eivät tursuile tavaraa, mutta pieni arjen estetiikka on mieleeni. Niinkuin nyt vaikka uusi käsilaukku tai kaitaliinat keittiön pöydälle ja niihin sävytetty kukkapurkki tai kynttilä.

Minulle ovat tärkeitä pehtoorilta saamani rannekoru, äidiltä saatu maljakko, punainen valurautainen pata, iso, oma nojatuoli mökillä… ja kirjat tietysti. Oikeat paperiset kirjat, joissa on tunnetta. Joita voi kuljettaa käsilaukussa, joita on yöpöydällä aina useitakin, joita ostan, myyn, vaihdan, saan ja ostan lahjaksi. Jotkut niistä ovat melkein kuin ystäviä, niihin voi palata uudelleen, keitto- ja matkakirjat ovat osa muistia, elämää ja kokemuksia. Materialla on merkitystä arjessani, mihin tyär totesi, ”et sinä niitä hautaan saa”. No en. Mutta minusta on mukava ja mieluisaa kun ne ovat minulla, elämässäni, eläessäni. 😉

gunilla-nyman

Niinkuin nyt tuo maljakkokin, jota tänään kuvailin viikkohaastetta varten. Sain sen muutama vuosi sitten äidiltäni. Se on ollut minun elämässäni aina. Se on Gunilla Nymanin Nuutajärvelle tekemä ”Helminauha”-maljakko. Vapaasti puhallettu, ja aikanaan (tuotannossa 1940- ja 1950-luvuilla) ilmakuplat lasin sisälle oli uusi tekniikka. Maljakko painaa paljon, enkä koskaan pidä siinä kukkia. Se on niin kaunis ilmankin.

Olkoon nämä kuvat minun kontribuutioni syyskuun kuvahaasteeseenkin. Sehän on ollut ”Luova tauko”. Käykäähän katselemassa ja kommentoimassakin, millaisia kuvia sinne on laitettu.

Kuvahaastesivulle

Mitäs kuvahaasteelle tehdään ensi kuussa? Onko ehdotuksia, onko vielä innokkuutta jatkaa sitä? Kuukausihaasteena vai palataanko viikkohaasteeseen?

 

 

Kotiin

3-3

Helsingin lämpimästä aamupäivästä Ouluun. Vain pari päivää pois, ja kotiintullessa tuntuu, että asioita on ruuhkautunut. Silti, tai siksi, oli kiva tulla kotiin.

Taas kerran tuli todetuksi, että Helsingissä on kiva käydä, mutta en siellä haluaisi asua. Rantapellossa on hyvä asua.

 

 

 

 

 

 

 

 

Täytyy kävellä näin… Helsinkiä ristiin rastiin

1-23

Sunnuntain aamulenkki – tyär jäi kotiin tekemään töitä, – läksimme kaksistaan. Tuntui kuin olisi oltu ulkomailla.

1-24

Käveltiin Hagiksesta Katajanokalle, Vanhaan satamaan, jossa oli Kädentaitomessut. Onhan ne joka vuosi Oulussakin. Usein siellä käynytkin. Nyt miljöö hienompi, eikä käytävillä paljon ketään, tai siis ei mitään ruuhkaa. Mikä oli luonnollisesti mukavaa. Ja ensimmäisen joululahjankin tulin ostaneeksi.

Jatkoimme kävellen kohti keskustaa, käytiin katsomassa uusi ”Meriallas”, torin ja Esplanadin kautta käveltiin cafe Esplanadiin cappuccinoille. Sellaista city-elämää… Stockan Herkkuun oli sunnuntaiaamupäivän rauhassa hyvä mennä, vähän kotiin viemisiä hankittiin.

Iltapäivällä oli aika tämän reissun museo-osuudelle. Ruoholahteen Kaapelitehtaalle mentiin katsomaan Alec Soht´n valokuvanäyttely; herätti ajatuksia. Luulenpa ettei kaikki kuvansa olisi menneet Torniossa VAT-tutkinnossa läpi. Mutta on valokuvaTAIDETTA ja sitten on valokuvauksen ammattitutkinnon suorittamiseen tähtäävien kuvia.

dsc_0891

Valokuvien jälkeen yläkertaan Hotelli- ja ravintolamuseoon. Ja siellä tyär toteaa: ”Tämä ei oo ensimmäinen museo, jossa oon teidän kans ja jossa on teidän nuoruuden kamoja ja juttuja. Museossa.” Ja kyllähän siellä monenlaisia nostalgisia juttuja oli… 😉 Viini”harrastuksen” ensimetreillä tämän kuvan tuotteita on tullut testailtua.

1-22

Illansuussa oli aika syödä: Faro oli siinä lähellä, ja auki, mikä ei sunnuntaisin edes Helsingissä ole tavallista. Siis sinne.

1-16-kopio

Ruoka oli perushyvää bistroruokaa, ravintola mukavasti kanavan rannalla. Minua hieman häiritsi kun vähän joka paikka oli sellaista, että olisi vaatinut hiukan luutuamista. Ei varsinaisesti likaista, mutta olisi ollut hyvä vähän siivota. No mutta nälkä lähti.

1-17-kopio

Jatkettiin kävelyä, palattiin keskustaan.

1-18-kopio

Mentiin ”Ruttopuiston” kautta. Miksikö? Koskapa siellä on Pokemon ”lureja”. Esikoinen ei ole ainoa – aikuinenkaan – joka niiden äärelle hakeutuu. 😉

1-20

Kohdalle sattui vielä Casa Italia, toviksi istahdimme mahdottoman mukavan italialaisen tunnelman keskelle, lasilliset primitivoa nautimme ennenkuin hyppäsimme ratikkaan. Ja minun oli kyllä erinomaisen vaikeaa olla ostamatta tuolta Casasta pastaa, pistaasitahnaa, salamia…. En ostanut.

1-25

Vetehisenkujalla kävin vielä iltasella kuvailemassa. City-iltakuvia olen kuvannut ihan liian vähän. Tässä kuva tyttären ”pihapiiristä”.

Shoppailemasta Lyonin kautta oopperaan

Leppoisa lauantai Helsingissä. Nukuimme pitkään ( = klo 8), nautimme pitkän kaavan mukaisen aamiaisen, ja kun ilmoitin olevani lähdössä shoppaamaan kaupungille, tyär ja mies ilmoittivat lähtevänsä mukaan. Hyvä, hyvä.

Löysin huivin, toisenkin, tyttärelle synttärilahjaksi Soda Stream, T-paidan, mökille lautasliinoja ja Apsulle farkut. Ja sitten löydettiin Pehtoorin kans meille uudet hakusessa olleet yöpöytien lamput (me vanhat tarvitsemme entistä enemmän valoa): eikä maksaneet kuin 578 euroa kappale! Ei, ei me niitä ostettu. Luulenpa, että ensi viikonloppuna piipahdan Ruotsin puolella ostamassa pari edullista pöytälamppua.

Puolelta päivin seurasimme Peli poikki -mielenosoitusta. Olipa vaikuttava, vahva mielenilmaus. Mannerheimintie oli todella täynnä mielennosoittajia.

1-9

Kävelimme vielä, aika paljon, ja Vetehisenkujalla kävimme tovin huilaamassa. Ja sitten oli ilo lähteä syömään.

Tänään valinta oli siis minun: suunnilleen 30 vuoden jälkeen menimme Lyoniin. Oopperaa vastapäätä, Mannerheimintiellä oleva ranskalaisen keittiön, paistinkääntäjien kilpiravintola, joka täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Tämähän oli myös tyttären synttäri-illallinen ja se oli kyllä niin vaikuttava että se vaatii ihan oman postauksensa. Siis palaan alkuviikosta asiaan.

Joka tapauksessa erinomaisen Lyonin jälkeen lähdimme seitsemäksi Oopperaan. Ja sirkukseen. Siis Oopperassa oli tänään ohjelmistossa Circ (kannattaa klikata). Oopperan ja sirkuksen huikea yhdistelmä. Ja baletin.

Hyvin vähän oopperakokemusta ja -tietoa omaavana (kolme vai neljä Savonlinna-kokemusta vuosia vuosia sitten) oli hienoa käydä ensimmäistä kertaa Ooppera-talossa ja tällaisessa oopperan ja sirkuksen yhdistävässä esityksessä. Se oli glamouria. Se oli ihan suurenmoinen. Olkooon kliseistä mutta se oli henkeäsalpaava. Ehkä eniten pidin balettijaksoista ja oopperakuorosta. Pehtoori ja tyär myös pitivät hyvin paljon.

1-11

Pitivät myös väliajalle tilaamastani ylläritarjoilusta.

Palauduimme Vetehisenkuljalle lämpimässä illassa. Ratikalla, enää ei jaksettu kävellä. Tänäänkin ollut hieno päivä.

1-12

 

Herkutellen Helsingissä

Helposti Helsinkiin ja Hakikseen tultiin tänään.

Majoitumme tyttären kaksioon, lampsimme Helsingin keskustassa, teimme muutaman täsmäostoksen: Akateemisesta matkaopas, Kapteenskasta fleece.

1

Kluuvikadun Fazerilla käynti on melkein perinne. Ainakin kerran vuodessa siellä tulee käytyä; ennen söin jäätelöä, nykyisin katkarapuleipä on ”mun juttu”.  Kallishan se on. Niin kuin kaikki tuossa legendaarisessa kahvilassa on, mutta minä näenkin, että siellä on joku tunnelma, josta on maksettava, ja josta olen valmis maksamaan.

dsc_0867

Illansuussa saimme lapsen pois töistä, – ja seuraamme.

Oltiin sovittu, että tyär varaa ruokapaikan tälle illalle, minä huomiselle. Tänään siis Copas y Tapas.

Ennen kuin menimme Fabianinkadulle kävimme aperitiivilla uudessa viinibaanissa Katajanokalla. Nimi on ranskalainen; Le Petit Chaperon Rouge. Tyylikin on mukavan ranskalaisen oloinen. 

1-3

Ja siellä tyär siellä opetti meille Pokemonin metsästyksen saloja. 120 pokea, levelillä 27 on tyttärellä! Olen kyllä ihmeissäni, ja varma että minun ei kannata peliä ladata. Varmasti koukuttuisin. Muutakin ehdimme höpötellä.

Ja sitten syömään. Copas y Tapas osoittautui mitä miellyttävimmäksi illallispaikaksi.

Tapas? – Hauki-creme brûlèe. Hauki! Se oli taivaallisen samettista. Ja vieressä maa-artisokkaa kolmella tavalla. Aina vaan parani. Maa-artisokkasipsejä! Niitä me kaikki haluttaisiin lisää.

1-5

1-4

Ja pääruoaksi hanhea. Milloin on viimeksi syöty hanhea?? – Kannattaisi useamminkin, varsinkin jos se on niin hyvin valmistettua kuin tänään oli. Ja ohessa olleet juurekset olivat juurevia, makuisia, rapsakoita.


1-6

Jälkkäriä ei enää välttämättä olisi tarvittu, mutta otimmepa kuitenkin. Paahdettua valkosuklaata, puolukkaa, ja manteli-crumblea, siitä meillä oli vähän parannusehdotuksia. Ja me kerroimme sen: ja asiantuntemusta ja fiksuutta osoitettiin, että palaute otettiin vastaan eikä vedetty hernettä nenään. Ja lopultakin oli kyse pienestä jutusta. Pitkään aika ei olla syöty näin hyvin. No joo, kuukausi sitten Paistinkääntäjien kapitulissa kyllä.

Entäs viinit ja niiden esittely? – Sekä että erinomaisia. Jopa intohimoisia. Cava 2011! Gran reserva cava. Pientuottaja Freixenetin lähellä. Miksei tällaisia tule useammin maistettavaksi. Intohimoisesti esiteltäväksi. Muissakaan ei valittamista.

Ja sitten käveltiin Hakikseen ja katseltiin Vain elämää….  Elämä on hyvää.

1-7

Viikonloppureissulle

Nyt on pakattu.

Huomenna alkaa Torniossa ensimmäinen näyttötutkinto. Mutta minä en ole menossa. Ilmoittauduin kakkosryhmään, joten vasta viikon päästä on tuo jännä viikonloppu minulla edessä.

Nyt edessä on viikonloppu tyttären luona ja kanssa. Ihan mahottoman mukavaa on se. Tällä kertaa Pehtoorikin lähtee mukaan. Juniori kävikin jo viime viikolla pikavisiitillä siskonsa luona, kun menivät yhdessä Red Hot Chili Peppersin konserttiin. Me ei mennä rockia kuuntelemaan, mutta mennään oopperaan. Eka kertaa Savonlinnan ulkopuolella. Eka kertaa Helsingin oopperataloon.

Tyär onkin 3nähty viimeksi kesäkuun lopulla kun hän oli kesälomaansa kotikotona aloittelemassa. Nyt on jo taas syvälle työhönsä uponnut, – pikkuisen olen huolissani kellonympäri työpäivistä. Mutta minkäs teet. Muuta kuin menet viikonlopuksi luokseen, ja pidät pois Alma Median talosta ja kotikoneensa äärestä. Edes pieni breikki.

Kunnolla päästään kuulumiset vaihtamaan, olemaan kimpassa. Tämmöisinä päivinä sitä muistaa olla iloinen, ettei esikoinen jäänyt Meksikoon. Vaikka onpa tuo kyllä puhunut, että olisi vielä mukava käydä vuosi jossain ulkomailla töissä: ”… ennen kuin ihan vanhenee”, maanantaina 27 vuotta täyttävä lapsi totesi yks päivä.

Ainakin nyt vielä asustelee Isolla Kirkolla, ja sinne on meidän helppo ja mielusta mennä muutenkin. Nyt kun otettiin vielä lentoliput ajoissa ja  vähän ohi ruuhka-aikojen, pystyttiin lunastamaan edestakainen reissu Finnair plussapisteillä.

Blogissa siis luvassa virtuaalinen Helsinki city break; oopperaa, ehkä valokuvataiteen museo, pari ravintola-arviointia, paljon kävelyä, kauppahalleja ja Akateeminen Kirjakauppa, ja ties mitä. Pysykäähän linjoilla.